23/4/19

Περί Ιστορικών ...


Στις 13 Μαρτίου 2019 το Υπουργείο Μεταφορών έθεσε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) το ερώτημα ποιός θεσμός ή θεσμοί στην Ελλάδα εξουσιοδοτούνται από την FIA ως οι αρμόδιοι να χαρακτηρίζουν ένα όχημα ως Ιστορικό και να εκδίδουν τη σχετική Πιστοποίηση. Και, επιπλέον, ποιές είναι οι νομικές και τεχνικές προϋποθέσεις (Κανονισμοί, Παραρτήματα) που πρέπει να καλύπτονται για την προαναφερόμενη διαδικασία. Η FIA απέστειλε στις 18 Απριλίου 2019 την απάντησή της, δια του Γενικού Γραμματέα του Sport Peter Bayer, αναφέροντας ότι «ο οργανισμός που είναι αναγνωρισμένος από τη FIA για τον χαρακτηρισμό ενός οχήματος ως Ιστορικού και για την έκδοση του σχετικού Πιστοποιητικού είναι η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ)». [“The organisation recognised by the FIA for characterising a vehicle as historic and issuing the relevant certificate is the Hellenic Motorsport Federation (OMAE)”]
Στο δεύτερο ερώτημα, για τους Κανονισμούς που εφαρμόζονται για τα Ιστορικά οχήματα, η Διεθνής Ομοσπονδία παρέθεσε το ακόλουθο link της επίσημης ιστοσελίδας της FIA:https://www.fia.com/historic‐regulations.
Η απάντηση της FIA κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της ΟΜΑΕ, κ. Δημήτρη Μιχελακάκη, και κατά συνέπεια η Ομοσπονδία εκφράζει, προς τους κατόχους των Ιστορικών αυτοκινήτων, την αισιοδοξία της ότι το ζήτημα της πιστοποίησης των Ιστορικών αυτοκινήτων θα λήξει σύντομα -δεδομένης της απάντησης της FIA- με την έκδοση, από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών, της αντίστοιχης διευκρινιστικής Εγκυκλίου.