6/5/10

Γυναίκες & Παγκόσμια Επιτροπή Μηχανοκίνητου Αθλητισμού


Με ομόφωνη συμφωνία των μελών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (World Motor Sport Council), η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου- FIA δημιουργεί μια νέα Επιτροπή για να διευκολύνει την πλήρη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η Επιτροπή «Γυναίκες & Επιτροπή Μηχανοκίνητου Αθλητισμού» (WMC) συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό την προεδρία της πρώην οδηγού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι Michèle Mouton. Ο Πρόεδρος της FIA Jean Todt δήλωσε: «Η ιδιότητα του μέλους της FIA σε όλο τον κόσμο, αποτελείται από άνδρες και γυναίκες. Καθένας μας έχει τον ίδιο ρόλο στον αθλητισμό. Όπως πολλές Διεθνείς Ομοσπονδίες- τις οποίες θα υποστηρίξουμε, θα προωθήσουν και θα βοηθήσουν τη συμμετοχή γυναικών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα».
Η WMC έχει ως στόχο να θέσει σε εφαρμογή στρατηγικές και πολιτικές που θα προωθούν την εκπαίδευση και την κατάρτιση και να θέσουν σε εφαρμογή πρακτικές και γεγονότα που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις αθλητικές και μη αθλητικές επιτροπές της FIA για την εκτέλεση κοινών έργων αθλητισμού. Η WMC θα λάβει επίσης ενεργό ρόλο στα διεθνή forum και συνέδρια που υποστηρίζουν τη θέση της γυναίκας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς και των πλεονεκτημάτων που μπορούν να υπάρξουν. Η Michèle Mouton, Πρόεδρος του WMC, ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε αγώνα στο ΠΠ Ράλι (1980) και συνολικά τέσσερις στο ΠΠ. Η Γαλλίδα οδηγός τερμάτισε δεύτερη στην κατάταξη του 1982 και κέρδισε το σεβασμό των ανδρών όχι μόνο για την οδήγηση της, αλλά και για την προσωπικότητα της και το πάθος της για τους αγώνες.
Η Μ. Mouton, δήλωσε: «Οι γυναίκες έχουμε ήδη τη θέση μας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, το έχουμε αποδείξει. Πολλές φορές με ρωτούν γιατί δεν έχουν ακολουθήσει άλλες γυναίκες τα βήματά μου. Πραγματικά ελπίζω ότι η Επιτροπή μπορεί να συμβάλει σημαντικά και να αποδείξει ότι μπορούμε να προσελκύσουμε και να υποστηρίξουμε γυναίκες σε όλους τους τομείς του μηχανοκίνητου αθλητισμού».
Η Επιτροπή WMC αποτελείται από 19 μέλη που εκπροσωπούν κατασκευαστές, ομάδες, οδηγούς και τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας.