15/7/18

17η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου - Δράση ...


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο καλοκαιρινός θεσμός του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού, η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου που φέτος διεξήχθη για 17η χρονιά. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η τοπική κοινωνία στήριξε την διοργάνωση της START LINE με όλες τις της δυνάμεις κάτι που επισφραγίστηκε με την παρουσία του Δημάρχου Γορτυνίας, κ. Γιάννη Γιαννόπουλου και της Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Γορτυνίας, κ. Μαρίνας Διαμαντοπούλου, στην τελετή απονομών της 17ης Ανάβασης Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου. 
Νωρίτερα η διαδρομή των περίπου 2.700μ. είχε γεμίσει από τους ήχους των 64 αγωνιστικών αυτοκινήτων αλλά και από την ζωντάνια που χάρισαν οι εκατοντάδες θεατές. Η 17η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου προσμετρούσε στο Κύπελλο Αναβάσεων Νοτίου Ελλάδος και με βάση αυτό η τελική κατάταξη προέκυψε σε έξι ουσιαστικά κατηγορίες με βάση τον κυβισμό των οχημάτων. 


Κάπως έτσι στην κατηγορία μέχρι τα 1.400 κ. εκ. ο Ζαχαρίας Παναγόπουλος με το Peygeot 106 Rallye, ευτύχησε να πάρει την πρώτη νίκη στην καριέρα του στους αγώνες, κάτι που πανηγύρισε έξαλλα μόλις ολοκλήρωσε το 2ο σκέλος και έφτασε στην κεντρική πλατεία του Ζυγοβιστίου. Πίσω του βρέθηκαν ο Κώστας Καπουρελάκος με το Talbot και ο Ευθύμιος Χριστοδούλου με Peugeot 106 Rallye. 


Στα 1.600 κ. εκ. ο Παναγιώτης Κωστόγιαννης με το Citroen Saxo VTS επικράτησε σε μια… αρκαδική μονομαχία του Γιώργου Γιαννόπουλου, επίσης με Saxo, ενώ στην άλλη θέση του βάθρου βρέθηκε ο Βασίλης Ντέρμας με Peugeot 106 S16. 


Στα δίλιτρα είχαμε επίσης Αρκά πρωταγωνιστή, σε έναν αγώνα που παραδοσιακά οι οδηγοί από την Τρίπολη δίνουν βροντερό παρών, καθώς ο Τρύφωνας Χασάπης με το Citroen AX ήταν ταχύτερος και στα δύο σκέλη για να αφήσει πίσω του τον Γιώργο Μαραβέλια με την όμορφη και αποτελεσματική BMW 318. Τρίτος ολοκλήρωσε ο Γιώργος Ντέκας με το Citroen Saxo Kit Car. 


Στην κορυφαία κατηγορία, εκείνη άνω των 2.000 κ. εκ. ο Γιάννης Ποτουρίδης με το Subaru Impreza δεν δυσκολεύτηκε να πάρει τη νίκη από τη στιγμή ιδίως που η μοναδική αντίπαλός του ήταν η μάι εκ των δύο κυριών του αγώνα, η Θεοδώρα Χόνδρου με Ford Sierra Cosworth (η άλλη κυρία ήταν η Βάσω Κουρτίδου). 
Οι κορυφαίες επιδόσεις ήρθαν ασφαλώς από την Formula Saloon και τα υπερτροφοδοτούμενα αυτοκίνητα αυτής. Ο Πυργιώτης, Αργύρης Τσούλος με το Mitsubishi EVO IX ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί ούτως ή άλλως, όμως η πίεση του Πίτ Παρθένη από την Πάτρα μ το άλλο Mitsubishi, ήρθε να δώσει μια ξεχωριστή χροιά σε αυτή τη μονομαχία. Ο Τσούλος τελικά επικράτησε με διαφορά 2 λεπτών και 25 δευτερολέπτων, που ήταν και η μικρότερη ανάμεσα στους νικητές των κατηγοριών. Πίσω τους βρέθηκε ο Κώστας Τσαφαράς με την Lancia Integrale. Στα ατμοσφαιρικά αυτοκίνητα της Saloon η νίκη πήγε στον Παναγιώτη Δούβαλη με το BMW E36 με τους Ρένο Παπαδάτο και Βασίλη Παπαχριστόπουλο, με τα δύο Peugeot 106 να ακολουθούν. 


Το εντονότερο πάντως τοπικό στοιχείο χάρισε η νίκη του Ταξιάρχη Ασημακόπολου στο SEAJETS ΣΟΑΑ Ενιαίο Skoda. Ο Δημητσανίτης οδηγός εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Στάθης Κουκέας στο 2ο σκέλος και από τη στιγμή που η διαφορά του 1ου σκέλους ανάμεσα στους δύο ήταν πολύ μικρή, την κάλυψε και κατάφερε να πάρει την πρώτη νίκη της καριέρας του. Πίσω του στο έπαθλο των Skoda Fabia του Ενιαίου βρέθηκε ο Μιχάλης Δουλτσίνος και τρίτος ο Βασίλης Κοκλάνης στο καλύτερο αποτέλεσμα της μικρής μέχρι τώρα, καριέρας του. 
Η 17η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου έκλεισε με τους νικητές να τιμώνται παραλαμβάνοντας τα έπαθλά τους στο κέντρο της Δημητσάνας εν μέσω κόσμου και επισήμων, όπου εκτός από τους νικητές των κατηγοριών, απονεμήθηκαν κύπελλα και στους ταχύτερους των κλάσεων που υπήρξαν στον αγώνα.