22/9/10

Η ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ -65% !!!!!


Την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου εξέφρασε εκ νέου ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, με ανακοίνωση του την οποία εξέδωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, και σύμφωνα με την οποία η εγχώρια αγορά καταγράφει νέο ρεκόρ μείωσης πωλήσεων δεκαπενθημέρου από το 1995, με τις διελεύσεις των πελατών από τις αντιπροσωπείες το διάστημα 1-15 Σεπτεμβρίου να είναι σχεδόν μηδενικές.
Αναλυτικά, όπως διατυπώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΑΑ, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2010, όπως διαπιστώνεται από τις συλλεγμένες ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων (περίπου 3.050), η κάμψη των πωλήσεων έφθασε το -64,9%, ως προς την ανάλογη περίοδο της τριετίας 2006-2008 (8.680 ταξινομήσεις) ή το -51%, ως προς την ανάλογη (κακή, για τους γνωστούς λόγους) περίοδο του 2009 (6.222 ταξινομήσεις).
Όπως παρατηρεί ο ΣΕΑΑ, η δραματική, συνεχιζόμενη κάμψη στην αγορά αυτοκινήτου προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα στα σχετιζόμενα δημοσιονομικά έσοδα και κατά συνέπεια και αντίθετα από τις επιδιώξεις, η εκτεταμένη αύξηση της φορολογίας στην αγορά και στη χρήση των αυτοκινήτων έχει οδηγήσει οριστικά σε σημαντικότατη υστέρηση κρατικών εσόδων, εξαιτίας της "ελαστικότητας" της συγκεκριμένης αγοράς.
Όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΑΑ, το κράτος ως πρόσφατα εισέπραττε ετησίως πλέον του 1,5 δις ευρώ από τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, με το ποσό αυτό να μειώνεται στο 1 δις ευρώ περίπου το 2009, λόγω της πτώσης της αγοράς από την κρίση κατά 17,5% ως προς το 2008.
Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ το 2010, με την αγορά να οδηγείται σε κάμψη μεγαλύτερη του 50% σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και σε ποιοτική πτώση των πωλήσεων, τα έσοδα του κράτους,  θα περιοριστούν σε λίγο πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Η υστέρηση των εσόδων, ακόμη και ως προς το χαμηλό "πήχη" των σχετικών εγγραφών στον προϋπολογισμό (980 εκατομμύρια ευρώ), θα είναι της τάξης των 350-400 εκατομμυρίων ευρώ.
Κατ' επέκταση, οι παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου ο οποίος σε 30.000 περίπου επιχειρήσεις ανά την επικράτεια απασχολεί περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους, ζητούν από την πολιτεία να λάβει επειγόντως κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστεί έστω μερικώς η κατάρρευση και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του ΣΕΑΑ τονίζει ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιηθούν επιτυχημένα παραδείγματα που εφαρμόστηκαν σε άλλα κράτη της ΕΕ, δίχως κρατική εκταμίευση, αντίθετα, με πολύ σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.