Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

NEOΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Αλλάζει από το 2010 ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ο οποίος μέχρι σήμερα γινόταν με βάση τον κυβισμό του κινητήρα, αγνοώντας τις υπόλοιπες παραμέτρους.
Από το 2010 η κλιμάκωση της χρέωση των τελών βασίζεται τόσο στη χωρητικότητα του κινητήρα όσο και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η χρήση του οχήματος.
Συγκεκριμένα τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης χωρίζονται σε τέσσερις κλάσεις -ανάλογα με την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας τους και τις προδιαγραφές εκπομπής ρύπων που πληρούν- διαφοροποιώντας ταυτόχρονα και τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν οι ιδιοκτήτες τους να καταβάλλουν.
Να σημειώσουμε ότι για την κλάση "A", στην οποία ανήκουν τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από το 2005 μέχρι σήμερα, προκύπτει μείωση της τάξης των 18 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας, σε αντίθεση με την κλάση "Δ" -αυτοκίνητα με ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας πριν από το 1996- η αύξηση φτάνει τα 150 ευρώ.
Το νέο σύστημα επεκτείνεται στις κατηγορίες των ελαφρών και βαρέων φορτηγών-λεωφορείων, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ο τρόπος προμήθειας ή πληρωμής τους.
Την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας και συγκεκριμένα το ½ του ποσού που προβλέπεται για την κλάση A και τον κυβισμό τους, αποκτούν τα υβριδικά οχήματα που ξεπερνούν σε κυβισμό τα 1.929 κ.εκ.
Ένα ακόμα κίνητρο για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων στη χώρα μας φιλοδοξεί να αποτελέσει το προτεινόμενο σύστημα του "πράσινου δακτύλιου" που θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Σύμφωνα με αυτό, οχήματα με εκπομπές CO2 μικρότερες των 140 γρ./χλμ. θα κυκλοφορούν ελεύθερα, τα Ι.Χ. που ανήκουν στις κλάσεις Α, B και Γ και εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες CO2 θα ακολουθούν το σημερινό σύστημα των μονών-ζυγών, ενώ τα παλαιότερα αυτοκίνητα κλάσης Δ θα κυκλοφορούν εντός δακτυλίου μόνο τις ώρες που δεν θα ισχύει το μέτρο.
Το ωράριο λειτουργίας του δακτυλίου δεν αναμένεται να τροποποιηθεί, ενώ αμετάβλητα θα παραμείνουν σε πρώτη φάση και τα γεωγραφικά του όρια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1ο Ράλλυ Σπριντ Κισσάβου ...

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για το 1ο Ράλλυ Σπριντ Κισσάβου που θα διοργανωθεί στην περιοχή της επαρχίας Αγιάς. Οι αγώνες ράλλυ επιστρέφουν μετά από χρόνια στο νομό Λάρισας και οι διοργανωτές έχουν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς τις προετοιμασίες για να προσφέρουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Την ευθύνη έχει αναλάβει η Λέσχη Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας Καλλιθέας Ελασσόνας (Λ.Α.Μ.Κ.Ε.) με συνδιοργανωτή το Δήμο Αγιάς ενώ τελεί και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Κέντρο του αγώνα θα είναι η πόλη της Αγιάς. Το Σάββατο 18 Μαΐου θα διεξαχθεί ο τεχνικός έλεγχος και η πανηγυρική εκκίνηση στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώ στο δημοτικό Parking θα εγκατασταθεί το Service Park. Την Κυριακή 19 Μαΐου τα πληρώματα θα αγωνιστούν στην ειδική διαδρομή των 12.3 χιλιομέτρων η οποία θα επαναληφθεί τρεις φορές, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 36.9 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα το σύνολο των απλών διαδρομών 61,2 χιλιόμετρα (20,4 Χ 3). Η απονομή των κυπέλλων θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Μελιβοίας, ένα πρ

Nissan Formula E Team ...

Η Nissan Formula E Team πηγαίνει στο Βερολίνο, αυτό το Σαββατοκύριακο, για τον 9ο και 10ο Γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της ABB FIA Formula E 2023/24, με τους Oliver Rowland και Sacha Fenestraz να είναι έτοιμοι για την μάχη. Έχοντας φιλοξενήσει περισσότερα E-Prix από οποιοδήποτε άλλο χώρο, το Tempelhof Airport Circuit μήκους 2,355 χιλιομέτρων αποτελεί ένα κομβικό σημείο στο ημερολόγιο της Formula E, καθώς προσφέρει μια ποικιλία διατάξεων. Η πίστα, στην οποία δεσπόζει ένα αεροσκάφος Douglas DC-3 στο εσωτερικό της στροφής 6, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για οδηγούς και ομάδες υποστήριξης, λόγω της λείας επιφάνειάς της, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την προσπάθεια βέλτιστης διαχείρισης στην ενέργεια και τα ελαστικά. Τα προκριματικά ξεκινούν στις 11:20, ενώ οι αγώνες ξεκινούν στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Αιμοληψία Α.Ο.Θ. ...

Το ΔΣ του ΑΟΘ ενημερώνει τα μέλη του ομίλου, ότι θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής πρώτη οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία μας.  Σας υπενθυμίζουμε ότι έχει δημιουργηθεί ‘’σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών ΑΟΘ’’ και η αιμοληψία θα γίνει από συνεργείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, απέναντι  από τα γραφεία του ομίλου στην ΔΕΘ, στην αίθουσα ΚΥΤΤΑΡΟ, την Κυριακή 12 Μαϊου από ώρα 9:00-13:00. Όποια/ος επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή την ύψιστη ανθρώπινη προσφορά παρακαλούμε να προσέλθει. (Για επιπλέον πληροφορίες - διευκρινίσεις τηλ 6937100013 Δημήτρης Κουμποτής.)