Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

TOYOTA AURIS HSD


Με το Auris HSD, η Τoyota επιχειρεί να περάσει την υβριδική τεχνολογία στην «κανονική» της γκάμα σε συνδυασμό με ένα πιο συμβατικό -σε σχέση με το Prius- αμάξωμα.
Θα είχαν τα υβριδικά κερδίσει περισσότερο έδαφος αν βασίζονταν σε προϋπάρχοντα δημοφιλή μοντέλα; Ίσως έφθασε η ώρα να το δούμε: Το Auris HSD είναι η πρόταση της Toyota σε όσους θα ήθελαν ένα υβριδικό αυτοκίνητο με συμβατική σχεδίαση και όσο το δυνατόν πιο «συμβατική» τιμή.
Τo υβριδικό σύστημα της συγκεκριμένης έκδοσης είναι ίδιο στη φιλοσοφία και στη διάταξή του με αυτό που χρησιμοποιείται στο νέο Prius. O βενζινοκινητήρας των 1.800 κυβικών, που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson, αποδίδει 99 ίππους και 14,5 kgm ροπής, ενώ συνεργάζεται με έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα, του οποίου η ισχύς φτάνει τους 80 ίππους. Το αποτέλεσμα είναι η συνδυασμένη απόδοση του υβριδικού συστήματος να ανέρχεται στους 136 ίππους. Στον τομέα της μετάδοσης, χρησιμοποιείται το ίδιο εξελιγμένο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (Ε-CVT), το οποίο μεταφέρει την κίνηση στους εμπρός τροχούς, ενώ -όπως και στο Prius- ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρεις επιλογές: EV με αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα για απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων (που πρακτικά είναι δυνατή μόνο εφόσον είναι φορτισμένη η μπαταρία), Power για καλύτερη απόκριση στο γκάζι με τους δυο κινητήρες να αποδίδουν στο μέγιστο και Eco για τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση.
Με στόχο να γίνει όσο το δυνατόν πιο οικονομικό (όπως ανακοινώνει ο κατασκευαστής η μέση κατανάλωση φτάνει τα 3,8 λίτρα/ 100 χλμ.), το υβριδικό Auris έχει βελτιωθεί και αεροδυναμικά (0,28 ο συντελεστής οπισθέλκουσας σε σχέση με το 0,29 των υπολοίπων). Παράλληλα η μάσκα και ο προφυλακτήρας έχουν σχεδιαστεί εκ νέου, το συνολικό ύψος έχει μειωθεί κατά 5 χιλιοστά, ενώ εξοπλίζεται και με ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης.
Ξεχωριστό, αλλά πάντοτε λειτουργικό, είναι το εσωτερικό. Σε «προχωρημένη» κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός του επιλογέα, αλλά και του πίνακα με τις ψηφιακές οθόνες να δεσπόζουν στο κέντρο των δύο μεγάλων αναλογικών οργάνων. Η συνολική εικόνα είναι σαφώς πιο premium, καθώς οι Ιάπωνες έχουν επιλέξει πιο μαλακά και ποιοτικά στην αφή πλαστικά.
Αναμφίβολα, η HSD είναι η πιο ενδιαφέρουσα έκδοση του Toyota Auris από τεχνολογικής πλευράς. Εν μέρει αυτό δικαιολογεί την τιμή αγοράς (που ξεκινάει από τις 22.700€ με πλήρη εξοπλισμό), ενώ ο χρήστης θα πρέπει να υπολογίζει και το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τη μειωμένη κατανάλωση και την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευβοϊκού με τον φακό ...

 

Γιάννης Ταχτάς: Η επιστροφή .....

Ένας από τους πλέον γνωστούς αγωνιζόμενους επιστρέφει στους ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου αυτό το Σαββατοκύριακο στο 2ο Athens Rally Sprint που διεξάγεται στην θρυλική διαδρομή του Αγίου Μερκουρίου. Ο λόγος για τον Γιάννη Ταχτά που μετά από πολύ καιρό θα τον ξαναδούμε όχι όμως με την πασίγνωστη Opel Ascona του. Ο Γιάννης για αυτό τον αγώνα επιστρατεύει μια παλιά του αγάπη την BMW E21 με την οποία έχει στεφθεί δύο φορές νικητής στην κατηγορία του στο ράλι Παλλάδιο. Μάλιστα η επιστροφή του συνοδεύεται από μία ακόμα επιστροφή αυτή του Νίκου Χρέππα στο δεξί κάθισμα συνθέτοντας έτσι μία πολύ δυνατή συμμετοχή στην κατηγορία των ιστορικών αυτοκινήτων. Υποστηρικτές της προσπάθειας του είναι οι ταπετσαρίες αυτοκινήτων Auto-Design του Ανδρέα Δουδούλη και το εστιατόριο Il Desto του Μιχάλη Ευθυμίου. Ο Όμιλος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Θεσσαλίας (Ο.Μ.Α.Θ.) εύχεται στον αθλητή της στην επιστροφή του στους αγώνες  αυτοκινήτου, καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση.

6ο GRAND PRIX - Μiami ...

Το 6ο Grand Prix του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 πραγματοποιήθηκε στην πίστα «International Autodrome» στο Μαϊάμι και μεταδόθηκε ζωντανά, αποκλειστικά, την Κυριακή 4 Μαΐου, από το ΑΝΤ1+ ( https://www.antennaplus.gr )  και ετεροχρονισμένα από τον ΑΝΤ1. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Όσκαρ Πιάστρι, στη 2η θέση βρέθηκε ο εξαιρετικός Λάντο Νόρις, και στη 3η  θέση ο Τζορτζ Ράσελ. ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ 6ο GRAND PRIX ΣΤΟ ΜΑΙΑΜΙ Η McLaren έκανε το «Miami twice» στη Φλόριντα, συγκεντρώνοντας το απόλυτο των 58 βαθμών, με δύο εμφατικές εμφανίσεις τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα. Οι «παπάγια», Όσκαρ Πιάστρι και Λάντο Νόρις, έκαναν το 1-2 και στα δύο σκέλη του αγωνιστικού τριημέρου, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία της ομάδας και τη δυναμική του MCL39. Στο Sprint, το αυτοκίνητο ασφαλείας ευνόησε τον Λάντο Νόρις, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει. Στον κυρίως αγώνα, όμως, ήταν η σειρά του Όσκαρ Πιάστρι να λάμψει, παίρνοντας μία επιβλητική νίκη χωρίς να αφήσει περιθώριο αντίδρα...