10/5/16

Εικονικά παντού, μα πάντα κοντά στο «σπίτι» ...


Δουλειά οπουδήποτε αλλά πάντα κοντά στον τόπο κατοικίας! Αυτή είναι, εν συντομία, η φαινομενικά «παράδοξη» επιθυμία της νέας γενιάς, σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας σήμερα. Σε έναν αυξανόμενα ψηφιακά διασυνδεδεμένο κόσμο, όπου οι περισσότεροι είναι διαρκώς online, οι νέοι φαίνεται να μην ενδιαφέρονται πλέον για εργασία που προϋποθέτει πολλά ταξίδια και μόνιμες μετακινήσεις. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας Continental Careers Survey. Παρόλο που οι νέοι θέλουν να εργάζονται σε ένα διεθνές περιβάλλον, προτιμούν να το κάνουν εξ’ αποστάσεως και, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, από μια τοπικά σταθερή «εικονική βάση».
Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα πως, η πρώτη γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε με το Internet και την κινητή επικοινωνία προτιμά μάλλον να ζει σε μια ασφαλή «φωλιά». Ένας στους 2 ερωτηθέντες θα προτιμούσε να βρει εργασία στην περιοχή που κατοικεί. Αυτή η τάση ενισχύεται με τα χρόνια. Ίσως αιτία είναι η επιθυμία για εργασία σε ένα «προστατευμένο» περιβάλλον, μακριά από τις σοβαρές δυσκολίες που προκύπτουν όταν ένας νέος μεταναστεύει σε άλλη πόλη ή χώρα για να εργαστεί. Η έρευνα διεξήχθη σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και την Κίνα, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Επιστημών (ifas), με τη συμμετοχή 2.000 μεταπτυχιακών φοιτητών, στις Οικονομικές και Φυσικές επιστήμες και στη Μηχανική αλλά και νέων που εργάζονται στην εταιρεία Continental σε αυτές τις χώρες.
Η έρευνα επιπλέον δείχνει την επιθυμία για μια ισορροπημένη σχέση εργασίας – ελεύθερου χρόνου και την ανάγκη για περισσότερη ευελιξία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Για παράδειγμα όταν οι νέοι ρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να εργάζονται, κατά περίπτωση, και Σαββατοκύριακα, αν είχαν ευέλικτο ωράριο τις καθημερινές, απάντησαν, σε ποσοστό περίπου 70%, πως μάλλον θα δέχονταν ένα τέτοιο μοντέλο εργασίας. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι θεωρούν το cloud computing, τα εικονικά meeting rooms, τα video meetings και τις διαδικτυακές τεχνολογίες επικοινωνίας, ως πολύ πιο αποτελεσματικές από το να εργάζονται με βάση κάποιο σταθερό ωράριο. Και σίγουρα, ως έναν βασικό παράγοντα επίτευξης του ιδανικού μοντέλου απασχόλησης, που δεν είναι άλλο από την ευέλικτη «κινητή» εργασία (χωρίς σταθερά ωράρια και χωρίς απαραίτητα ένα σταθερό γραφείο).         4 στους 5 ερωτηθέντες αναμένουν πως το μοντέλο αυτό θα επιτευχθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μέχρι το 2035, ακόμη και με νέες τεχνολογίες που δεν υπάρχουν σήμερα. Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι αλλά ακόμη περισσότερο οι Κινέζοι νέοι, οι οποίοι δείχνουν ελαφρώς μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες για ευέλικτη εργασία που θα προκύψουν στο μέλλον. 
Έτσι, οι εταιρείες που θα ήθελαν να “πείσουν” νέους εργαζόμενους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να μη μένουν μόνο σε εικονικά meeting rooms, θα πρέπει να υποσχεθούν μεγαλύτερους μισθούς ως κίνητρο. Υπάρχουν αρκετοί νέοι επιστήμονες που σκέπτονται την εργασία «εκτός χώρας» ως μια λύση για μερικά χρόνια, φτάνει το πλάνο καριέρας είναι ενδιαφέρον. Στη Βόρεια Ευρώπη, η πλέον υποσχόμενη για εργασία χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ για χώρες της νοτιότερης Ευρώπης αλλά και τους Κινέζους, η Γερμανία αποτελεί την πιο ελκυστική επιλογή. Τέλος, η απόφαση για τη μετανάστευση ενός νέου σε άλλη χώρα επηρεάζεται σημαντικά από την οικογένεια αλλά και από παράγοντες, όπως μια πιθανή ελλιπής επαγγελματική εξέλιξη. 
Η Γερμανία αποτελεί ξεκάθαρα έναν πολύ δημοφιλή εργασιακό προορισμό, διότι οι νέοι φαίνεται να έχουν πειστεί για την οικονομική της σταθερότητα αλλά και για τον σταθερά υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας των εταιρειών της σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Continental που βασίζονται στα κοινωνικά συμπεράσματα της έρευνας αυτής, οι συνθήκες στη Γερμανία φαίνεται να υπόσχονται ασφάλεια, όχι μόνο για όσους ψάχνουν εργασία αλλά και για όσους αναζητούν προστασία. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που εισέρχεται στο Γερμανικό έδαφος αποτελεί τεράστια ανθρωπιστική πρόκληση. Παρόλα αυτά, ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ταλαντούχων νέων ανθρώπων. Εταιρείες, όπως η Continental, αναγνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν ενεργά στην ενσωμάτωση αυτών των μετακινούμενων πληθυσμών στην αγορά εργασίας, πάντα με σεβασμό στις αντίστοιχες επίσημες και συστηματικές εθνικές ή Ευρωπαϊκές πολιτικές για τους πρόσφυγες, τη  μετανάστευση και την εργασία.