Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H Volvo προχωρά στην παραγωγή ηλεκτρικού οχήματος



Κάποτε, όταν μιλούσαμε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πολλοί νόμιζαν ότι αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Όμως, επειδή οι καιροί αλλάζουν – για την ακρίβεια το κλίμα του πλανήτη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- οι βιομηχανίες αυτοκινήτων φορτσάρουν για την μαζική παραγωγή ηλεκτρικών μοντέλων που είτε θα χρησιμοποιούν και την υβριδική τεχνολογία συνδυάζοντας κινητήρα εσωτερικής καύσης (λιγότερα καυσαέρια), είτε θα επαναφορτίζονται μέσω συνηθισμένη οικιακής πρίζας (καθόλου ρύποι). Η Volvo παρουσιάζοντας την πλήρως ηλεκτρική λύση βασισμένη στο μοντέλο παραγωγής C30, δείχνει ότι ένα τέτοιο αυτοκίνητο μπορεί να διαθέτει την ίδια ασφάλεια, άνεση και ευρυχωρία, όπως και το απλό μοντέλο. Η διαφορά του είναι ότι αντί για ρεζερβουάρ καυσίμων, έχει υποδοχή για φόρτιση με ηλεκτρισμό. Βέβαια σε αυτή την υπόθεση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να μην εξαρτάται από το πετρέλαιο αλλά από ανανεώσιμες πηγές (βιομάζα, ηλιακή, αιολική κ.α.). Η φιλόδοξη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της Volvo, εκτός από την παρουσίαση στην αγορά ενός επαναφορτιζόμενου υβριδικού μοντέλου το 2012, περιλαμβάνει τη βιώσιμη κατασκευή ενός αποκλειστικά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, γνωστού ως BEV (Battery Electric Vehicle). Φέτος, κατασκευάστηκε ένας μικρός αριθμός πρωτότυπων μοντέλων C30 BEV, τα οποία υποβλήθηκαν σε ενδοεταιρικές δοκιμές από τη Volvo, με ιδιαίτερη προσοχή σε επιδόσεις, ασφάλεια και ενσωμάτωσης του συστήματος ηλεκτροκίνησης.
Το Volvo C30 BEV τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να φορτιστεί από το οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο. Για την επαναφόρτιση μιας πλήρως εξαντλημένης μπαταρίας (230 V, 16 A) απαιτούνται περίπου 8 ώρες. Αν το αυτοκίνητο φορτίζεται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αυτοκινήτου από την ηλεκτροπαραγωγή μέχρι τη χρήση του αυτοκινήτου στο δρόμο είναι πρακτικά μηδενικές. Ο ηλεκτροκινητήρας «στεγάζεται» κάτω από το καπό, ενώ η ιδανική θέση για τη μπαταρία εντοπίζεται στη θέση του ρεζερβουάρ καυσίμου ή στον κεντρικό άξονα του αυτοκινήτου, ώστε να προστατεύεται από συγκρούσεις, ενώ είναι και μεγαλύτερης χωρητικότητας (24 kWh) από ότι το επαναφορτιζόμενο υβριδικό μοντέλο (12 kWh). Το C30 BEV μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, με επιτάχυνση στα 0-100 χλμ./ώρα σε 11 δευτ. Η δε αυτονομία κίνησης μπορεί να φθάσει στα 150 χλμ., μέχρι να φορτιστεί ξανά η μπαταρία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευβοϊκού με τον φακό ...

 

Γιάννης Ταχτάς: Η επιστροφή .....

Ένας από τους πλέον γνωστούς αγωνιζόμενους επιστρέφει στους ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου αυτό το Σαββατοκύριακο στο 2ο Athens Rally Sprint που διεξάγεται στην θρυλική διαδρομή του Αγίου Μερκουρίου. Ο λόγος για τον Γιάννη Ταχτά που μετά από πολύ καιρό θα τον ξαναδούμε όχι όμως με την πασίγνωστη Opel Ascona του. Ο Γιάννης για αυτό τον αγώνα επιστρατεύει μια παλιά του αγάπη την BMW E21 με την οποία έχει στεφθεί δύο φορές νικητής στην κατηγορία του στο ράλι Παλλάδιο. Μάλιστα η επιστροφή του συνοδεύεται από μία ακόμα επιστροφή αυτή του Νίκου Χρέππα στο δεξί κάθισμα συνθέτοντας έτσι μία πολύ δυνατή συμμετοχή στην κατηγορία των ιστορικών αυτοκινήτων. Υποστηρικτές της προσπάθειας του είναι οι ταπετσαρίες αυτοκινήτων Auto-Design του Ανδρέα Δουδούλη και το εστιατόριο Il Desto του Μιχάλη Ευθυμίου. Ο Όμιλος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Θεσσαλίας (Ο.Μ.Α.Θ.) εύχεται στον αθλητή της στην επιστροφή του στους αγώνες  αυτοκινήτου, καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση.

6ο GRAND PRIX - Μiami ...

Το 6ο Grand Prix του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 πραγματοποιήθηκε στην πίστα «International Autodrome» στο Μαϊάμι και μεταδόθηκε ζωντανά, αποκλειστικά, την Κυριακή 4 Μαΐου, από το ΑΝΤ1+ ( https://www.antennaplus.gr )  και ετεροχρονισμένα από τον ΑΝΤ1. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Όσκαρ Πιάστρι, στη 2η θέση βρέθηκε ο εξαιρετικός Λάντο Νόρις, και στη 3η  θέση ο Τζορτζ Ράσελ. ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ 6ο GRAND PRIX ΣΤΟ ΜΑΙΑΜΙ Η McLaren έκανε το «Miami twice» στη Φλόριντα, συγκεντρώνοντας το απόλυτο των 58 βαθμών, με δύο εμφατικές εμφανίσεις τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα. Οι «παπάγια», Όσκαρ Πιάστρι και Λάντο Νόρις, έκαναν το 1-2 και στα δύο σκέλη του αγωνιστικού τριημέρου, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία της ομάδας και τη δυναμική του MCL39. Στο Sprint, το αυτοκίνητο ασφαλείας ευνόησε τον Λάντο Νόρις, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει. Στον κυρίως αγώνα, όμως, ήταν η σειρά του Όσκαρ Πιάστρι να λάμψει, παίρνοντας μία επιβλητική νίκη χωρίς να αφήσει περιθώριο αντίδρα...