7/3/18

Τοποθέτηση της ΟΜΑΕ και της ΕΠΑ ...


Τις τελευταίες εβδομάδες η κοινότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας μας παρατηρεί την κορύφωση της τριετούς επίθεσης που δέχεται η ΟΜΑΕ,  επώνυμα ή ανώνυμα, από πρόσωπα τα οποία για  δικούς τους λόγους, προσωπικές φιλοδοξίες και προσωπικά μικροσυμφέροντα, ξεπερνώντας τα όρια της δεοντολογίας και συχνά της ηθικής, επιχειρούν να φέρουν την Ομοσπονδία σε δύσκολη θέση με την επίφαση του ενδιαφέροντος για το καλό των αγώνων.
Μέχρι σήμερα, η ΟΜΑΕ απέφευγε να πάρει επίσημη θέση για τις μεθοδεύσεις αυτές, κρίνοντας ανάξια οποιασδήποτε αναγνώρισης την υπόγεια δράση τους και τους ιδιοτελείς τους σκοπούς.
Ωστόσο, οφείλει πλέον να τοποθετηθεί δημοσίως, διότι οι μεθοδεύσεις αυτές ξεφεύγουν από τα όρια των προσωπικών εμμονών και συμφερόντων των ανθρώπων που τις ασκούν και πλέον, αφού οι όποιες προσπάθειές τους να πλήξουν την Ομοσπονδία απέβησαν άκαρπες, στρέφονται συνολικά εναντίον των αθλητών, των στελεχών, των συνεργατών και των Αθλητικών Σωματείων - δηλαδή εναντίον όλων όσων στηρίζουν, πολλές φορές με προσωπικές θυσίες, το μηχανοκίνητο αθλητισμό, εναντίον του συνόλου του ελληνικού motorsport.
Αρχικά, οφείλουμε να εξετάσουμε τους πραγματικούς λόγους μη διεξαγωγής των τριών πρώτων φετινών αγώνων του αγωνιστικού ημερολογίου:
1. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Karting 2018, 1ος γύρος, Αφίδνες.
Εμπλοκή στη σύμβαση του ιδιοκτήτη του χώρου της πίστας Kartodromo, δηλαδή του Δήμου Ωρωπού, με την μισθώτρια εταιρεία, και εκφοβισμός των καταγγελλόντων στους λειτουργούς του Δήμου και της Περιφέρειας ότι δήθεν θα έφεραν την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.
2. Ράλλυ Αττικό, 1ος γύρος Κυπέλλου Ράλλυ Ασφάλτου Ν. Ελλάδας & Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ Ασφάλτου Ιστορικών.
Αδράνεια του Σωματείου σε σχέση με την αυτοψία που θα έπρεπε να είχε γίνει με την Τροχαία στη διαδρομή του αγώνα και στις εναλλακτικές διαδρομές, οι οποίες εν τω μεταξύ είχαν διαφοροποιηθεί λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη Μάνδρα Αττικής.
3. Ράλλυ Σπριντ Λιβαδειάς, 1ος γύρος Κυπέλλου Ράλλυ Χώματος & Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κυπέλλου Ράλλυ Ιστορικών.
Το Σωματείο που είχε αναλάβει τη διοργάνωση του αγώνα είχε προβεί σε όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, λαμβάνοντας την άδεια του Δασαρχείου μέχρι τις 06/02.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν τρεις καταγγελίες για τα εξής: 
α. το Σωματείο προχώρησε σε συνεργασία με άλλο Σωματείο που είχε την ειδική αθλητική αναγνώριση, ενώ το πρώτο δεν την έχει λάβει ακόμα.
β. ο πρόεδρος του σωματείου είναι κάτω από 35 ετών και εν ενεργεία αθλητής.
γ. τα γραφεία του σωματείου δεν διέθεταν παραχωρητήριο.
Στη συνέχεια, το Σωματείο απέστειλε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος τις απαιτούμενες άδειες για να λάβει την άδεια από την Περιφέρεια (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία που ισχύει από την 01/01/2018), έγκριση από την ΟΜΑΕ, άδεια από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη και άδεια από το Δασαρχείο.
Η άδεια από το Δασαρχείο είχε ανακληθεί στις 14/02 για λόγους που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά το Σωματείο έστειλε την αρχική άδεια με ημερομηνία 06/02, αφού οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δασαρχείου ομολόγησαν ότι η ανάκληση ήταν θέμα “υπηρεσιακό” και ήδη την 22-02-2018 είχαν χορηγήσει άλλη βεβαίωση περί της ασφάλειας της διαδρομής! Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος εξέδωσε την άδεια την Παρασκευή 02/03 αλλά, μετά από καταγγελία ότι η άδεια του Δασαρχείου είχε ανακληθεί, η Περιφέρεια ανακάλεσε την άδεια με αποτέλεσμα να μην γίνει ο αγώνας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 ετέθη σε εφαρμογή, κατά το μέρος που αφορά τις σχετικές άδειες τέλεσης αθλητικών συναντήσεων και άδειες λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, η τροποποίηση του αθλητικού Νόμου 2725/99. Είναι αναμφισβήτητο, εκτός αν κάποιος δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, πως για να προσαρμοστούν στον τροποποιημένο Νόμο και στις νέες διαδικασίες αδειοδότησης η ΟΜΑΕ, τα 92 Σωματεία-Μέλη της και κυρίως οι υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης, των Περιφερειών και των Δήμων, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Η προσαρμογή αυτή καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής όταν η προσπάθεια τορπιλίζεται από καταγγελίες, προφορικές ή γραπτές, που έχουν στόχο τον εκφοβισμό των υπαλλήλων και στελεχών της Δημόσιας, Περιφερειακής και Δημοτικής Διοίκησης.
Η ΟΜΑΕ δεν θεωρεί παράλογη την υποχρέωσή της να προσπαθεί να λύνει τις ενδεχόμενες εμπλοκές, εφ’ όσον ζητηθεί η συνδρομή της από το Σωματείο που διοργανώνει έναν αγώνα. Είναι, όμως, επίσης λογικό ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει και να έχει την ευθύνη και των 144 αγώνων που έχουν προκηρυχθεί για το 2018 στη χώρα μας και απαιτούν την ίδια διαδικασία.
Είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι οι καταγγελίες γίνονται επιλεκτικά, και δεν εξαιρούνται ούτε καν οι διεθνείς αγώνες της χώρας μας. Η ΟΜΑΕ δεν έκανε την παραμικρή δημόσια τοποθέτηση για τις καταγγελίες που δέχθηκαν περισσότεροι από 15 αγώνες το 2017 με αποκλειστικό σκοπό να μην θορυβηθούν οι αγωνιζόμενοι.
Ο “χορός” των καταγγελιών άρχισε το 2015, και μάλιστα από μέλος της Επιτροπής Karting - δηλαδή στελέχους της Ομοσπονδίας. Η πρώτη σειρά καταγγελιών έχει ήδη κριθεί με αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις.
Οι καταγγέλλοντες εκμεταλλεύτηκαν την ασυμβατότητα του Αθλητικού Νόμου ως προς τον τρόπο λειτουργίας του motorsport σε όλο τον πλανήτη για να πλήξουν τις αδειοδοτήσεις των αγώνων και την Ομοσπονδία.
Οι καταγγελίες στράφηκαν μάλιστα, εναντίον και του πυρήνα του motorsport, που είναι η ασφαλιστική κάλυψη - καθότι, ως γνωστόν, χωρίς τη δια νόμου υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη οι αγώνες δεν δύναται να διεξαχθούν.
Ωστόσο, η κατά την άποψη της ΟΜΑΕ χείριστη πτυχή των καταγγελιών, η μακράν πιο δηλητηριώδης και ενδεικτική των σκοπών των καταγγελλόντων, ήταν οι καταγγελίες που στρέφονταν εναντίον των ίδιων των αγωνιζόμενων - με κυριότερη όλων την καταγγελία για την έλλειψη καταλύτη από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στο 4ο Athens Rally Sprint “Αγ. Μερκούριος”.
Η ΟΜΑΕ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή στους τρεις πρώτους αγώνες του 2018 και ενώ θα έπρεπε να αφιερώνει το χρόνο της σε πολύ πιο ουσιώδη ζητήματα για την ανάπτυξη του ελληνικού motorsport, έδρασε με όλες της τις δυνάμεις για να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή των παραπάνω αγώνων.
Στην περίπτωση της διαφοράς μεταξύ ενοικιαστή-μισθωτή του χώρου “Kartodromo” Αφιδνών, η Ομοσπονδία έκανε ότι ήταν δυνατόν (εγγράφως) προς την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο και τους ενοικιαστές του χώρου, προκειμένου να ενημερωθεί και να δράσει πυροσβεστικά. Επί τρεις συνεχόμενες μέρες δυο Νομικοί της ΟΜΑΕ, αλλά και όλα της τα στελέχη, ασχολούνταν με το θέμα.
Στην περίπτωση του Ράλλυ Σπριντ Λιβαδειάς, σύσσωμη η διοίκηση της Ομοσπονδίας αναζητούσε μέχρι την τελευταία στιγμή λύσεις με το Δασαρχείο Λιβαδειάς, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με την Τροχαία Βοιωτίας.
Παρόλα αυτά, οι καταγγελίες τυχαίνει να γίνονται πάντοτε ημέρα Παρασκευή ώστε το Αθλητικό Σωματείο, και κατ’ επέκταση η ΟΜΑΕ, να έρχονται αντιμέτωποι με το αδιαπέραστο σύνορο της λήξης του ωραρίου στο ελληνικό δημόσιο, και η προσπάθειά τους να βρουν λύσεις να έχει οριακό και ιδιαιτέρως αγχωτικό χρονικό περιθώριο.
Μέσα σε όλον αυτόν τον παραλογισμό στον οποίο προσωπικά συμφέροντα κρύβουν τον ορίζοντα του γενικότερου καλού για το motorsport, η ΟΜΑΕ αισθάνεται την ανάγκη να αναφέρει -καθότι κανείς δεν αισθάνθηκε το προσωπικό συμφέρον να αναδείξει- ορισμένες μόνο από τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια.
• Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, τον Φεβρουάριο, τα στελέχη της ΟΜΑΕ διεξήγαγαν Σεμινάριο Ασφαλείας με ελεύθερη συμμετοχή, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ατυχημάτων στους αγώνες.
• Την ίδια μέρα παρέθεσαν ακόμα ένα Σεμινάριο Τεχνικών Εφόρων, στο πλαίσιο της Επιμόρφωσης των 1.600 Στελεχών της Ομοσπονδίας.
• Η ΟΜΑΕ κάλεσε για τον πρώτο αγώνα του Π.Π. Karting 2018 τον Race Director της CIK-FIA κ. Alessandro Ferrari, και μετά την αρνητική εξέλιξη της αναβολής του αγώνα δεν ακύρωσε την επίσκεψή του, αλλά τον αξιοποίησε για την επιμόρφωση των στελεχών και τεχνικών εφόρων του Karting, σε συνεργασία με τον τεχνικό έφορο κ. Πασχαλίδη.
• Η ΟΜΑΕ έθεσε το πλήρες πλαίσιο της ασφαλιστικής κάλυψης των αγωνιζομένων -απίστευτα βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό, καλύπτοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια- με σοβαρότητα και αξιοπιστία, με τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία “Εθνική Ασφαλιστική” για την αστική ευθύνη, τους Lloyd’s του Λονδίνου για το προσωπικό ατύχημα των οδηγών, όπως και τη νομική προστασία για όλες τις εμπλοκές που τυχόν υπάρξουν για αγωνιζόμενους και στελέχη.
• Η Ομοσπονδία επένδυσε, ανέπτυξε και λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Αγώνων, ώστε όλες οι οργανωτικές ανάγκες να καλύπτονται ψηφιακά και τάχιστα και να αποφεύγονται λάθη και δυσλειτουργίες, σε σχέση με την ασφάλιση αγωνιζόμενων, στελεχών και αγωνιστικών αυτοκινήτων.
• Παράλληλα, πρόσφατα ολοκλήρωσε τη δημιουργία της ψηφιακής βάσης δεδομένων όλων των ενεργών στελεχών της, διευκολύνοντας το έργο των οργανωτών των αγώνων Αυτοκινήτου και Karting.
• Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν και γίνονται προσπάθειες μείωσης του κόστους συμμετοχής και διεξαγωγής των αγώνων, με άμεσα ή έμμεσα οφέλη για τους αθλητές και τα αθλητικά σωματεία τους. 
• Έγιναν και γίνονται επιτυχείς προσπάθειες προβολής και ανάδειξης του χώρου, ώστε να είναι σε θέση αθλητές και σωματεία να “εξαργυρώνουν” αυτή την προβολή, συνθήκη περισσότερο από ποτέ αναγκαία στην περίοδο κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.   
• Γίνονται μεθοδευμένες προσπάθειες καταγραφής και αποδοχής του χώρου και των δραστηριοτήτων του σαν άθλημα, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων στις οποίες ανήκουν τα κατά τόπους αθλητικά σωματεία.
Καταλήγοντας, η ΟΜΑΕ δεν διεκδικεί, και ποτέ δεν διεκδίκησε για τον εαυτό της, το αλάθητο.
Εκείνα όμως που με όλες τις δυνάμεις της θα διεκδικεί είναι η συγκρότηση και η σταθερότητα των ελληνικών αγώνων μέσα σε ένα κλίμα τοξικό, που δηλητηριάζεται από ανθρώπους που σε άλλες εποχές παρασιτούσαν εις βάρος των ελληνικών αγώνων, θεωρώντας εαυτούς γαιοκτήμονες μιας έκτασης που ποτέ δεν τους ανήκε, που σε κανέναν μεμονωμένα δεν ανήκει και προφανώς δεν θα ανήκει ούτε στο μέλλον.
Για την κατά μέτωπο κριτική, προς όφελος του ελληνικού motorsport, οποιουδήποτε ανιδιοτελούς εμπλεκόμενου με τους ελληνικούς αγώνες, η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος δεσμεύεται ότι θα διατηρεί δια παντός τις πόρτες της ανοικτές.
Μας θλίβει ιδιαίτερα ότι πολύ μικρός αριθμός αγωνιζομένων συντάσσονται, για διαφορετικούς ενδεχομένως λόγους ο καθένας, και προσπαθούν να οργανώσουν ιδιότυπες συναντήσεις, με στόχους ουσιαστικά άγνωστους.
Από κοινού με το ΣΟΑΑ, ο οποίος συμμετέχει στην ΕΠ.Α. με δικαίωμα ψήφου, και με τον ΣΟΑΑΒΕ -οι οποίοι συνιστούν τα θεσμικά όργανα των αθλητών του motorsport στη χώρα- είμαστε διατεθειμένοι να οργανώσουμε ανοιχτή συνάντηση-συγκέντρωση και να θέσουμε δημοσίως όλα τα σχετικά θέματα, για πολλά των οποίων ήδη εκπρόσωποι των διοικήσεών τους είναι ενήμεροι.

Η παρούσα ανακοίνωση αποφασίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΑΕ και την Επιτροπή Αγώνων.

Το Δ.Σ. της ΟΜΑΕ και η ΕΠ.Α.