Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Και του χρόνου ...


Έχοντας μόλις προσθέσει το όνομά του στην ένδοξη λίστα των νικητών του Ράλλυ Ακρόπολις, ο Πορτογάλος Bruno Magalhaes δεν είχε καμία αμφιβολία για τη σημασία του επιτεύγματός του: «Καμιά φορά, στη ζωή, τα όνειρά μας γίνονται πραγματικότητα. Το να κερδίζεις ένα Ράλλυ σαν το Ακρόπολις, να βάζεις το όνομά σου στη λίστα των νικητών του, είναι κάτι αληθινά σπουδαίο», είπε ο 37χρονος, ο οποίος λίγες στιγμές νωρίτερα είχε ανέβει στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2018. Καθώς τα λόγια του Magalhaes απέδειξαν την ιστορική σημασία και το βάθος του ελληνικού αγώνα, η 64η επανάληψη του Ακρόπολις πέτυχε να διατηρήσει -τηρουμένων των αναλογιών, και της εναλλαγής των εποχών- την αγωνιστική του ιδιαιτερότητα: τη φήμη ενός αγώνα που διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρα μιας σκληρής δοκιμασίας, η οποία απαιτεί πέραν της ταχύτητας και οδηγική σοφία. Ακριβώς αυτήν επέδειξε στις στρατηγικές του αποφάσεις στον αγώνα ο Bruno Magalhaes. Καθώς η δεύτερη Ειδική Διαδρομή το πρωί του Σαββάτου, «Δροσοχώρι 1», εξάλειψε ολοκληρωτικά τις ελπίδες τριών φαβορί -του νικητή των δύο πρώτων φετινών αγώνων του ERC, Alexey Lukyanuk, καθώς και των Eyvind Brynildsen και Juuso Nordgren-, ο Magalhaes είδε την προσεκτική προσέγγιση που υιοθέτησε για τη στρατηγική του να αποδίδει. Πήρε την πρωτοπορία, και παρότι δεν βρήκε καθόλου εύκολο τον οδηγικό ψυχισμό που προκαλεί ένα άνετο προβάδισμα εμπρός σε μια νίκη που ήθελε πολύ, τη διατήρησε μέχρι το τέλος του αγώνα.


«Καμιά φορά είναι πολύ πιο εύκολο να χρειάζεται να μάχεσαι και να πρέπει να φτάσεις κάποιον», συμπλήρωσε ο οδηγός από τη Λισαβόνα. «Η τελευταία μέρα ήταν η πιο δύσκολη της ζωής μου, διότι ήταν πολύ δύσκολο να πρέπει να αντέξω όλη αυτή την πίεση στους ώμους μου γνωρίζοντας ότι δεν έπρεπε να κάνω κανένα λάθος». Μιλώντας για τη στρατηγική του, εξήγησε: «Το πρωί του Σαββάτου πιέσαμε στο πρώτο πέρασμα και οικοδομήσαμε σημαντική διαφορά, αποφεύγοντας όλες τις πέτρες και όλα τα προβλήματα. Στο δεύτερο loop χρησιμοποιήσαμε τις σκληρότερες γόμες της Michelin για να αποφύγουμε τα προβλήματα. Ξέραμε ότι τα ελαστικά δεν θα μας έδιναν την ίδια ταχύτητα, αλλά θελήσαμε να κινηθούμε με ασφάλεια βλέποντας τα κλαταρίσματα που είχαν όλοι στις πρωινές Ειδικές. Η στρατηγική μας ήταν τέλεια για τον αγώνα, και διαχειριστήκαμε πολύ, πολύ καλά τα ελαστικά, το αυτοκίνητο και τη δουλειά μας».


Αντίθετα με τον Πορτογάλο, οι Norbert Herczig και Hubert Ptaszek που ανέβηκαν πλάι του στο βάθρο έζησαν μια απρόσμενη επιτυχία - αλλά αντίστοιχα μεγάλου διαμετρήματος. Ο Ούγγρος της MOL Racing Team πέτυχε το καλύτερό του αποτέλεσμα στο ERC στην μόλις πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, ενώ ο 24χρονος Πολωνός με την τρίτη θέση έγινε ένας από τους νεαρότερους οδηγούς που έχουν ανέβει στο βάθρο του Ακρόπολις. O τετράκις πρωταθλητής Ουγγαρίας Herczig επιχείρησε, και κατάφερε, να μειώσει το προβάδισμα ενός λεπτού με το οποίο ο Magalhaes ξεκίνησε την τελευταία ημέρα, αλλά ένα μικρό λάθος στη «Δίβρη 1» ουσιαστικά έβαλε τέλος στις ελπίδες του για νίκη.


Μετά τα κλαταρίσματα της πρώτης ημέρας, ο Eyvind Brynildsen έφτασε εντέλει μέχρι την τέταρτη θέση της γενικής, έχοντας έρθει στην Ελλάδα με ξεκάθαρες ελπίδες νίκης, ενώ οι Κύπριοι Σίμος Γαλαταριώτης και Αντώνης Ιωάννου πέτυχαν μια σπουδαία πέμπτη θέση στο ERC και παράλληλα αναδείχθηκαν πρώτο πλήρωμα του ελληνικού αγώνα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2018. Την εξάδα έκλεισε ο Πολωνός Grzegorz Grzyb εμπρός από τον Ιορδάνη Σερδερίδη. Ο καταγόμενος από την Καβάλα οδηγός, παγκόσμιος πρωταθλητής WRC Trophy το 2017, έκανε λόγο για την καλύτερη επίδοση της καριέρας του σε χωμάτινο Ράλλυ. Ο Τούρκος Orhan Avcioglu με μια εντυπωσιακή αντεπίθεση την τελευταία ημέρα έφτασε μέχρι την έβδομη θέση, ενώ ο Βραζιλιάνος Paulo Nobre πέτυχε τους πρώτους του βαθμούς στο ERC - δηλώνοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό του για τη συμμετοχή του στον ελληνικό αγώνα. Ο Tibor Erdi Jr. έκλεισε τη έκλεισε τη δεκάδα κερδίζοντας την κατηγορία ERC2, ενώ νικητής της ERC3 ήταν ο Ινδός Amittrajit Ghosh, που πέτυχε μια απρόσμενη νίκη, στο ντεμπούτο του, με Ford Fiesta R2 παλαιότερης γενιάς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

19ο Grand Prix Όστιν ...

Το 19ο Grand Prix του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, έρχεται στην πίστα «Circuit of the Americas» στο Όστιν των ΗΠΑ, και θα μεταδοθεί την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, στις 22:00, ζωντανά, αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ ( https://www.antennaplus.gr ) και ετεροχρονισμένα στις 23:30 στον ΑΝΤ1. Οι λάτρεις της Formula 1, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ελεύθερες και τις κατατακτήριες δοκιμές των μονοθέσιων, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, αποκλειστικά από το ΑΝΤ1+. Το ταξίδι στην Αμερική ξεκινά από το Όστιν του Τέξας και την πίστα «Circuit of the Americas» (COTA), η οποία θα φιλοξενήσει τον 19ο αγώνα της φετινής σεζόν στη Formula 1. Το COTA σηματοδοτεί την αρχή μιας τριπλέτας συνεχόμενων αγώνων στη Βόρεια και Νότια Αμερική, με την πορεία να συνεχίζεται στο Μεξικό στις 27 Οκτωβρίου και στη Βραζιλία στις 3 Νοεμβρίου. Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, το θέαμα θα μεταφερθεί στο Λας Βέγκας στις 23 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί, πως τόσο στο Austin όσο και στο Ιντερλάγος

Πανελλήνιο Σώμα Κριτών Μηχανοκίνητου Αθλητισμού

Το Πανελλήνιο Σώμα Κριτών Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΠΑ.Σ.Κ.Μ.Α.) ανακοινώνει στους κριτές-χρονομέτρες σε όλη την Ελλάδα οτι θα πρέπει να γίνουν όλοι μέλη του καθώς -βάσει του καταστατικού του- είναι το αρμόδιο σωματείο για την τήρηση και ανανέωση της λίστας όλων των στελεγχών (πτυχιούχων ή μη) κάθε μορφής μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε στα κάτωθι τηλέφωνα. Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο του ΠΑ.Σ.Κ.Μ.Α. Πρόεδρος: Λεμονής Αθανάσιος (6977741950) Αντιπρόεδρος: Μαντζίνος Ευθύμιος (6997008766) Γεν. Γραμματέας: Σάσσαλος Κων/νος (6974558311) Ταμίας: Τούμπανης Νίκος (6932111791) Δημόσιες Σχέσεις: Πολύζος Αθανάσιος (6977680402) Υπεύθυνος Κριτών: Γιαννούσης Πέτρος (6944985545) Υπεύθ. Κριτών Περιφ. Κρήτης: Λουκά Ειρήνη (6944228252)

Μαζί σχεδιάζουμε ...

Ένα καθοριστικό βήμα για την αναδιαμόρφωση των Συγκοινωνιών στην Αττική αποτέλεσε η Ημερίδα με θέμα «Μαζί σχεδιάζουμε τον Νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη της Αττικής», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τη συνεργασία του Υπουργείου, του ΟΑΣΑ και του «Growthfund», του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μετακινούνται στην Αττική χρησιμοποιώντας τις αστικές συγκοινωνίες. Αυτή την περίοδο εκπονείται το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής για τα επόμενα είκοσι χρόνια, το οποίο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την ενίσχυση των «πράσινων» μεταφορών. Ο ΟΑΣΑ καταγράφει την υπάρχουσα κατάσταση των μεταφορών στην Αττική μέσω εκτεταμένης έρευνας, που πραγματοποιείται σε όλους τους Δήμους της Αττικής, σε νοικοκυριά, μετακινούμενους σε σταθμούς μετρό, τραμ, λεωφορείων και τρόλεϊ, σε λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ συμμετέχουν οδηγοί ταξ