Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξανά το σύστημα KERS στην F1


Οι ομάδες της Formula 1 διαπραγματεύονται για το 2011 την επαναφορά στο σπορ του Συστήματος Ανάκτησης Κινητικής Ενέργειας (KERS), το οποίο οι ίδιες απέρριψαν -με άγραφη συμφωνία κυρίων- στο φετινό πρωτάθλημα. Το KERS, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2009, αποθηκεύει την ενέργεια του φρεναρίσματος και τη διοχετεύει για επτά δευτερόλεπτα στο γύρο, όποτε το επιλέξει ο οδηγός, προσφέροντας 80 επιπλέον ίππους.
Οι Ferrari, Renault και Williams είναι πρωτεργάτιδες στην προσπάθεια επαναφοράς της τεχνολογίας στα μονοθέσια του χρόνου. Οι δύο πρώτες θέλουν να εξελίξουν το σύστημα για να επωφεληθούν και τεχνολογικά και εμπορικά από αυτό, ενώ η τρίτη εξελίσσει την τεχνολογία και την πουλάει σε τρίτους.
Δεδομένου, όμως, ότι ορισμένες -ιδιωτικές- ομάδες εναντιώνονται στην προοπτική επαναφοράς του KERS, εκτιμώντας ότι θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό, ο σύνδεσμος ομάδων της F1 (FOTA) μελετά την προμήθεια του συστήματος από τρίτη εταιρεία - τη βρετανική Flybrid.
Με αυτό τον τρόπο οι μικρές ομάδες δεν θα χρειαστεί να κάνουν υπέρογκες επενδύσεις για την εξέλιξη και κατασκευή του συστήματος, αλλά θα είναι σε θέση να το αγοράσουν σε τιμή που ίσως να μην ξεπερνά το ένα εκατομμύριο Ευρώ.
Η Flybrid, που εξέλιξε το KERS της Honda πριν την αποχώρηση της ιαπωνικής εταιρείας από το σπορ, έχει συντάξει ήδη την πρότασή της προς το σύνδεσμο FOTA. Το σύστημα που προτείνει δεν αποθηκεύει την ενέργεια σε μπαταρίες αλλά σε στροφείο - ακριβώς όπως και το σύστημα που εξέλιξε η Williams το 2008.
Η πρόταση της Flybrid θα συζητηθεί από τις ομάδες της F1 στη συνεδρίαση του FOTA, στο πλαίσιο του GP Ισπανίας (7-9/05). Εκτιμάται από τις ομάδες ότι η πρότασή της είναι αρκετά συμφέρουσα και ότι η βρετανική εταιρεία έχει τη δυνατότητα προμήθειας του συστήματος σε όλες τις ομάδες του σπορ, αν το επιλέξουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mε τον φακό του Photo R Press στην Ριτσώνα ...

Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας με 38 συμμετοχές ...

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του 60ού Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ Χώματος έχει ήδη ξεκινήσει, με το Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας να ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τα 38 πληρώματα, στον πρώτο γύρο του θεσμού. Ο αγώνας που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Σωματείο “Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου Δυτικής Αττικής” (ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α.) θα διεξαχθεί με κέντρο και πάλι την πόλη της Θήβας, στην Κεντρική Πλατεία της οποίας θα λάβει χώρα η Πανηγυρική Εκκίνηση του αγώνα το βράδυ του Σαββάτου. Πολύτιμη βοήθεια στους διοργανωτές παρέχουν ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Λειβαδέων και ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων. Χορηγός είναι ο επίσημος διανομέας των λιπαντικών TEXACO, Tsellos. Ο πρωταθλητής Ελλάδος του 1999 και του 2020, Ιωάννης Παπαδημητρίου με νέο συνοδηγό φέτος, τον Χρήστο Κουζιώνη, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με ένα Skoda Fabia RS Rally2 και ευελπιστεί να φύγει νικητής από τη Θήβα, στη δεύτερη παρουσία του στον αγώνα. Από τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει έως την πόλη της Βοιωτίας ο Σωκράτης Τσολακί

Στο νήμα ...

Στις λεπτομέρειες κρίθηκε η νίκη σε πολλές κατηγορίες στην Ανάβαση Ριτσώνας, γεγονός που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των χιλιάδων θεατών μέχρι το τέλος. Η εναρκτήρια ανάβαση της χρονιάς συγκέντρωσε τριψήφιο αριθμό οδηγών, οι οποίοι οδήγησαν στο όριο, έχοντας ως στόχο να ξεκινήσουν με το δεξί τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων. Όσον αφορά τα αποτελέσματα στις επιμέρους κατηγορίες, ο Μάριος Ηλιόπουλος δεν δυσκολεύτηκε να επικρατήσει στη Formula Saloon . Ο οδηγός του Ford Fiesta ήταν ο πιο γρήγορος και στα δύο περάσματα και έφυγε για άλλη μια χρονιά νικητής από την Ανάβαση Ριτσώνας, κερδίζοντας παράλληλα την κατηγορία FST. Στη δεύτερη θέση, χωρίς να μπορέσει να ακολουθήσει το ρυθμό του νικητή, τερμάτισε ο Βαγγέλης Γεωργούλας (Mitsubishi Lancer Evo VIII), ξεπερνώντας στο τέλος το εμπόδιο του Πιτ Παρθένη, ο οποίος αρκέστηκε στην τρίτη θέση με το Mitsubishi Lancer Evo IX. Στην FSA, ο Γιώργος Κατσαρός (Ford Escort MKI) ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου