
Ο διαχύτης είναι μια αεροδυναμική συσκευή στο πίσω άκρο του πατώματος του μονοθεσίου. Εκεί καταλήγουν τα κανάλια αέρα που περνούν από το πλάι και κάτω από το δάπεδο του αυτοκινήτου και συνεπώς παράγεται αρνητική άντωση. Φέτος, οι ριζικά αλλαγμένοι κανονισμοί μείωσαν δραστικά το ύψος του διαχύτη.
Ωστόσο, οι Brawn, Toyota και Williams ανακάλυψαν ένα «παράθυρο» στους κανονισμούς, το οποίο τους επέτρεψε να συνδέσουν το σχεδιασμό του κεντρικού τμήματος του διαχύτη με το σχεδιασμό του πίσω μέρους του αμαξώματος κι έτσι να αυξήσουν το ύψος στο κέντρο του διαχύτη, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη αρνητικής άντωσης.
Στις δοκιμές της Βαρκελώνης το Μάρτιο ο αγωνιστικός διευθυντής της FIA, Charlie Whiting, εξέτασε τους διαχύτες των τριών ομάδων και τους χαρακτήρισε νόμιμους. Στα πρώτα δύο Grand Prix του 2009 οι Ferrari, Renault, BMW Sauber και Red Bull κατέθεσαν έγγραφη διαμαρτυρία για τη νομιμότητα των διαχυτών. Οι τεχνικοί έφοροι στην Αυστραλία εξέτασαν τους διαχύτες και τους έκριναν νόμιμους. Ακολούθησε η έφεση των τεσσάρων ομάδων για την απόφαση των εφόρων.
Στη σημερινή εκδίκαση της έφεσης, μίλησαν οι νομικοί σύμβουλοι των ομάδων που κάνουν την έφεση. Μαζί τους βρίσκονται και οι σχεδιαστές των ομάδων, μεταξύ των οποίων και ο Νικόλας Τομπάζης, επικεφαλής σχεδιαστής της Ferrari. Ο δικηγόρος της Scuderia, Nigel Tozzi, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον του Ross Brawn, ιδιοκτήτη της Brawn GP που έχει κερδίσει τα δύο φετινά Grands Prix της F1.
"Μόνο ένας άνθρωπος υπερβολικής υπεροψίας θα πίστευε ότι έχει δίκιο όταν τόσοι διακεκριμένοι συνάδελφοί του διαφωνούν" είπε ο N. Tozzi και συνέχισε λέγοντας ότι η FIA και ο Charlie Whiting "...έκαναν λάθος εκτίμηση και δεν κατάλαβαν το νόημα" εξετάζοντας τη νομιμότητα των τριών διαχυτών στη Μελβούρνη και συνέχισε "...η στάση της FIA είναι μπερδεμένη. Σας συμβουλεύουμε να σώσετε τη FIA από τον εαυτό της"!
Τόσο ο Ιταλός όσο και ο ομόλογός του της Renault, Andrew Ford, είπαν ότι το κεντρικό ζήτημα δεν είναι ότι οι ομάδες τους έμειναν πίσω, αλλά ότι τα μονοθέσια των Brawn, Toyota, Williams δεν εμπίπτουν στους κανονισμούς και ότι ανακάλυψαν ένα "παράθυρο" σε αυτούς για να χρησιμοποιήσουν μια παράνομη συσκευή.
"Αυτή η έφεση δεν έγινε επειδή εμείς δεν εκμεταλλευτήκαμε πλήρως μια ευκαιρία, αλλά διότι οι Brawn, Toyota και Williams ξέφυγαν από το πλαίσιο των κανονισμών" είπε ο N. Tozzi και ο A. Ford συμπλήρωσε: "Δεν είναι ότι η Renault έχασε το τρένο, όπως υποστηρίζει η Brawn, είναι ότι η FIA έκρινε το σχέδιο [του διαχύτη] ως παράνομο. Σε εκείνο το σημείο το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε."
Για να προωθήσουν μάλιστα την έγκριση της έφεσης, οι δικηγόροι των τεσσάρων ομάδων έστρεψαν το ενδιαφέρον του θέματος σε τομείς «ευαισθησίας» της FIA, όπως η προσπάθεια μείωσης κόστους και η αύξηση των προσπεράσεων.
Υποστήριξαν ότι η εξέλιξη νέου διαχύτη από τις υπόλοιπες ομάδες θα αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρή και ότι ο διαχύτης "δύο επιπέδων" των τριών ομάδων διαταράσσει τον αέρα το μονοθεσίου που ακολουθεί, δυσχαιρένοντας την απόπειρά του να προσπεράσει. Το ακριβώς αντίθετο επιχείρησε να κάνει σχεδιάζοντας τους φετινούς κανονισμούς αεροδυναμικής η Ομάδα Εργασίας Προσπεράσεων (OWG).
Πάντως, ο Ross Brawn δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της εκδίκασης της έφεσης. Ο Βρετανός είπε: "Δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος. Αλλά ελπίζω ότι η κοινή λογική θα κλίνει προς το μέρος μας και ότι το εφετείο θα κρίνει ότι υπάρχει ένας μηχανισμός, μια διαδικασία, μια πολιτική και ότι αυτά ακολουθήθηκαν σωστά και ότι θα αποκτήσουν την ευκαιρία να προχωρήσουμε."
Εξίσου χαμηλούς τόνους κράτησε και ο αγωνιστικός διευθυντής της BMW, Mario Theissen. "Μια F1 είναι το πιο περίπλοκο αθλητικό εξάρτημα που μπορείτε να φανταστείτε, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να έχουμε τομείς νομικής αμφιβολίας", είπε ο Γερμανός.
"Δεν μπορείς να περιορίσεις ένα τόσο περίπλοκο εξάρτημα με λέξεις, αλλά αν προκύψει πρόβλημα όπως τώρα πρέπει να αντιδράσεις γρήγορα και να κρατήσεις τον έλεγχο και να καταλήξεις στην κοινή λογική", κατέληξε.