17/2/17

Το Opel Ampera-e εντυπωσιάζει ...


Το νέο Opel Ampera-e είναι το απόλυτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με επαναστατική αυτονομία 520 km, επίσημα πιστοποιημένη από τον κύκλο NEDC (μετρημένη σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Δοκιμών). Το Ampera-e μήκους 4,17 m προσφέρει επίσης άφθονο χώρο για μέχρι πέντε επιβάτες και χώρο αποσκευών 381 L (1.274 L με τα καθίσματα αναδιπλωμένα), περισσότερο από αρκετά μοντέλα της κατηγορίας. «Με το Ampera-e φέρνουμε στην αγορά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατάλληλο για καθημερινή χρήση. Δεν είναι οικολογική πολυτέλεια, ούτε κάποιο ‘παιχνίδι’ ή το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειας. Η Opel αποδεικνύει ότι η ηλεκτρική μετακίνηση είναι προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό με τη βοήθεια καινοτόμου τεχνολογίας,» δήλωσε ο CEO της Opel, Dr. Karl Thomas Neumann.
Οι παραγγελίες για το νέο μοντέλο ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες στη Νορβηγία, μία χώρα πλήρως οργανωμένη για τις απαιτήσεις της ηλεκτρικής μετακίνησης, και έχουν κιόλας ξεπεράσει τα 3.400 οχήματα. Καθώς το Ampera-e ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σύντομα σε Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Ελβετία θα θέλαμε να κάνουμε μία ανασκόπηση των βασικών χαρακτηριστικών του με έμφαση στο συνδυασμό μπαταρίας υψηλής τεχνολογίας, συστημάτων υποστήριξης και ψηφιακής συνδεσιμότητας.


Το νέο Opel Ampera-e – Σύντομη Παρουσίαση

Μπαταρία & αυτονομία
Η μπαταρία ιόντων λιθίου 60 kWh αποτελείται από 288 κυψέλες διατεταγμένες σε οκτώ υπομονάδες των 30 και δύο των 24 κυψελών. Ολόκληρη η συστοιχία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κάτω μέρους του αμαξώματος, για εξοικονόμηση χώρου και εγγυημένη ασφάλεια. Μία φόρτιση 30-λεπτών σε δημόσιο ταχυφορτιστή 50 kW DC θα προσθέσει επιπλέον αυτονομία 150 km. Η Opel προσφέρει εγγύηση έως οκτώ χρόνων ή 160.000 km για το σύστημα της μπαταρίας. Το επαναστατικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει αυτονομία 520 km μετρημένη με βάση τον κύκλο NEDC με μία γεμάτη μπαταρία. Όμως το Opel Ampera-e προσφέρει τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα μετρημένο στον πιο ρεαλιστικό κύκλο οδήγησης WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure): βάσει αυτής της δοκιμής, οι μηχανικοί εκτιμούν ότι μία συνδυασμένη αυτονομία WLTP φτάνει περίπου τα 380 km. Ασφαλώς η αυτονομία σε καθημερινή χρήση θα διαφέρει και εξαρτάται τόσο από τη συμπεριφορά  κάθε οδηγού, όσο και από εξωγενείς παράγοντες.
Επιδόσεις & ροπή
Η άμεση ροπή των 360 Nm είναι υπεύθυνη για το ‘νεύρο’ του Ampera-e. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα ισοδυναμεί με 150 kW/204 hp (PS). Έτσι το Opel Ampera-e έχει επιτάχυνση 0 - 50 km/h σε 3,2 δευτ. και 0 - 100 km/h σε 7,3 δεύτερα – χρόνοι ανταγωνιστικοί των σπορ αυτοκινήτων. Η ρεπρίζ 80 - 120 km/h, που είναι ιδιαίτερα σημαντική στις προσπεράσεις, ολοκληρώνεται σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 150 km/h προς όφελος της συνολικής αυτονομίας.
Άνεση & Ασφάλεια
Το νέο Ampera-e ακολουθεί επίσης της στρατηγική της Opel να προσφέρει τεχνολογίες από την πολυτελή κατηγορία σε ένα ευρύτερο κοινό σε προσιτές τιμές. Γι’ αυτό, το  ηλεκτρικό μοντέλο συνοδεύεται από ποικίλα, high-tech συστήματα υποστήριξης. 
Προηγμένο Σύστημα Υποβοήθησης Παρκαρίσματος (Advanced Park Assist): Εντοπίζει κατάλληλους παράλληλους και κάθετους χώρους στάθμευσης και παρκάρει αυτόματα το Ampera-e. Το μόνο που χρειάζεται ο οδηγός είναι να χειρίζεται τα πεντάλ. Το σύστημα ανιχνεύει ελεύθερους χώρους στάθμευσης μεταξύ παράλληλα παρκαρισμένων οχημάτων όπως παραδείγματος χάριν στα πάρκινγκ των σουπερμάρκετ. Επιπλέον, αναζητά χώρους στάθμευσης στο πλάι του δρόμου μεταξύ σταθμευμένων οχημάτων. Ο οδηγός έχει πάντα τέλεια ορατότητα χάρη στην κάμερα οπισθοπορείας 130-μοιρών. 
Συστήματα υποστήριξης ασφάλειας: Μία γκάμα συστημάτων διασφαλίζει ότι το Opel Ampera-e διατηρεί πάντα ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, δεν παρεκκλίνει από τη λωρίδα του, δεν παραβλέπει άλλους οδηγούς ή πεζούς και υποστηρίζει τον οδηγό του σε ένα φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, Τα συστήματα αυτά βοηθούν επίσης στην αποφυγή μιας κυκλοφοριακής ανάσχεσης σε ώρες αιχμής. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: 
• Ένδειξη Απόστασης από το Προπορευόμενο Όχημα (Following Distance Indication) & Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) – για διατήρηση επαρκούς απόστασης από το προπορευόμενο όχημα. 
• Σύστημα Αναγνώρισης Παρέκκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist) – εκδίδει μία προειδοποίηση σε περίπτωση τυχαίας παρέκκλισης από τη λωρίδα (ενεργό σε ταχύτητες μεταξύ 60 και 150 km/h). Περιστρέφει ελαφρά το τιμόνι αλλά δεν κατευθύνει συνεχώς το αυτοκίνητο. 
• Σύστημα Προειδοποίησης Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert) βασισμένο σε ραντάρ – για ασφαλή οπισθοπορεία. 
• Αυτόματη Υποστήριξη Μεγάλης Σκάλας Φώτων (Automatic High Beam Assist) & Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης (Traffic Sign Assistant) – για να βλέπετε τα πάντα με μια ματιά.
• Σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Change Alert) με ραντάρ και Σύστημα Αναγνώρισης Πλαϊνού Τυφλού Σημείου (Side Blind Zone Alert) – για να μην σας ξεφεύγει κανείς και τίποτα.
• Σήμα Ασφάλειας Πεζών (Pedestrian Safety Signal) & Φρενάρισμα Αποφυγής Πεζού (Front Pedestrian Mitigation Braking) – για προστασία των πεζών. Το προειδοποιητικό σήμα στόχο έχει να επισημαίνει σε αφηρημένους ή τυφλούς πεζούς ότι πλησιάζει ένα αθόρυβο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και είναι ενεργό σε ταχύτητες έως 30 km/h. 
• Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με Φρενάρισμα για την αποφυγή μικροσυγκρούσεων και Ανακλαστική Ένδειξη LED (Low Speed Collision Mitigation Braking & Reflective LED Alert Display) – για την αποφυγή εμπρόσθιων συγκρούσεων. 


Infotainment & συνδεσιμότητα
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Opel είναι πλήρως εναρμονισμένο με την ψηφιακή εποχή μας: σημαντικές λειτουργίες γίνονται μέσω μιας εξατομικευμένης έγχρωμης οθόνης 10,2 ιντσών τύπου tablet. Όλες οι σημαντικές πληροφορίες του οχήματος ή των εξωτερικών συνθηκών εμφανίζονται εδώ. Το IntelliLink-e infotainment μπορεί να ενσωματώσει ψηφιακά smartphones μέσω Apple CarPlay™ και Android Auto™. Αυτά φορτίζονται ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένα με καλώδιο χάρη στην ασύρματη φόρτιση. Διατίθεται φωνητικός έλεγχος (voice control), USB και διεπαφές Bluetooth. Οι λάτρεις της μουσικής μπορούν επίσης να παραγγείλουν με το Ampera-e το ηχοσύστημα Bose με subwoofer – ιδιαίτερα απολαυστική εμπειρία ήχου σε ένα εξαιρετικά αθόρυβο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 
Τέλος το IntelliLink-e ολοκληρώνει το προσφερόμενο πακέτο υπηρεσιών όταν συνδυάζεται με το σύστημα προσωπικής εξυπηρέτησης και συνδεσιμότητας Opel OnStar. Το OnStar προσφέρει ένα ισχυρό 4G/LTE Wi-Fi Hotspot, διασφαλίζοντας εξαιρετική συνδεσιμότητα για όλους τους επιβάτες του Ampera-e και τις κινητές συσκευές τους. Επιπλέον, οι χρήστες του Opel OnStar μπορούν πιέζοντας ένα μπουτόν να έχουν την υποστήριξη ενός προσωπικού συμβούλου που θα τους βοηθήσει να κλείσουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο (booking service), να βρουν τον πλησιέστερο, διαθέσιμο σταθμό φόρτισης ή να τους κατευθύνει σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Η προσφορά ψηφιακών προϊόντων ολοκληρώνεται με τη νέα εφαρμογή  myOpel App, που παρέχει στους ιδιοκτήτες του Ampera-e τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου του αυτοκινήτου τους – όπως όλα τα υπόλοιπα μοντέλα που διαθέτουν Opel OnStar. Η εφαρμογή βοηθά στην πλήρη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου: Το Ampera-e μπορεί να θερμαίνεται ή να ψύχεται εκ  των προτέρων, ανεξάρτητα αν είναι σταθμευμένο σε σταθμό φόρτισης, μέσω της εφαρμογής, για να μπορούν οι επιβάτες να μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο με άριστο κλιματισμό ανεξαρτήτως καιρού. Σε συνδυασμό με Apple CarPlay™ και Android Auto™ η εφαρμογή επιτρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη η θέση των σταθμών φόρτισης στο σχεδιασμό των διαδρομών – όπως στη περίπτωση που η απόσταση ξεπερνά τη διαθέσιμη αυτονομία.
Όπως το αδερφάκι του Chevrolet Bolt EV, το Opel Ampera-e κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της GM στο Orion, Michigan.