4/2/16

Μάτια Διάπλατα Ανοιχτά ...


Εκδήλωση  για τις ανθρωπιστικές αξίες και το περιβάλλον με την υποστήριξη της Opel 

Μετά την εντυπωσιακή, παγκόσμια πρώτη της υποβρύχιας χορευτικής παράστασης ‘Drops of Breath' στο Σούνιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο και την επιτυχημένη ανάδυσή της στη στεριά με την παράσταση ‘Drops of Peace’ στους κήπους του Μουσείου Βορρέ, στους Δημοτικούς Κήπους Λεμεσού αλλά και στο Παρίσι από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, οι χορογράφοι και εμπνευστές του project, Sophie Bulbulyan (Γαλλία) και Αποστολία Παπαδαμάκη (Ελλάδα), σε συνεργασία με τη χορογράφο Λία Χαράκη (Κύπρος) διοργανώνουν νέα συνάντηση με προβολές, διαδράσεις και συζητήσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αυτή τη φορά, η πρόταση είναι να ‘ανοίξουμε’ τα μάτια μας διάπλατα, να ‘ανοίξουμε’ τα αφτιά μας και να αφουγκραστούμε, να ‘ανοίξουμε’ τους εαυτούς μας και να ‘κινηθούμε’ προς τους άλλους, με σκοπό μία ισότιμη επικοινωνία.
Η εκδήλωση με την ονομασία ‘Eyes Wide Open’ θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2016, στο Black Box Theater του Deree (The American College of Greece) στην Αγία Παρασκευή. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: 

1η - Beyond the ordinary (Πέρα από το κανονικό), όπου η χορογράφος, εικαστικός και συγγραφέας Efva Lilja επιχειρεί μία διαδραστική μύηση του κοινού στη ‘ματιά’ του καλλιτέχνη, αγγίζοντας θέματα όπως η δύναμη της χορογραφίας, η πρόκληση της αμφισβήτησης και η επιρροή της τέχνης στην ανατροπή του συμβατικού και κατεστημένου. 

Στη 2η ενότητα, με τίτλο Songs of my Neighbors (Τα τραγούδια των γειτόνων μου) και συντονίστρια την Έλενα Αγαθοκλέους, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ όπου αναδεικνύεται ο ρόλος των τεχνών και του θεάτρου στο διάλογο και την κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ κοινοτήτων που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων, με εφαλτήριο την ανταλλαγή τραγουδιών και ιστοριών. 

Στο 3ο και τελευταίο μέρος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την προβολή της πολυσυζητημένης, υποβρύχιας παράστασης Drops of Breath (Σταγόνες Αναπνοής). Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε  σε βάθος 5 μ. σε ένα υποθαλάσσιο «αμφιθέατρο»,  στη θάλασσα του Ακρωτηρίου του Σουνίου, κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα. Ένα συλλογικό έργο και ταυτόχρονα μία καθηλωτική οπτική και ακουστική εμπειρία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις ταλαντούχες χορογράφους  Sophie Bulbulyan και Αποστολία Παπαδαμάκη 

Η Opel είναι περήφανη χορηγός των οχημάτων συνεισφέροντας στην υλοποίηση όλων των καινοτόμων projects και επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι στηρίζει πρωτοπόρες δράσεις με κοινωνικές, ανθρωπιστικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές προεκτάσεις. Εξάλλου, όλες οι τέχνες, με βασικό εργαλείο το σώμα και τις αισθήσεις, μπορούν να λειτουργήσουν σαν μέσον σύνδεσης και επικοινωνίας των ανθρώπων.