Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ...


Στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), που για το 2016 ορίστηκε στις 10 και 11 Ιουνίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεργάζονται για μία ακόμα χρονιά, υλοποιώντας για την Ελλάδα τη φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.
Οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις συνιστούν έναν ασφαλή τρόπο για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους δικυκλιστές να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Όταν οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου. Βάσει στατιστικών στοιχείων, τα περισσότερα από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις προκαλούνται κυρίως από λανθασμένη ενέργεια ή κακή εκτίμηση των συνθηκών διέλευσης από οδηγούς και πεζούς.
Η Εκστρατεία της ILCAD εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετική κοινωνική ομάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλους μας η λανθασμένη και/ή απερίσκεπτη διέλευση των σιδηροδρομικών διαβάσεων. Για το 2016, τα μηνύματα της καμπάνιας επικεντρώνονται στους ηλικιωμένους και τα άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες κινητικότητας και οπτικής αντίληψης, καθώς σε ορισμένες χώρες έχει καταγραφεί αύξηση του αριθμού των συγκρούσεων σε ισόπεδες διαβάσεις που αφορούν στα άτομα αυτά. 
Καμία κατηγορία χρηστών του οδικού δικτύου δεν εξαιρείται από το ενδεχόμενο εμπλοκής σε σύγκρουση με τρένο. Οδηγοί, ποδηλάτες, πεζοί, ενήλικες, παιδιά, όλοι κινδυνεύουν όταν διασχίζουν σιδηροδρομικές γραμμές από σημεία που απαγορεύεται ρητά η διέλευση. Οι ηλικιωμένοι ειδικά είναι εξαιρετικά ευάλωτοι καθώς ενδέχεται να πάρουν λανθασμένες αποφάσεις -είτε από λάθος εκτίμηση είτε εκ προθέσεως- όταν βρίσκονται κοντά ή πάνω στις γραμμές του τρένου. 
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, μια λανθασμένη αντίδραση μπορεί να οφείλεται στη συνήθεια, στα προβλήματα της ηλικίας (μείωση της όρασης, ακοής, μειωμένη κινητικότητα), αλλά και στην υπερεκτίμηση των ικανοτήτων τους, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε απερίσκεπτες ενέργειες με κατάληξη το σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και την απώλεια της ζωής τους. Τέλος, ενέργειες αυτού του τύπου θέτουν τις ζωές των άλλων σε κίνδυνο, είτε όσων επιβαίνουν σε οχήματα, είτε του προσωπικού και των επιβατών των συρμών. 
Για την προώθηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των ηλικιωμένων και των ατόμων που παρουσιάζουν δυσκολίες κινητικότητας και οπτικής αντίληψης, οι διοργανωτές έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά εύστοχα μηνύματα και οπτικοακουστικό υλικό (αφίσες, βίντεο, φυλλάδια). Αυτά τα υλικά επικοινωνίας αναπτύχθηκαν έχοντας υπόψη τους ηλικιωμένους, αλλά είναι χρήσιμα ως υπενθύμιση και σε όλους τους άλλους χρήστες των ισόπεδων διαβάσεων και ιδιαίτερα στα άτομα με περιορισμούς κινητικότητας. 
Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας: «Μην υπερεκτιμάς τις ικανότητές σου κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές!» αφορά όλους μας.

Μερικά στατιστικά στοιχεία:
• 40 χώρες θα λάβουν μέρος στην ILCAD 2016 
• Υπάρχουν περίπου 600.000 ισόπεδες διαβάσεις σε όλο τον κόσμο (213.000 στις ΗΠΑ, 113.000 στην Ευρώπη)
• Στην Ευρώπη, οι θάνατοι σε Ισόπεδες Σιδηροδρομικές Διαβάσεις ανέρχονται στο 1% των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, ενώ αναλογούν σε πάνω από το 25% των θανάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με 555 συγκρούσεις στην Ευρώπη το 2012 (322 θάνατοι και 364 σοβαροί τραυματισμοί).
• Παγκοσμίως, ο πληθυσμός των 65-και-άνω προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2050 (από 600 εκατομμύρια άτομα σήμερα, σε 1,6 δισεκατομμύρια ή από 8,5% του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα, στο 17% το 2050), σύμφωνα με την έκθεση «An Aging World: 2015» της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η συνεχιζόμενη παγκόσμια τάση γήρανσης και η προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού των 65-και-άνω, έχει παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες αλλά περισσότερο στην Ευρώπη και την Ασία. Η Ιαπωνία είναι η γηραιότερη χώρα στον κόσμο και θα διατηρήσει αυτή τη θέση το 2050. Παγκοσμίως, ο πληθυσμός των 80-και-άνω θα τριπλασιαστεί έως το 2050 (φτάνοντας στα 446.600.000 άτομα έναντι 126.400.000 το 2015), ενώ και το μέσο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί από 68,6 που είναι σήμερα στο 76,2 το 2050.
• Τα επόμενα χρόνια αλλά κυρίως μελλοντικά, η αύξηση του γηραιού πληθυσμού που θα εξακολουθεί να οδηγεί, να ποδηλατεί ή να διασχίζει πεζή τις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις αναμένεται να αποτελέσει σοβαρότερο πρόβλημα για την κοινωνία μας. Σε ορισμένες χώρες, οι ιατρικές εξετάσεις είναι υποχρεωτικές για τους ηλικιωμένους που επιθυμούν να συνεχίσουν να οδηγούν.
• Ορισμένες χώρες όπως η Ιαπωνία έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού για πολλά χρόνια και έχουν οργανώσει εκστρατείες για την οδική ασφάλεια ή την ασφάλεια στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις με έμφαση στους ηλικιωμένους.
• Σε ορισμένες χώρες, κυρίως της Ευρώπης -όπου υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με θύματα θανατηφόρων συγκρούσεων ή δυστυχημάτων- το ποσοστό των συγκρούσεων με εμπλοκή ηλικιωμένων μπορεί να ανέλθει στο 18% του συνολικού αριθμού των ατυχημάτων σε ισόπεδες διαβάσεις, ενώ και το ποσοστό θανάτων ηλικιωμένων μπορεί να ανέρχεται στο 38% του συνολικού αριθμού των νεκρών.
Διοργανωτές & εταίροι
Η πρωτοβουλία για τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) συντονίζεται από τη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) από το 2009 με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Κοινότητας των Σιδηροδρόμων (CER, ΕΙΜ), και Οργανισμών όπως το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), το Operation Lifesaver, το LDz και άλλους Οργανισμούς Οδικής Ασφάλειας, προκειμένου να κάνουν τους χρήστες του δρόμου να έχουν επίγνωση των κινδύνων σε ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις. 
Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) από το 2009.
Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια και τη λίστα των χωρών που συμμετέχουν, επισκεφθείτε τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ILCAD, ΕΔΩ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με Ελληνικό άρωμα ...

Για πρώτη φορά στην εννιάχρονη ιστορία του το Πρωτάθλημα Tour European Rally (TER) περιλαμβάνει αγώνα στην Ελλάδα. Το 41o Ράλλυ Φθιώτιδος είναι ο τέταρτος γύρος αυτού του διεθνούς πρωταθλήματος που δημιουργήθηκε το 2016 και έχει αγκαλιάσει μερικούς από τους πιο ονομαστούς αγώνες της Ευρώπης με αίγλη και ιστορία. Εκτός από τον αγώνα της Φθιώτιδας, στο Tour European Rally περιλαμβάνονται φέτος ένας από τους θεμέλιους λίθους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το Rally Antibes, το επίσης ονομαστό, χωμάτινο, Rally Azores, αλλά και τα νέα και ανερχόμενα Ράλλυ Λισαβώνας στην Πορτογαλία, Rally Sierra Morena στην Ισπανία και Rally Terra Sarda στη Σαρδηνία. Στο Tour European Rally μετέχουν καταξιωμένοι οδηγοί με διακρίσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Πολυνίκης του θεσμού με δύο πρωταθλήματα είναι ο Πρωταθλητής Ιταλίας και Ευρώπης Giandomenico Basso, ενώ πρωταθλητές έχουν αναδειχθεί και ο Πρωταθλητής Ευρώπης Hayden Paddon, o Πρωταθλητής Βρετανίας Osian Pryce κι ο Πρωταθλητής JWRC Simone Tempestini.

Alfa Romeo Junior Veloce ...

Ολοκληρώνοντας τις ιδιαίτερα απαιτητικές δοκιμές εξέλιξης της Junior, του ολοκαίνουργιου B-SUV της Alfa Romeo, οι μηχανολόγοι της μάρκας κατάφεραν να αυξήσουν τη μέγιστη ισχύ της κορυφαίας έκδοσης Veloce στους 280 CV και την ροπή στα 345 Nm. Η συγκεκριμένη εκδοχή του ηλεκτρικού κινητήρα έχει δεχτεί τη φροντίδα της Alfa Romeo και κάνει ντεμπούτο στην Junior που εξελίχθηκε στις εγκαταστάσεις του Balocco Proving Ground. Εκεί δηλαδή όπου οι καλύτεροι μηχανολόγοι και οδηγοί της μάρκας ρυθμίζουν με πάθος ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια θρυλικών μοντέλων όπως οι 4C, 8C, Giulia & Stelvio Quadrifoglio, Giulia GTA και 33 Stradale. Μεταξύ των διαδρομών του Ιταλικού οδηγικού παραδείσου είναι και η χάραξη “Langhe” που ξεπερνά τα 20 km σε μήκος και προσομοιάζει τέλεια τις πλέον απαιτητικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο δρόμο. Μάλιστα, δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν σε λίγες ημέρες τη δυνατότητα για πρώτη φορά να οδηγήσουν στη συγκεκριμένη διαδρομή, παράλληλα με

Λίγο πριν το GO ...

Η εκκίνηση του διεθνούς Ράλλυ Φθιώτιδος απέχει μόλις 10 ημέρες! Ο αγώνας, που φέτος συμπληρώνει 41 χρόνια ζωής, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο καλεντάρι του Tour European Rally (TER) και θα διεξαχθεί με επίκεντρο την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας το τριήμερο από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου. Η προσωρινή λίστα συμμετοχών περιλαμβάνει και αγωνιζόμενους από το εξωτερικό, γεγονός που θα προσδώσει ιδιαίτερη λάμψη στον αγώνα, ο οποίος εκτός από το TER και το TER Historic, προσμετράει και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Ασφάλτου, όντας ο δεύτερος γύρος του θεσμού. Παράλληλα, αποτελεί τον δεύτερο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ Ιστορικών αυτοκινήτων (συντελεστής 2), τον δεύτερο γύρο του  Κυπέλλου  αυτοκινήτων Legends (συντελεστής 2) και τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Ασφάλτου Ιστορικών αυτοκινήτων (συντελεστής 2). Ο αγώνας είναι διήμερος και αποτελείται από 138 αγωνιστικά χιλιόμετρα, έτοιμα να προσφέρουν ισχυρές δόσεις αδρεναλίνης σε συμμετέχοντες και θεατές. Αξίζει να σημειωθεί πως η περίο