NEOΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Από το 2010 η κλιμάκωση της χρέωση των τελών βασίζεται τόσο στη χωρητικότητα του κινητήρα όσο και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η χρήση του οχήματος.
Συγκεκριμένα τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης χωρίζονται σε τέσσερις κλάσεις -ανάλογα με την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας τους και τις προδιαγραφές εκπομπής ρύπων που πληρούν- διαφοροποιώντας ταυτόχρονα και τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν οι ιδιοκτήτες τους να καταβάλλουν.
Να σημειώσουμε ότι για την κλάση "A", στην οποία ανήκουν τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από το 2005 μέχρι σήμερα, προκύπτει μείωση της τάξης των 18 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας, σε αντίθεση με την κλάση "Δ" -αυτοκίνητα με ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας πριν από το 1996- η αύξηση φτάνει τα 150 ευρώ.
Το νέο σύστημα επεκτείνεται στις κατηγορίες των ελαφρών και βαρέων φορτηγών-λεωφορείων, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ο τρόπος προμήθειας ή πληρωμής τους.
Την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας και συγκεκριμένα το ½ του ποσού που προβλέπεται για την κλάση A και τον κυβισμό τους, αποκτούν τα υβριδικά οχήματα που ξεπερνούν σε κυβισμό τα 1.929 κ.εκ.
Ένα ακόμα κίνητρο για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων στη χώρα μας φιλοδοξεί να αποτελέσει το προτεινόμενο σύστημα του "πράσινου δακτύλιου" που θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Σύμφωνα με αυτό, οχήματα με εκπομπές CO2 μικρότερες των 140 γρ./χλμ. θα κυκλοφορούν ελεύθερα, τα Ι.Χ. που ανήκουν στις κλάσεις Α, B και Γ και εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες CO2 θα ακολουθούν το σημερινό σύστημα των μονών-ζυγών, ενώ τα παλαιότερα αυτοκίνητα κλάσης Δ θα κυκλοφορούν εντός δακτυλίου μόνο τις ώρες που δεν θα ισχύει το μέτρο.
Το ωράριο λειτουργίας του δακτυλίου δεν αναμένεται να τροποποιηθεί, ενώ αμετάβλητα θα παραμείνουν σε πρώτη φάση και τα γεωγραφικά του όρια.