Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

60 χρόνια Opel Design Centre...


Το 2024 είναι μία επετειακή χρονιά για την Opel, αφού η Γερμανική εταιρεία γιορτάζει 125 χρόνια στην κατασκευή αυτοκινήτων. Από το 1899, η μάρκα με έμβλημα τον Κεραυνό έχει καταστήσει την κινητικότητα προσιτή σε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ την ίδια στιγμή, συνεχίζει να εμπνέει το κοινό με τα καινοτόμα μοντέλα της. Σήμερα, το έμβλημα της Opel εκφράζει τη συναρπαστική πλευρά της μάρκας, καθώς και τον δρόμο της προς τον εξηλεκτρισμό. Το design είναι αυτό που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το πώς ένα αυτοκίνητο μπορεί να συναρπάσει από την πρώτη ματιά. Και εδώ, η Opel έθεσε γερές βάσεις, ακριβώς 60 χρόνια πριν. Το 1964, ξεκινά τη λειτουργία του στο Rüsselsheim το Opel Design Studio, το πρώτο κέντρο σχεδιασμού αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Από τότε, είναι υπεύθυνο για τη συνεχώς εξελισσόμενη σχεδιαστική φιλοσοφία των μοντέλων παραγωγής της Opel. Οι σχεδιαστές έχουν επίσης δημιουργήσει πρωτοποριακά πρωτότυπα οχήματα, που δίνουν μια γεύση από το μέλλον της μάρκας, από το θρυλικό Opel Experimental GT του 1965 μέχρι το πρόσφατο  Opel Experimental, που έκανε εντυπωσιακή παγκόσμια πρεμιέρα πέρυσι. Το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024, η Opel γιόρτασε τις δύο επετείους με πελάτες, εργαζόμενους και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους: τα 125 χρόνια της Opel στην παραγωγή αυτοκινήτων και τα 60 χρόνια λειτουργίας του Opel Design Centre. "Τα μοντέλα παραγωγής μας ενθουσιάζουν τους πελάτες μας, χάρη στην τολμηρή και λιτή σχεδίασή τους. Ξεκινώντας από το Experimental GT, η Opel αποκάλυψε εμβληματικά concept μοντέλα που έδειξαν το αυτοκινητικό μας μέλλον, με το Opel Design Center να αποτελεί το “σπίτι” αυτής της δημιουργικότητας. Οι σχεδιαστές μας ζωντανεύουν τα αυτοκινητικά όνειρα και τα κάνουν πραγματικότητα για ένα ευρύ κοινό, εδώ και έξι δεκαετίες", δήλωσε ο Mark Adams, Vice President Design της Opel/Vauxhall.


Design Centre με όραμα: Τρία τμήματα σχεδιασμού κάτω από μία στέγη

Το 1964 το Rüsselsheim απηύθυνε μια ξεχωριστή πρόσκληση. Για πρώτη φορά, το κοινό είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί το νέο Design Studio της Opel στο κτίριο N10. Αμέσως μετά τα εγκαίνια, οι εγκαταστάσεις έκλεισαν και πάλι για το κοινό. Από τον Ιούνιο του 1964, οι φόρμες, τα χρώματα και οι λειτουργίες των αυτοκινήτων της μάρκας αποφασίστηκαν και αναπτύχθηκαν εδώ. Τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο στούντιο σχεδιασμού που ανήκε σε αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη. Μέχρι τότε, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ανέθεταν συχνά σε εξωτερικούς ειδικούς την ανάπτυξη νέων πρωτότυπων αυτοκινήτων. Η Βόρεια Ιταλία και ειδικότερα η περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα της περιφέρειας Piedmont, το Τορίνο, θεωρούνταν η Μέκκα του design αυτοκινήτων. Ο Pietro Frua, ο Guiseppe “Nuccio” Bertone και ο Pininfarina είχαν στήσει τις επιχειρήσεις τους μεταξύ των Άλπεων και των Απέννινα. Ήταν υπεύθυνοι για το σχεδιασμό πολλών από τα νέα μοντέλα και τις ιδέες των αυτοκινητοβιομηχανιών.  Στο Rüsselsheim, τρία νέα τμήματα στεγάστηκαν στο κτίριο με την ονομασία N10. Το τμήμα Interior Design καθόριζε τις μορφές και τα υλικά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και σχεδίαζε τα καθίσματα, τους πίνακες οργάνων και τις επενδύσεις. Το δεύτερο τμήμα ασχολήθηκε με το αμάξωμα. Εργάστηκε πάνω στην όψη, τη σιλουέτα και τις αναλογίες του αυτοκινήτου, δίνοντας σε κάθε μοντέλο τον δικό του χαρακτήρα. Tο τρίτο τμήμα του κτιρίου N10 ήταν επιφορτισμένο αποκλειστικά με πρωτοποριακές εργασίες. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, η Opel δημιούργησε μια ομάδα σχεδιαστών υψηλού επιπέδου, οι οποίοι ξεπερνούσαν τα όρια της καθημερινής δουλειάς και δεν έμεναν στην περαιτέρω ανάπτυξη γνωστών μοντέλων, αντίθετα εστίαζαν την προσοχή τους πολύ πιο μακριά στο μέλλον. Ενώ άλλοι στην καλύτερη περίπτωση ανέπτυσσαν το σχήμα ενός νέου αμαξώματος, στο Rüsselsheim σκέφτονταν τη σχεδιαστική γλώσσα και τα συναισθήματα που αυτή προκαλεί. Το Advanced Design αφιέρωσε το έργο του κυρίως σε νέες ιδέες για τα αυτοκίνητα, για την κινητικότητα και τους πελάτες αυτοκινήτων του μέλλοντος.


Το πρώτο concept αυτοκίνητο από Ευρωπαίο κατασκευαστή: το Opel Experimental GT

Με στόχο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, η Opel δημιούργησε το Advanced Studio. Το 1965, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του N10 και υπό την καθοδήγηση του Erhard Schnell, το Advanced Studio παρουσίασε το πρώτο έργο του στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA): το Opel Experimental GT, το πρώτο εντελώς νέο concept car που αναπτύχθηκε από Ευρωπαίο κατασκευαστή. Για πρώτη φορά ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη είχε αναπτύξει ένα όχημα που είχε ως μοναδικό σκοπό να επιδείξει τις δυνατότητες νέων, δημιουργικών μορφών. Σε κανένα στάδιο της ανάπτυξής του δεν σχεδιάστηκε ως όχημα παραγωγής. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η ανταπόκριση των μέσων ενημέρωσης και του κοινού απέναντι στο πρωτότυπο όχημα με το χαρακτηριστικό “σχήμα μπουκαλιού” ήταν συγκλονιστική. Ποτέ δεν θα περίμενε κανείς ένα τόσο εξωφρενικό σπορ αυτοκίνητο από την Opel. Και έτσι, γρήγορα αποφασίστηκε να μπει το Opel GT στη γραμμή παραγωγής. Μόλις τρία χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στην IAA, το πρωτότυπο GT μετατράπηκε σε αυτοκίνητο παραγωγής σε χρόνο ρεκόρ. Το όραμα του Opel Design Studio ήταν μοναδικό στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1960. Σύντομα, μετατράπηκε σε μια Ευρωπαϊκή σχολή σχεδίασης αυτοκινήτων που ασκούσε μαγική έλξη στους καλύτερους του κλάδου. Ο κατάλογος του προσωπικού του studio μοιάζει με το Who's Who του κόσμου του design αυτοκινήτων: Anatole Lapine, Erhard Schnell, George Gallion, Charles M. 'Chuck' Jordan, Herbert Killmer, Chris Bangle, Murat Nasr και Hideo Kodama. Πολλές ιδέες, σχήματα και σχεδιαστικές καινοτομίες στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας προέρχονται από το Rüsselsheim και έχουν τις ρίζες τους πίσω, στη δεκαετία του 1960.


Παραδοσιακά καινοτόμο: Opel Experimental

Ο κατάλογος των εμβληματικών αυτοκινήτων που δημιούργησε το Opel Advanced Design Studio σε αυτά τα 60 χρόνια δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί στην ποικιλομορφία του. Το Opel Experimental GT ακολουθήθηκε το 1969 από το Opel CD, ένα βελτιωμένο κουπέ με κινητήρα V8, το GT2 με συρόμενες πόρτες το 1975 και το αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο Tech1, του οποίου ο συντελεστής οπισθέλκουσας 0,235 έκανε αίσθηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το Opel Monza Concept, που παρουσιάστηκε το 2013, έδωσε μια πρώτη γεύση της “bold & pure” σχεδιαστικής γλώσσας της Opel, για την οποία ήταν υπεύθυνη η ομάδα με επικεφαλής τον Vice President Design, Mark Adams. Το 2018, το GT X Experimental ήταν το πρώτο concept που λάνσαρε το μελλοντικό Opel Vizor, το οποίο λίγο αργότερα είδαμε για πρώτη φορά σε μοντέλο παραγωγής με το Opel Mokka. Μέχρι σήμερα το Vizor αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της σχεδίασης του εμπρός τμήματος όλων των μοντέλων της Opel. Επιπλέον, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε και το Pure Panel, το οποίο περιλαμβάνει οθόνες αφής και περιορίζει όλα τα υπόλοιπα χειριστήρια στα απολύτως απαραίτητα - σήμερα το συναντάμε σε κάθε νέο μοντέλο Opel. Η πιο πρόσφατη επιτυχία του Advanced Design Studio είναι το Opel Experimental, το οποίο κόβει την ανάσα. Το πρωτότυπο αυτοκίνητο, που παρουσιάστηκε πέρυσι, δίνει μια γεύση από το μέλλον της μάρκας. Με εντυπωσιακές αναλογίες, έξυπνες αεροδυναμικές λύσεις, εξαιρετικά αποδοτική χρήση του χώρου, καθώς και την τελευταία τεχνολογία φωτισμού και ηλεκτροχρωμικών υλικών, το αμιγώς ηλεκτρικό Experimental εκφράζει το αυτοκινητικό μέλλον της Opel και τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα. Ταυτόχρονα, 60 χρόνια μετά το άνοιγμα του καινοτόμου Design Centre, οι σχεδιαστές της Opel συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε συναρπαστικές ιδέες και σε σχέδια αυτοκινήτων για τις επόμενες δεκαετίες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Are you SEIRIOS ? ...

Ο εμβληματικός Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών ΣΕΙΡΙΟΣ θα αποτελέσει τον τόπο συνάντησης θεατών και αγωνιζομένων του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στις 7 Σεπτεμβρίου, με μια υπερειδική διαδρομή πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομένα. Πλατεία Συντάγματος, ΟΑΚΑ, Πλατεία Νερού. Τρία εμβληματικά σημεία της Ελλάδας που χαρακτήρισαν τα πρόσφατα ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έρχονται να δώσουν τη σκυτάλη σε ακόμα μία πρωτοποριακή όσο και απρόσμενη τοποθεσία για την υπερειδική διαδρομή του 2024. Την αποκάλυψη του σημείου της EKO Super Special Stage έκανε μέσα από την πασίγνωστη γέφυρα του ΣΕΑ Σείριος ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού. Ο κ. Γιάννης Βρούτσης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, επεσήμανε: «Σε μια χρονιά που ο Αθλητισμός αναβαθμίστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τοποθετώντας το Υπουργείο Αθλητισμού στη φιλόξενη “οικογένεια” της Παιδείας, δεν εφησυχάσαμε». Αξίζει να αναφερθεί ότι εγχείρημα ανάλογο της φετινής EKO Super Special Stage δεν έχει επιχειρηθεί από καμία διοργανώτρια χώρα σε α

Στην Δημητσάνα με τον φακό ...

 

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2024 ...

Έπειτα από την περσινή διοργάνωση, η οποία απέσπασε θετικά σχόλια από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, αναβάθμισε τη θέση του στο καλεντάρι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ Ιστορικών αυτοκινήτων, όντας ένας από τους δύο αγώνες του προγράμματος που προσφέρουν αυξημένους βαθμούς στους συμμετέχοντες. Ο αγώνας θα αποτελέσει και φέτος τον ένατο και τελευταίο γύρο του θεσμού και θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου. Περιλαμβάνεται, επίσης, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Ιστορικών αυτοκινήτων  με αυξημένο συντελεστή, ενώ όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες χρονιές, εκτός από τους αγώνες Sporting και Regularity, θα διεξαχθεί και αγώνας Legends, ο οποίος απευθύνεται σε πιο σύγχρονες κατασκευές. Μπορεί να μας χωρίζουν σχεδόν 4 μήνες από το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις του 2024, ωστόσο η Οργανωτική Επιτροπή βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να προετοιμάσει έναν αγώνα, αντάξιο της ιστορίας του. Η Πανηγυρική Εκκίνηση του αγώνα θα λάβει χώρα κάτ