Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διπλά επιζήμιες οι περικοπές στην αστυνόμευση για την οδική ασφάλεια ...


Η μείωση στα επίπεδα αστυνόμευσης για τροχαίες παραβάσεις συμβάλλει στην αποτυχία της Ευρώπης να μειώσει τον αριθμό των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από δύο νέες εκθέσεις σχετικά με την Οδική Ασφάλεια που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση για τον Δείκτη Ετήσιας Επίδοσης στην Οδική Ασφάλεια (ΡΙΝ) του ETSC, η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, η κατανάλωση αλκοόλ, η απόσπαση προσοχής και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας εξακολουθούν να είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και σοβαρών τραυματισμών σε όλη την Ευρώπη.
Σε μια ξεχωριστή έκθεση σχετικά με την επιβολή προστίμων για τροχαίες παραβάσεις (PIN Flash 31), το ETSC διαπίστωσε ότι σε περισσότερες από τις μισές χώρες, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν κατά τα τελευταία 5 έτη για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση έχει μειωθεί, γεγονός που υποδηλώνει πως το επίπεδο τροχαίας αστυνόμευσης έχει μειωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Antonio Avenoso, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ευρωπαϊκών Μεταφορών, δήλωσε:
«Οι περικοπές στην τροχαία αστυνόμευση είναι διπλά επιζήμιες. Λιγότεροι επικίνδυνοι οδηγοί συλλαμβάνονται, την ώρα που μειώνεται η αντίληψη του κινδύνου σύλληψης συνολικά στον πληθυσμό. Ενώ υπάρχει αυξανόμενη πίεση για μείωση των προϋπολογισμών αστυνόμευσης σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει νόημα η μείωση αυτή να γίνεται εις βάρος της οδικής ασφάλειας. 26.000 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους μας, και ο αριθμός δεν θα αρχίσει να μειώνεται και πάλι χωρίς συντονισμένη δράση».
Λιγότερες διαπιστωμένες παραβάσεις δεν σημαίνουν και μείωση των θανατηφόρων τροχαίων
Η Σουηδία, η Ολλανδία και η Φινλανδία είναι μεταξύ των χωρών που αναφέρουν μείωση στις παραβάσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας. Στις ίδιες χώρες καταγράφονται επίσης ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις στη μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα από το 2010 και μετά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επίσης οι θάνατοι μειώνονται με αργό ρυθμό, ο αριθμός των προστίμων που έχουν επιβληθεί μετά το 2010 -όταν κυβερνητικές περικοπές επηρέασαν τα επίπεδα αστυνόμευσης- μειώθηκε, αλλά τα πρόστιμα που επιβάλλονται αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι. Στη Γερμανία, μία ακόμα χώρα όπου το ποσοστό θανάτων μειώνεται με αργό ρυθμό, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο για τον αριθμό προστίμων που επιδίδονται, γεγονός που στερεί τους υπεύθυνους της χάραξης πολιτικής από βασικές πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη μείωση της υπερβολικής ταχύτητας.
Στο αλκοόλ αποδίδεται ένας στους τέσσερις θανάτους από τροχαίο στην Ευρώπη 
Σχετικά με την οδήγηση σε κατάσταση μέθης, οι μισές από τις χώρες που παρείχαν στοιχεία ανέφεραν μείωση του αριθμού των ελέγχων από το 2010 και μετά, ενώ οι υπόλοιπες παρουσίασαν αύξηση. Ο αριθμός των ελέγχων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αυξάνεται κατά 39% κάθε χρόνο στην Πολωνία, κατά 24% στην Εσθονία και 12% στην Πορτογαλία. Ο αριθμός των ελέγχων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ μειώνεται κατά 13% σε ετήσια βάση στη Σουηδία, 10% στην Κύπρο και 5% στην Αγγλία και την Ουαλία. Εκτιμάται ότι έως και το 2% των διανυθέντων χιλιομέτρων στην ΕΕ οδηγείται με παράνομη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα, ενώ το ένα τέταρτο όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.
Η Νορβηγία στην κορυφή της Οδικής Ασφάλειας το 2015 στην Ευρώπη
Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να σημειώνουν πρόοδο στην οδική ασφάλεια. Στο 10o συνέδριό του, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ETSC απένειμε το ετήσιο βραβείο οδικής ασφαλείας PIN στη Νορβηγία. Είναι η χώρα που το 2015 βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης στην οδική ασφάλεια, καταγράφοντας το χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας με 23 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, στη Νορβηγία καταγράφεται μείωση στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 44% - η μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε χώρα που παρακολουθείται από το πρόγραμμα PIN του ETSC, ενώ πέρυσι οι θάνατοι στη χώρα μειώθηκαν κατά 20% - ποσοστό που συνιστά επίσης την καλύτερη ετήσια βελτίωση.


Αναφερόμενος στη διάκριση της Φινλανδίας στην Οδική Ασφάλεια, ο Antonio Avenoso σχολίασε: «Η Νορβηγία ξεχωρίζει γιατί είναι μία χώρα που έχει ήδη επιτύχει πολλά μέσα από τις δεσμεύσεις της για την οδική ασφάλεια. Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό είναι ότι εξακολουθεί να επιτυγχάνει σημαντικές μειώσεις στους αριθμούς των νεκρών και των τραυματιών, μέσα από την εφαρμογή μέτρων που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, τον εντοπισμό και τη βελτίωση των περιοχών σύγκρουσης και ως απόρροια μιας σαφώς καθορισμένης εθνικής στρατηγικής με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους».
Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για τον Δείκτη Ετήσιας Επίδοσης στην Οδική Ασφάλεια (PIN) 2016
Με αφορμή τις διαπιστώσεις της φετινής Έκθεσης PIN, η κα Βάσω Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», μέλους του ETSC, δήλωσε:
«Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού της Τροχαίας έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η αστυνόμευση στους δρόμους και στις εθνικές οδούς. Δυστυχώς, οι Έλληνες οδηγοί συνεχίζουν να παρανομούν και να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις για τους ίδιους και τους υπόλοιπους χρήστες των οδών. Πρέπει η κυβέρνηση να ιεραρχήσει τις ανάγκες και να θέσει προτεραιότητες για την οδική ασφάλεια, διαθέτοντας τους ελάχιστους πόρους σε αποδεδειγμένα αποδοτικές δράσεις».
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του Δείκτη Επίδοσης στην Οδική Ασφάλεια (PIN) από τις αρχές του θεσμού το 2006, και εκπροσωπείται από τον συγκοινωνιολόγο και Μέλος του Ινστιτούτου κ. Στέλιο Ευσταθιάδη, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η διαχρονική αξία του Δείκτη Ετήσιας Επίδοσης στην Οδική Ασφάλεια (PIN), έγκειται στο γεγονός ότι είναι απαραίτητη η επεξεργασία και ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, για τη βαθύτερη γνώση του προγράμματος αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οδικής ασφάλειας. 
Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια στον Ευρωπαϊκό χώρο, υιοθετώντας εφαρμοσμένες πρακτικές και ιδέες που φέρνουν αποτελέσματα, στην προσπάθεια να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση των τροχαίων στη χώρα μας. 
Μάθετε περισσότερα για το συνέδριο του Δείκτη Ετήσιας Επίδοσης στην Οδική Ασφάλεια 2016, ΕΔΩ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευβοϊκού με τον φακό ...

 

Γιάννης Ταχτάς: Η επιστροφή .....

Ένας από τους πλέον γνωστούς αγωνιζόμενους επιστρέφει στους ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου αυτό το Σαββατοκύριακο στο 2ο Athens Rally Sprint που διεξάγεται στην θρυλική διαδρομή του Αγίου Μερκουρίου. Ο λόγος για τον Γιάννη Ταχτά που μετά από πολύ καιρό θα τον ξαναδούμε όχι όμως με την πασίγνωστη Opel Ascona του. Ο Γιάννης για αυτό τον αγώνα επιστρατεύει μια παλιά του αγάπη την BMW E21 με την οποία έχει στεφθεί δύο φορές νικητής στην κατηγορία του στο ράλι Παλλάδιο. Μάλιστα η επιστροφή του συνοδεύεται από μία ακόμα επιστροφή αυτή του Νίκου Χρέππα στο δεξί κάθισμα συνθέτοντας έτσι μία πολύ δυνατή συμμετοχή στην κατηγορία των ιστορικών αυτοκινήτων. Υποστηρικτές της προσπάθειας του είναι οι ταπετσαρίες αυτοκινήτων Auto-Design του Ανδρέα Δουδούλη και το εστιατόριο Il Desto του Μιχάλη Ευθυμίου. Ο Όμιλος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Θεσσαλίας (Ο.Μ.Α.Θ.) εύχεται στον αθλητή της στην επιστροφή του στους αγώνες  αυτοκινήτου, καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση.

6ο GRAND PRIX - Μiami ...

Το 6ο Grand Prix του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 πραγματοποιήθηκε στην πίστα «International Autodrome» στο Μαϊάμι και μεταδόθηκε ζωντανά, αποκλειστικά, την Κυριακή 4 Μαΐου, από το ΑΝΤ1+ ( https://www.antennaplus.gr )  και ετεροχρονισμένα από τον ΑΝΤ1. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Όσκαρ Πιάστρι, στη 2η θέση βρέθηκε ο εξαιρετικός Λάντο Νόρις, και στη 3η  θέση ο Τζορτζ Ράσελ. ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ 6ο GRAND PRIX ΣΤΟ ΜΑΙΑΜΙ Η McLaren έκανε το «Miami twice» στη Φλόριντα, συγκεντρώνοντας το απόλυτο των 58 βαθμών, με δύο εμφατικές εμφανίσεις τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα. Οι «παπάγια», Όσκαρ Πιάστρι και Λάντο Νόρις, έκαναν το 1-2 και στα δύο σκέλη του αγωνιστικού τριημέρου, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία της ομάδας και τη δυναμική του MCL39. Στο Sprint, το αυτοκίνητο ασφαλείας ευνόησε τον Λάντο Νόρις, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει. Στον κυρίως αγώνα, όμως, ήταν η σειρά του Όσκαρ Πιάστρι να λάμψει, παίρνοντας μία επιβλητική νίκη χωρίς να αφήσει περιθώριο αντίδρα...