Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10ο Rally Greece Offroad ...


Με τη συμμετοχή 84 συνολικά αγωνιζομένων από 13 χώρες και την παρουσία πρωταθλητών του μηχανοκίνητου αθλητισμού offroad, ξεκινά την Τετάρτη 14 Ιουνίου το επετειακό 10ο Rally Greece Offroad στο Άργος Ορεστικό. Το πρόγραμμα φέτος θα διαρκέσει πέντε ημέρες και οι διαγωνιζόμενοι θα κληθούν να καλύψουν 1.000+ χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 640 ειδικές διαδρομές σε υψόμετρο έως και 1.950 μέτρα, διασχίζοντας ιδιαίτερα απαιτητικές διαδρομές με σημεία που παρομοιάζουν με αυτές του WRC. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα διεξαχθούν τρεις παράλληλοι αγώνες, ο εθνικός που προσμετρά στο Έπαθλο Ανατολικής Ευρώπης, ο ιταλικός που προσμετρά στο Ιταλικό Πρωτάθλημα και φυσικά ο αγώνας FIA Cross Country Bajas European Cup. Φέτος, μάλιστα, στόχος των διοργανωτών είναι η ένταξη του Rally Greece Offroad στο Παγκόσμιο Κύπελλο Bajas της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου FIA, μια εξέλιξη που θα οδηγήσει τη διοργάνωση στην κορυφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όπως επεσήμανε ο διευθυντής του αγώνα, Κώστας Θεολόγης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 12 Ιουνίου στο κτίριο διοίκησης του Rally Greece Offroad, «φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Κύπελλο και δια μέσω της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού έχουμε αιτηθεί ο παρατηρητής του αγώνα να μας ελέγξει για το κατά πόσο οι επιδόσεις της διοργάνωσης είναι αυτές που δύναται να εντάξουν τη διοργάνωση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Για να συμβεί αυτό απαιτείται αψεγάδιαστη διοργάνωση, αυστηρή τήρηση του προγράμματος αλλά και έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Εάν το πετύχουμε, η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα θα είναι η χρηματοδότηση της διοργάνωσης, καθώς εκεί πλέον η FIA θα ζητήσει πολλά περισσότερα, καθώς μαζί με το επίπεδο της διοργάνωσης θα πολλαπλασιαστούν και οι απαιτήσεις. Να σημειώσω βέβαια ότι η ύπαρξη του κτιρίου διοίκησης των αγώνων –αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία– μας δίνει ήδη ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Εναπόκειται σε εμάς να πάμε στο επόμενο βήμα».


Σε θέματα ασφάλειας των αγώνων εστίασε κατά την τοποθέτησή του ο αλυτάρχης του αγώνα, Αλέκος Αποστολίδης, επισημαίνοντας πως «στα εννέα χρόνια που διεξάγεται ο αγώνας δεν είχαμε ούτε γρατζουνιά. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Έχει γίνει μια υπερπροσπάθεια τον τελευταίο μήνα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αγωνιζομένων και πλέον σχεδόν το 100% των 1.000 αγωνιστικών χιλιομέτρων βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Με την προσπάθεια που κάνουμε και ο φετινός αγώνας θα είναι και επιτυχημένος και ασφαλής». Στην αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει η περιοχή πλέον παγκοσμίως αναφέρθηκε η υπ. βουλευτής Καστοριάς με τη Νέα Δημοκρατία, Μαρία Αντωνίου, τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα όλων, να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο αυτός ο θεσμός ώστε να εξελιχθεί το Άργος Ορεστικό, η Καστοριά και η Δυτική Μακεδονία σε ένα brand για τον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό. «Στόχος και καθήκον όλων μας είναι το Rally Greece Offroad να καταστεί μέρος του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIA. Το Άργος Ορεστικό αποτελεί ιδανικό μέρος για τη φιλοξενία μιας τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωσης, γεγονός που τοποθετεί την Καστοριά μας στο παγκόσμιο χάρτη ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο, ενισχύει την εξωστρέφεια της περιοχής μας, προωθεί και τον αθλητικό τουρισμό, ενισχύει την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, ενεργοποιεί την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος, και προσελκύει νέους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στον κλάδο του αυτοκινήτου», είπε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Θωμάς Μάνος και η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δέσποινα Κοζατσάνη, αναφέρθηκαν στα οφέλη της διοργάνωσης για την περιοχή και συνολικά για τη Δυτική Μακεδονία, κάνοντας λόγω για την τεράστια οικονομική, αθλητική και πολιτιστική ανάπτυξη, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να αγκαλιάζει σταθερά και με όλες της τις δυνάμεις τη διοργάνωση. «Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ πως μία χαλαρή κουβέντα πριν από τρία χρόνια και μία απλή αλλά αληθινή συναίνεση πως θα συνδράμουμε στο να διοργανωθεί ο αγώνας στο Άργος Ορεστικό θα έπαιρνε αυτές τις διαστάσεις» σημείωσε ο δήμαρχος του Άργους Ορεστικού, Πάνος Κεπαπτσόγλου, τονίζοντας ότι «δεν ήταν και δεν είναι κάτι απλό. Είναι κάτι το οποίο προέκυψε μέσα από συστηματική και πολύχρονη δουλειά αλλά και μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων». Αναφορικά με το οικονομικό αποτύπωμα του Rally Greece Offroad ο κ. Θεολόγης, επεσήμανε ότι από το 2014 έως σήμερα άγγιξε τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το 2022, τα έσοδα για την περιοχή, έφτασαν τα 1,7 εκατ. ευρώ. Τόνισε επίσης ότι στόχος είναι τα επόμενα χρόνια η διοργάνωση να αυτονομηθεί εντελώς από οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και το κόστος διεξαγωγής να καλύπτεται αποκλειστικά από συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρίες. Στους αγώνες που ξεκινούν την Τετάρτη 14 Ιουνίου, συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο νικητής του BAJA EXTREMADURA 2023, οι νικητές του FIA CROSS COUNTRY BAJAS 2022 και ο νικητής του Ιταλικού πρωταθλήματος 2022, και ομάδες από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, το Ισραήλ, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Ουκρανία και φυσικά την Ελλάδα με πέντε πληρώματα που επάξια εκπροσωπούν τη χώρα μας και δίνουν το παρών κάθε χρόνο.


                                                        Το πρόγραμμα


Τετάρτη 14/6

Ελεύθερες Δοκιμές σε διαδρομή 4 χλμ. πλησίον αεροδρομίου Άργους Ορεστικού.

Διοικητικός και Τεχνικός Έλεγχος για αγωνιζόμενους του αγώνα FIA.

Εκδήλωση καλωσορίσματος για όλες τις ομάδες στο Πολιτιστικό και Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους Ορεστικού.

Πέμπτη 15/6

Διοικητικός και Τεχνικός Έλεγχος για αγωνιζόμενους όλων των αγώνων

Επίσημες Δοκιμές – Shakedown μήκους 5 χλμ. πλησίον χωριού Βέλος

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών.

Κατατακτήρια Ειδική Διαδρομή – Prologue, μήκους 20 χλμ. στο χωριό Ασπροκκλησιά.

Πανηγυρική εκκίνηση του αγώνα στο Νέο Πάρκο Άργους Ορεστικού.

Παρασκευή 16/6

Διεξαγωγή 1ου Σκέλους του αγώνα με συνολικό μήκος 466 χλμ. εκ των οποίων 314 χλμ. να είναι Ειδικές Διαδρομές.

Σάββατο 17/6

Διεξαγωγή του 2ου Σκέλους με συνολικό μήκος 320 χλμ. εκ των οποίων 194 χλμ. Ειδικών Διαδρομών.

Λήξη του αγώνα FIA και Απονομή Επάθλων στο Νέο Πάρκο Άργους Ορεστικού.

Κυριακή 18/6

3ο Σκέλος για το Εθνικό έπαθλο και τον αγώνα του Ιταλικού Πρωταθλήματος. Συνολικό μήκος 160 χλμ. με 103 χλμ. να αποτελούν Ειδικές Διαδρομές.

Λήξη του 10ου Rally Greece Offroad και Απονομή Επάθλων για το Εθνικό έπαθλο και τον αγώνα του Ιταλικού Πρωταθλήματος στο Νέο Πάρκο Άργους Ορεστικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Ανάβαση Πηλίου ...

Με 45 συμμετοχές θα πραγματοποιηθεί η 1η Ανάβαση Πηλίου. Ο αγώνας θα διεξαχθεί πρώτη φορά σε αυτή τη διαδρομή στον επαρχιακό δρόμο Άνω Λεχωνίων-Μηλέων. Η εκκίνηση ξεκινά από την διασταύρωση του Αγ.Βλασιου και τερματίζει σε 3.2χλμ προς τον Άγιο Γεώργιο που είναι πριν το πέταλο και τη διασταύρωση της Ι.Μ Αγίων Ταξιαρχών. Το Σάββατο το πρωί θα γίνει ο τεχνικός έλεγχος των αγωνιστικών αυτοκινήτων στην παραλία του Βόλου στο Πανεπιστήμιο όπου το ωράριο είναι 9:00-12:00. Μετά τις 13:00 οι αγωνιζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να πάνε προς τη διαδρομή της Ανάβασης και να στήσουν τα service τους. Ο χώρος του σέρβις είναι μετά τη γέφυρα του Παλαιοκάστρου (Πέστροφες). Εκατό μέτρα μετά τα σέρβις αρχίζει το warm up για περίπου 800 μέτρα ώστε να φτάσει στην εκκίνηση. Τα δοκιμαστικά θα αρχίσουν στις 16:00 (Λόγω των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων που γίνονται στην Ι.Μ.). Το Σάββατο το βράδυ στις 21:00 θα γίνει η πανηγυρική εκκίνηση στην Κάτω Γατζέα. Εκει θα εκκινήσουν όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα με την παρ

Ανάβαση Πιτίτσας – Χρήστος Μπαντούνας ...

Ο 4ος γύρος για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων του 2024, θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Ιουνίου από τον ΑΟΠ (Αυτοκινητιστικός Όμιλος Πατρών), με την Ανάβαση Πιτίτσας, να είναι για ακόμα μία χρονιά στο καλεντάρι, επιβεβαιώνοντας πως είναι μία από τις πιο αγαπημένες όλων των οδηγών. Ο Αγώνας προσμετρά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων αλλά και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων Ιστορικών Αυτοκινήτων. Για το 2024 η Ανάβαση Πιτίτσας θα ονομαστεί «Ανάβαση Πιτίτσας – Χρήστος Μπαντούνας», στην μνήμη του Χρήστου Μπαντούνα που η μοίρα τον πήρε από κοντά μας τόσο νωρίς και άδικα. Μία από τις ιστορικότερες Αναβάσεις της χώρας μας, ρίχνει σημαία εκκίνησης, με την Ανάβαση Πιτίτσας να διεξάγεται από το 1973 και ο τίτλος «στυλοβάτης» του Ελληνικού Πρωταθλήματος δεν είναι άδικος. Ξεκίνησε το 1973 με νικητή τον «Λεωνίδα» που οδηγούσε ένα Πόρσε Καρέρα RSR, με την απόσταση του πρώτου αυτού αγώνα να ήταν 3,8 χιλιόμετρα. Η ανάβαση Πιτίτσας είναι αγώνας του πανελλήνιου πρωταθλήματος αναβάσεων και ο παλα

Ανάβαση Βαντέ ...

Με 20 συμμετοχές θα διεξαχθεί το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου η 3η Ανάβαση Βαντέ από την ΑΛΑΧανίων, αγώνας που προσμετράει στο Κύπελλο Αναβάσεων Κρήτης.