Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ, ΜΗ ΡΙΣΚΑΡΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ .....


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD, www.ilcad.org ), που φέτος ορίστηκε η 3η Ιουνίου, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενημερώνει, όπως κάθε χρόνο, τους πολίτες για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.
Σχεδόν το σύνολο των δυστυχημάτων που συμβαίνουν στις σιδηροδρομικές διαβάσεις οφείλονται στις ενέργειες των χρηστών της οδού, αλλά καθώς όλο και πιο συχνά πλέον συμβαίνουν συγκρούσεις με εμπλεκόμενους πεζούς και ποδηλάτες η φετινή καμπάνια επικεντρώνει την προσοχή της  σε αυτούς.   
Συμπεριφορές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή είναι: παραβίαση του Κ.Ο.Κ., έλλειψη προσοχής,  βιασύνη  &  έλλειψη γνώσης των κινδύνων που παραμονεύουν. Τέτοιες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια, οδηγούν τους χρήστες των διαβάσεων να δρουν απερίσκεπτα με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και το θάνατο. Ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων, είτε αυτών που επιβαίνουν σε άλλα οχήματα είτε του προσωπικού και των επιβατών του τρένου.
Οι πεζοί που διασχίζουν κάτω ή πάνω από τις μπάρες τις σιδηροδρομικές διαβάσεις ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο ή οι ποδηλάτες που τις περνούν παράνομα με ζιγκ ζαγκ κινδυνεύουν να αφήσουν το πρώτο τρένο να περάσει αλλά είναι πιθανό να μην αντιληφθούν πως έρχεται κάποιο άλλο από την αντίθετη κατεύθυνση και να χτυπηθούν από αυτό.
Προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε αυτούς τους πεζούς και ποδηλάτες που παραβιάζουν το νόμο ή αδιαφορούν για τους κινδύνους που διατρέχουν δημιουργήθηκε σχετικό βίντεο διάρκειας 1 λεπτού καθώς και οπτικό υλικό. 
Παρόλο που η  φετινή καμπάνια εστιάζει κυρίως στους πεζούς και τους ποδηλάτες αφορά ταυτόχρονα και όλους τους  χρήστες του δρόμου οι οποίοι βιάζονται ή η προσοχή τους έχει αποσπαστεί (από κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, GPS κλπ.) ή είναι  αγχωμένοι από το σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς οι άνθρωποι με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν ακολουθούν τη σήμανση και διακινδυνεύουν με το να διασχίσουν τις γραμμές του τρένου όταν το φανάρι αναβοσβήνει ή ακόμα και όταν οι μπάρες έχουν ήδη κατέβει προαναγγέλλοντας την διέλευση του τρένου.
Το  φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλο τον κόσμο καθώς ο αριθμός των δυστυχημάτων στις διαβάσεις πεζών και στις διαβάσεις τρένων συνδέεται σε πολλές χώρες με την αυξημένη χρήση της νέας τεχνολογίας ή με τη χρήση ακουστικών μουσικής ή τηλεφώνου.
Το μήνυμα της  ILCAD για την πρόληψη των δυστυχημάτων στις ισόπεδες διαβάσεις για το 2015  «Πάρε το χρόνο σου, μη ρισκάρεις τη ζωή σου!» μας αφορά όλους. Τι είναι ένα λεπτό από το χρόνο μας μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή;

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές για τους χρήστες του δρόμου (επαγγελματίες οδηγούς, μοτοσικλετιστές κλπ), πεζούς και ποδηλάτες στην ιστοσελίδα http://oli.org/education-resources/pedestrian-safety 

Πληροφορίες: 
Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», τηλ.: 210-8620150, 
email: info@ioas.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σ.Ο.Α.Α. 2024 ...

 

Ανάβαση Ψάθας - Δοκιμές ...

  Ομαλά κύλησε η διαδικασία των χρονομετρημένων δοκιμών στην Ανάβαση Ψάθας που έλαβε χώρα το Σάββατο. Οι οδηγοί πραγματοποίησαν και τα 3 προγραμματισμένα ανεβάσματα και πλέον είναι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη με το χρόνο στη δεύτερη πρωταθληματική Ανάβαση της χρονιάς. Διοργανωτής του αγώνα είναι το Σωματείο “Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου Δυτικής Αττικής” (ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α.), με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Χορηγός του αγώνα είναι η Seajets και το il Desto Group. Ο Μάριος Ηλιόπουλος χωρίς να πιέσει ιδιαίτερα ήταν ο ταχύτερος στη διαδικασία των χρονομετρημένων δοκιμών στη Formula Saloon , οδηγώντας ένα Ford Fiesta και την Κυριακή θα κινηθεί με στόχο να προσφέρει θέαμα στους φίλους του αθλήματος που θα βρεθούν στις στροφές της Ανάβασης Ψάθας. Τον περσινό πρωταθλητή της κατηγορίας ακολούθησαν οι «Κανέλλος» (Peugeot 106) και Θανάσης Κοράκης (Nissan Silvia). Αίτημα για να αγωνιστεί την Κυριακή στον αγώνα έκανε ο Καλαματιανός Νικόλαος Παπαδόπουλος (Ford Escort MKII) που δεν σ

1ο Ράλλυ Σπριντ Κισσάβου ...

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για το 1ο Ράλλυ Σπριντ Κισσάβου που θα διοργανωθεί στην περιοχή της επαρχίας Αγιάς. Οι αγώνες ράλλυ επιστρέφουν μετά από χρόνια στο νομό Λάρισας και οι διοργανωτές έχουν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς τις προετοιμασίες για να προσφέρουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Την ευθύνη έχει αναλάβει η Λέσχη Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας Καλλιθέας Ελασσόνας (Λ.Α.Μ.Κ.Ε.) με συνδιοργανωτή το Δήμο Αγιάς ενώ τελεί και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Κέντρο του αγώνα θα είναι η πόλη της Αγιάς. Το Σάββατο 18 Μαΐου θα διεξαχθεί ο τεχνικός έλεγχος και η πανηγυρική εκκίνηση στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώ στο δημοτικό Parking θα εγκατασταθεί το Service Park. Την Κυριακή 19 Μαΐου τα πληρώματα θα αγωνιστούν στην ειδική διαδρομή των 12.3 χιλιομέτρων η οποία θα επαναληφθεί τρεις φορές, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 36.9 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα το σύνολο των απλών διαδρομών 61,2 χιλιόμετρα (20,4 Χ 3). Η απονομή των κυπέλλων θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Μελιβοίας, ένα πρ