Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

To Vision Zero ταξιδεύει Βόρεια ...


Το όραμά της για την εξάλειψη των οδικών ατυχημάτων, μέσα από την εξέλιξη πολύ προηγμένων τεχνολογιών στα ελαστικά και στα συστήματα αυτοματισμών στην αυτοκίνηση, γνωστό και ως “Vision Zero”, παρουσίασε πριν λίγες ημέρες η Continental, στο ξεχωριστό  event “ΤechnikForum 2018”, στη Σουηδία. 

Έρευνες δείχνουν ότι, σε ετήσια βάση παγκοσμίως, περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν από θανάσιμα τροχαία. Το 43% του συνόλου των ατυχημάτων συμβαίνουν σε αστικές περιοχές, ενώ το 60%  οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, όπως η χρήση κινητού και η μέθη. Το Continental AG, πέρα από την κατασκευή premium ασφαλών ελαστικών, έχει αναπτύξει σωτήριες για τη ζωή τεχνολογίες και αυτοματισμούς, όπως το ABS, το ESC και το EBA. Συστήματα, όπως ο έλεγχος των τυφλών σημείων στον δρόμο, η αναγνώριση εμποδίων και πεζών αλλά και της κατάστασης του οδοστρώματος, το αυτόματο φρενάρισμα, η διατήρηση του οχήματος εντός οδοστρώματος και άλλες «ευκολίες» στην καμπίνα του αυτοκινήτου λειτουργούν ως «φύλακες – άγγελοι» στην ανθρώπινη ζωή. Στόχος ο περιορισμός και η αποφυγή ανθρώπινων λαθών και, φυσικά, η σταδιακή εξάλειψη των μοιραίων ατυχημάτων, τα οποία συνιστούν το όραμα “Vision Zero”. Ως αποτέλεσμα, η παρουσία αυτών των τεχνολογιών στα αυτοκίνητα έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των θανατηφόρων περιστατικών, στους Ευρωπαϊκούς δρόμους. 
Τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στις τεχνολογίες του Vision Zero παρουσίασε η Continental  στο Ostersund στη Σουηδία και στην πίστα – παγωμένη λίμνη χειμερινών δοκιμών της, στο  Arvidsjaur της Λαπωνίας (- 10°C έως και - 30°C), κοντά στον Αρκτικό Κύκλο! Πιο αναλυτικά:
Η αυτοματοποιημένη οδήγηση έχει κάνει ήδη ένα βήμα στο μέλλον, κοντύτερα στην άνετη και ασφαλή αυτοκίνηση. Όμως, όταν ο οδηγός παραδίδει το όχημα στα ηλεκτρονικά συστήματα (Electronic Brake System), οι απαιτήσεις για ασφαλή πέδηση, σε όλες τις συνθήκες, παραμένουν πολύ υψηλές. Έτσι, η Continental ανέπτυξε την ηλεκτρονική λύση πέδησης,  MK C1. Το σύστημα συμβάλλει στην δυναμική και ασφαλή οδήγηση, ανακτώντας το 100% της ενέργειας πέδησης, χάρη στον σχεδιασμό “brake-by-wire”, ο οποίος αναπτύσσει πίεση πέδησης σε χρόνo 150 milliseconds (time-to-lock), δηλαδή διπλάσια αποτελεσματικότητα από τα υπάρχοντα  συμβατικά συστήματα.Μια άλλη καινοτομία από την Continental, σχετική με την πέδηση, είναι η παρουσίαση της 3ης γενιάς ABS, για βέλτιστη απόδοση στο φρενάρισμα, σε μεταβαλλόμενες συνθήκες οδοστρώματος. Το ABS3 ανταποκρίνεται με πολύ πιο μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια, χάρη στο βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πίεσης πέδησης. Η βέλτιστη απόδοση στο φρενάρισμα εξασφαλίζεται με τον σχεδιασμό ενός περισσότερο προσαρμόσιμου συστήματος ελέγχου. Τα test drives που έγιναν στη Σουηδία, σε διαφορετικές συνθήκες οδοστρώματος, επιβεβαίωσαν ότι το ABS3 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως όταν φρενάρει σε δρόμους με μεταβαλλόμενα επίπεδα πρόσφυσης (βρεγμένο, χιόνι, πάγος, κλπ). Continental ABS 3ης γενιάς

Βροχή; Χιόνι; Πάγος; Μια νέα εφεύρεση της Continental, το "Road Condition Detection", κατηγοριοποιεί την κατάσταση του δρόμου, σε συνάρτηση με την τριβή ελαστικού / οδοστρώματος: Μια εφαρμογή αισθητήρων ανιχνεύει και "αποφασίζει" για την κατάσταση του δρόμου. Κατόπιν, εξελιγμένα συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης, όπως το "emergency brake assist", ρυθμίζουν την απόσταση φρεναρίσματος, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο οδηγός, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα σε κακές καιρικές συνθήκες.
Στον τομέα τεχνολογίας ελαστικών, η Continental παρουσίασε 2 νέα concepts για πιο μεγάλη ασφάλεια και άνεση. Το σύστημα ContiSense περιλαμβάνει  αισθητήρες στο ελαστικό που μετρούν το βάθος του πέλματος και τη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα, προειδοποιούν τον οδηγό για ζημιές στο ελαστικό – η μετάδοση των δεδομένων γίνεται, μέσω ηλεκτρικά αγώγιμης γόμας. Το σύστημα ContiAdapt ρυθμίζει την πίεση του ελαστικού και το πλάτος της ζάντας, με στόχο την ιδανική προσαρμογή της επιφάνειας επαφής τού ελαστικού με τον δρόμο, ανάλογα με τις οδικές συνθήκες. Οι τεχνολογίες αυτές υποστηρίζονται από ένα νέο πρωτοποριακό ελαστικό, o σχεδιασμός του οποίου περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές ζώνες πέλματος για οδήγηση σε βρεγμένες, γλιστερές και στεγνές επιφάνειες. Ανάλογα με την πίεση του ελαστικού και το πλάτος της ζάντας, ενεργοποιούνται διαφορετικές ζώνες πέλματος και το ελαστικό υιοθετεί το απαιτούμενο «αποτύπωμα» για την περίσταση.  Τέλος, στο επίπεδο κατασκευής νέων μοντέλων ελαστικών η Continental λανσάρισε πρόσφατα το νέο WinterContact TS 860 S, ανταποκρινόμενη στις ποικίλες ανάγκες κατασκευαστών και οδηγών αυτοκινήτων υψηλής απόδοσης. Ο σχεδιασμός του νέου ελαστικού επικεντρώνεται στις μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος, στην ακρίβεια του χειρισμού στον στεγνό δρόμο, καθώς επίσης στις κορυφαίες ιδιότητες χειρισμού στο χιόνι. Εξειδικευμένο στη χειμωνιάτικη χρήση, το TS 860 S πετυχαίνει μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος, χάρη σε μια διευρυμένη ζώνη χάραξης στο κέντρο του πέλματος, η οποία προσφέρει μεγάλη επιφάνεια, μέσω της οποίας αναπτύσσεται η πρόσφυση. Αντίστοιχα, η στιβαρή και φαρδιά χάραξη του «ώμου» του ελαστικού προσφέρει μέγιστη πρόσφυση, για απόκριση ακριβείας στο τιμόνι, ενώ η πρωτοποριακή χάραξη του πέλματος, με τα πολλά αυλάκια, «κουμπώνει» στο χιόνι, επιτρέποντας τη σπορ οδήγηση ακόμη και στους χειμωνιάτικους δρόμους, που συναντάμε σε περιοχές της Ελλάδας, με μέσο όρο θερμοκρασίας κάτω από 7°C. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με Ελληνικό άρωμα ...

Για πρώτη φορά στην εννιάχρονη ιστορία του το Πρωτάθλημα Tour European Rally (TER) περιλαμβάνει αγώνα στην Ελλάδα. Το 41o Ράλλυ Φθιώτιδος είναι ο τέταρτος γύρος αυτού του διεθνούς πρωταθλήματος που δημιουργήθηκε το 2016 και έχει αγκαλιάσει μερικούς από τους πιο ονομαστούς αγώνες της Ευρώπης με αίγλη και ιστορία. Εκτός από τον αγώνα της Φθιώτιδας, στο Tour European Rally περιλαμβάνονται φέτος ένας από τους θεμέλιους λίθους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το Rally Antibes, το επίσης ονομαστό, χωμάτινο, Rally Azores, αλλά και τα νέα και ανερχόμενα Ράλλυ Λισαβώνας στην Πορτογαλία, Rally Sierra Morena στην Ισπανία και Rally Terra Sarda στη Σαρδηνία. Στο Tour European Rally μετέχουν καταξιωμένοι οδηγοί με διακρίσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Πολυνίκης του θεσμού με δύο πρωταθλήματα είναι ο Πρωταθλητής Ιταλίας και Ευρώπης Giandomenico Basso, ενώ πρωταθλητές έχουν αναδειχθεί και ο Πρωταθλητής Ευρώπης Hayden Paddon, o Πρωταθλητής Βρετανίας Osian Pryce κι ο Πρωταθλητής JWRC Simone Tempestini.

Alfa Romeo Junior Veloce ...

Ολοκληρώνοντας τις ιδιαίτερα απαιτητικές δοκιμές εξέλιξης της Junior, του ολοκαίνουργιου B-SUV της Alfa Romeo, οι μηχανολόγοι της μάρκας κατάφεραν να αυξήσουν τη μέγιστη ισχύ της κορυφαίας έκδοσης Veloce στους 280 CV και την ροπή στα 345 Nm. Η συγκεκριμένη εκδοχή του ηλεκτρικού κινητήρα έχει δεχτεί τη φροντίδα της Alfa Romeo και κάνει ντεμπούτο στην Junior που εξελίχθηκε στις εγκαταστάσεις του Balocco Proving Ground. Εκεί δηλαδή όπου οι καλύτεροι μηχανολόγοι και οδηγοί της μάρκας ρυθμίζουν με πάθος ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια θρυλικών μοντέλων όπως οι 4C, 8C, Giulia & Stelvio Quadrifoglio, Giulia GTA και 33 Stradale. Μεταξύ των διαδρομών του Ιταλικού οδηγικού παραδείσου είναι και η χάραξη “Langhe” που ξεπερνά τα 20 km σε μήκος και προσομοιάζει τέλεια τις πλέον απαιτητικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο δρόμο. Μάλιστα, δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν σε λίγες ημέρες τη δυνατότητα για πρώτη φορά να οδηγήσουν στη συγκεκριμένη διαδρομή, παράλληλα με

Λίγο πριν το GO ...

Η εκκίνηση του διεθνούς Ράλλυ Φθιώτιδος απέχει μόλις 10 ημέρες! Ο αγώνας, που φέτος συμπληρώνει 41 χρόνια ζωής, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο καλεντάρι του Tour European Rally (TER) και θα διεξαχθεί με επίκεντρο την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας το τριήμερο από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου. Η προσωρινή λίστα συμμετοχών περιλαμβάνει και αγωνιζόμενους από το εξωτερικό, γεγονός που θα προσδώσει ιδιαίτερη λάμψη στον αγώνα, ο οποίος εκτός από το TER και το TER Historic, προσμετράει και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Ασφάλτου, όντας ο δεύτερος γύρος του θεσμού. Παράλληλα, αποτελεί τον δεύτερο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ Ιστορικών αυτοκινήτων (συντελεστής 2), τον δεύτερο γύρο του  Κυπέλλου  αυτοκινήτων Legends (συντελεστής 2) και τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Ασφάλτου Ιστορικών αυτοκινήτων (συντελεστής 2). Ο αγώνας είναι διήμερος και αποτελείται από 138 αγωνιστικά χιλιόμετρα, έτοιμα να προσφέρουν ισχυρές δόσεις αδρεναλίνης σε συμμετέχοντες και θεατές. Αξίζει να σημειωθεί πως η περίο