31/10/18

Η νύχτα γίνεται μέρα στην Opel ...


Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου – το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι δείκτες του ρολογιού θα γύρισαν μια ώρα πίσω, στη χειμερινή ώρα. Για πολλούς οδηγούς αυτό σημαίνει ότι οι καθημερινές μετακινήσεις τους από και προς τη δουλειά θα γίνονται στο σκοτάδι για τους επόμενους μήνες. Οι οδηγοί αυτοκινήτων Opel, όμως, είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι χάρη στις έξυπνες τεχνολογίες φωτισμού. Ενώ άλλοι χρησιμοποιούν συμβατικούς προβολείς, οι οδηγοί των Opel Insignia και Astra επωφελούνται από το αντιθαμβωτικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED® matrix που προσαρμόζει αυτόματα τη φωτεινή δέσμη στις επικρατούσες συνθήκες και το περιβάλλον. Η νύχτα γίνεται μέρα, βελτιώνοντας σημαντικά την ορατότητα για τον οδηγό, τους επιβάτες και όσους βρίσκονται στο δρόμο. Ο εκδημοκρατισμός καινοτόμων τεχνολογιών που αποτελεί παράδοση στην Opel ισχύει και για τους προβολείς full LED με τις πολυάριθμες λειτουργίες τους, που διατίθενται για μοντέλα όπως τα Grandland X, Crossland X και Mokka X.


Φωτεινό παράδειγμα: IntelliLux LED® για τα Astra και Insignia

Το επαναστατικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED® matrix λανσαρίστηκε για πρώτη φορά με το σημερινό Opel Astra. Οι προβολείς του συμπαγούς bestseller αποτελούνται από 16 τμήματα LED (οκτώ σε κάθε πλευρά) που προσαρμόζουν αυτόματα και συνεχώς το μήκος και την κατανομή της δέσμης φωτός σύμφωνα με τις συνθήκες κυκλοφορίας και εάν χρειαστεί, απλά ‘συσκοτίζουν’ την περιοχή γύρω από τα αντίθετα διερχόμενα ή/και προπορευόμενα οχήματα. Αυτό σημαίνει μηδενική ενόχληση για τους άλλους οδηγούς και ταυτόχρονα τέλεια ορατότητα. Οι ειδικοί του AUTOBEST συμφώνησαν αμέσως: «Η τεχνολογία φώτων matrix της Opel είναι επανάσταση στα συστήματα φωτισμού των αυτοκινήτων» δήλωσε ομόφωνα η επιτροπή ανεξάρτητων Ευρωπαίων συντακτών του ειδικού Τύπου το 2015. «Μετά από εκτενείς δοκιμές, το σύστημα αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικό, ώστε δίκαιο απέκτησε τον τίτλο ‘μαγικό’.» Η φιλοσοφία λειτουργίας του συστήματος είναι εξαιρετικά απλή: Όταν το όχημα βγαίνει εκτός αστικών περιοχών, οι προβολείς του IntelliLux LED® ενεργοποιούνται αυτόματα και προσαρμόζουν συνεχώς το μήκος και την κατανομή της φωτεινής δέσμης ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας, είτε στο Astra είτε στο Insignia, στον αυτοκινητόδρομο, σε επαρχιακούς δρόμους, στην πόλη ή σε μία στροφή. Το προηγμένο σύστημα κυριολεκτικά κάνει την νύχτα μέρα, για οδηγούς και επιβάτες, χωρίς να ενοχλεί τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων.
Οι μηχανικοί της Opel χρησιμοποίησαν την υψηλότερη απόδοση για να τοποθετήσουν διπλάσιες μονάδες LED (32) στην τρέχουσα σειρά του Insignia. Ο μεγαλύτερος αριθμός μονάδων LED επιτρέπει την προσαρμογή των διαφόρων δεσμών φωτισμού στις επικρατούσες συνθήκες κυκλοφορίας με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ η μετάβαση από τη μία δέσμη στην άλλη είναι πολύ πιο γρήγορη και ανεπαίσθητη. Επομένως, οι προσαρμοζόμενοι προβολείς IntelliLux LED® matrix παράγουν ακόμα πιο φωτεινή δέσμη.
Για βελτιωμένη ορατότητα σε δρόμους με στροφές με αναμμένη τη μεγάλη σκάλα φώτων, οι μηχανικοί της Opel πρόσθεσαν μία νέα λειτουργία στη δεύτερη γενιά προβολέων IntelliLux LED® matrix. Η φωτεινότητα στα εσωτερικά τμήματα matrix αυξάνεται ανάλογα με τη γωνία διεύθυνσης για να φωτιστεί περισσότερο το εσωτερικό της στροφής. Κάθε προβολέας IntelliLux LED®, διαθέτει επίσης μία ειδική, εστιασμένη δέσμη LED που παρέχει πρόσθετο φωτισμό στη μεγάλη σκάλα με εμβέλεια έως 400 m. Έτσι ο οδηγός μπορεί να βλέπει ζώα που διασχίζουν το δρόμο σε μία απόσταση που προηγουμένως ήταν στο σκοτάδι – ειδικά το φθινόπωρο/χειμώνα, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα ασφάλειας σε επαρχιακούς δρόμους, νωρίς το πρωί ή το βράδυ.


Υψηλό επίπεδο ασφάλειας: Καινοτόμα φώτα full LED για μοντέλα της Opel X-family

Η Opel προσφέρει εξαιρετική τεχνολογία φωτισμού όχι μόνο με τα Insignia και Astra, αλλά και με τα SUV μοντέλα της X-family καθώς και το Zafira. Η τεχνολογία adaptive AFL LED των Grandland X και Mokka X και Zafira επιτρέπει την προσαρμογή της φωτεινής δέσμης και προσφέρει βελτιωμένη λειτουργικότητα συγκριτικά με προηγούμενες τεχνολογίες φωτισμού. Οι προβολείς AFL LED του Opel Grandland X, για παράδειγμα, διαθέτουν λειτουργία υποβοήθησης μεγάλης σκάλας (high beam assist), αυτόματη ρύθμιση ύψους, μεταβλητή κατανομή δέσμης για πόλεις, επαρχιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομους, και λειτουργίες για δυναμική οδήγηση, αλλαγές πορείας και αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι full LED προβολείς του Crossland X – με φωτισμό στροφών (cornering light), high beam assist αυτόματη ρύθμιση ύψους δέσμης – είναι πρωτοποριακοί σε αυτή την κατηγορία οχημάτων.