15/4/10

Νέα δράση για την οδική ασφάλεια για τους νέους

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και στη χώρα μας από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» η πιλοτική νέα δράση ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια, υπό τον τίτλο «Roads of Illusions» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HEROES. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων αναφορικά με το αλκοόλ και την οδήγηση αλλά και η ενίσχυση του εθελοντισμού. Η πρώτη αυτή εφαρμογή του «Roads of Illusions» πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2010 στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στα πλαίσια της 3ης Πανελλήνιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 μαθητές Γυμνασίων της περιοχής και φοιτητές του Πανεπιστημίου.
Η επιτυχία της δράσης «Roads of Illusions» βασίζεται στον πρωτότυπο σχεδιασμό της, με στοιχεία διαδραστικότητας, αναπαράστασης και εικονικής πραγματικότητας: η δράση υλοποιείται σε τάπητα, ο οποίος απεικονίζει δρόμο επάνω στον οποίο υπάρχουν κώνοι, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχει εικονικός γκρεμός. Οι εθελοντές αρχικά διασχίζουν το δρόμο περνώντας ανάμεσα από τους κώνους. Στη συνέχεια, φορώντας ειδικά γυαλιά τα οποία παραμορφώνουν την όραση, επαναλαμβάνουν την ίδια κίνηση με δυσκολία καθώς τους δημιουργείται η αίσθηση της όρασης που έχει κάποιος που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ. Στόχος είναι να αντιληφθούν οι νέοι με όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερο και ταυτόχρονα παραστατικό τρόπο τις συνέπειες που μπορεί να έχει το αλκοόλ στις αισθήσεις μας και κατά συνέπεια στην οδήγησή μας.
Για την καλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση, το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» θα εκπαιδεύσει, στα πλαίσια του προγράμματος, νέους εθελοντές, με σκοπό να διαδώσουν το μήνυμα της μη κατανάλωσης αλκοόλ πριν την οδήγηση στην οικογένειά τους, στους φίλους τους και στους νέους που θα συμμετέχουν κατά την εφαρμογή της δράσης. Να γίνουν δηλαδή οι ίδιοι ΗΡΩΕΣ – πρότυπα σωστής συμπεριφοράς για τους συνομηλίκους τους και για την οικογένειά τους.
Οι εθελοντές – ΗΡΩΕΣ θα εκπαιδευτούν με σεμινάρια σε θέματα ασφαλούς οδήγησης και επιπτώσεων του αλκοόλ στην υγεία, ενώ θα ενημερωθούν και σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης ατόμων που θεωρούν ότι το αλκοόλ δεν επηρεάζει την οδήγησή τους. Η εκπαίδευσή τους θα ολοκληρωθεί και με σεμινάριο πρώτων βοηθειών για την περίπτωση που βρεθούν σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα.
Η επόμενη εφαρμογή της νέας δράσης ευαισθητοποίησης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEROES (HEalth & ROad Safety: volunteering heroes) ξεκίνησε σταδιακά την εφαρμογή των πιλοτικών εκστρατειών ενημέρωσης σε 11 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία). Οι 13 Οργανισμοί, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν τις πιλοτικές αυτές εφαρμογές σε χώρους συγκέντρωσης νέων, οι οποίοι θα ενημερωθούν από τους εκπαιδευμένους εθελοντές του προγράμματος HEROES σχετικά με θέματα υγείας και οδικής ασφάλειας. Οι νέοι αυτοί εθελοντές θα δοκιμάσουν τις νέες δράσεις ευαισθητοποίησης, οι οποίες εμπεριέχουν συνδυαστικά στοιχεία από 2 διαφορετικές καμπάνιες για θέματα υγείας και οδικής ασφάλειας.
Η επιλογή των νέων δράσεων έγινε από ένα σύνολο κατάλληλων πρακτικών ανά τον κόσμο που επελέγησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του προγράμματος. Μέσω του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί, επίσης, η ανάπτυξη ενός δικτύου εθελοντών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μία ιστοσελίδα για το HEROES (www.ryd.eu/heroes), η οποία συγκεντρώνει τις καλύτερες πρακτικές που προτάθηκαν και επιλέχτηκαν από όλους τους συμμετέχοντες. Αυτή η ιστοσελίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις Μ.Κ.Ο., οι οποίες δραστηριοποιούνται στα πεδία δράσης του HEROES. Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων εκστρατειών ευαισθητοποίησης σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Το πρόγραμμα HEROES υλοποιείται με συγχρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών της Ε.Ε. και για την Ελλάδα υποστηρίζεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Genesis Pharma. Συντονιστές του προγράμματος για την Ευρώπη είναι οι RYD (Υπεύθυνοι Νέοι Οδηγοί) του Βελγίου και για την Ελλάδα το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς».