25/11/10

TOYOTA RAV4 EV


Πιστή στην υπόσχεσή της η Toyota παρουσίασε τον πρώτο καρπό της συνεργασίας της με την Tesla, υπό την μορφή πρωτοτύπου στην έκθεση αυτοκινήτου του Los Angeles.
O λόγος φυσικά για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο RAV4 το οποίο ήδη έχει πάρει θέση στη λίστα με τα μοντέλα που η ιαπωνική φίρμα σκοπεύει να λανσάρει στις ΗΠΑ το 2012.
Στο χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι το λανσάρισμά του, όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της αμερικανικής Toyota, Jimmy Lentz θα δημιουργηθεί ένας στόλος 35 δοκιμαστικών RAV4 EV που θα χρησιμεύσει τόσο στην συλλογή δεδομένων και στην αξιολόγηση του μοντέλου από τους μηχανικούς των Toyota και Τesla όσο και στην μετέπειτα εκστρατεία προώθησης της συγκεκριμένης έκδοσης.
Η έκδοση παραγωγής του μοντέλου το 2012, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες, θα κρύβει κάτω από τις μεταλλικές επιφάνειες της τρέχουσας γενιάς του SUV μοντέλου της Toyota την τεχνολογία της Tesla που έχει αναλάβει την εξέλιξη του ηλεκτρικού μοτέρ, της μπαταρίας, του κιβωτίου και του λογισμικού διαχείρισης τους, για το ηλεκτρικό RAV4 EV.
Η καλιφορνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να αξιοποιήσει μια τροποποιημένη εκδοχή του κινητήρα που εξοπλίζει το Tesla Roadster, ο οποίος όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα μοντέλα της φίρμας θα τροφοδοτείται από συστοιχίες λιθίου ιόντων που μετά από μια πλήρη φόρτιση θα του εξασφαλίζουν αυτονομία 160 χλμ., "ανεξαρτήτως των κλιματικών συνθηκών", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Toyota.
Όσον αφορά τα περαιτέρω χαρακτηριστικά της έκδοσης παραγωγής του RAV4 EV, η Toyota προς το παρόν αρκείται στη δέσμευση το ηλεκτροκίνητο SUV να έχει "…όσο το δυνατόν ίδια αίσθηση από πλευράς οδικής συμπεριφοράς, με το συμβατικό μοντέλο".
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το RAV4 θα διατεθεί σε ηλεκτρική έκδοση, καθώς η Toyota είχε δημιουργήσει μια αντίστοιχη έκδοση το 1997, η οποία στα έξι χρόνια που διήρκεσε η εμπορική της πορεία είχε καταγράψει 1.484 πωλήσεις.