24/2/17

Ήρθε το Alfa Romeo Stelvio ...


Το Stelvio ξεκινά την εμπορική του πορεία και στην ελληνική αγορά όπου θα είναι διαθέσιμο αρχικά σε δύο εκδόσεις κινητήρα, μία βενζίνης και μία πετρελαίου, ξεκινώντας από τα 57.000 ευρώ. 
Ειδικότερα την έκδοση βενζίνης η τιμή της οποίας διαμορφώνεται σε 70.300 ευρώ, εξοπλίζει ένας δίλιτρος υπετροφοδοτούμενος κινητήρας 280 ίππων και 400 Nm ροπής ενώ την πετρελαιοκίνητη έκδοση –με αρχική τιμή τα 57.000 ευρώ- εξοπλίζει ένας πετρελαιοκινητήρας 2,2 λίτρων απόδοσης 210 ίππων και 470 Nm ροπής.
Αμφότεροι οι κινητήρες ανήκουν στη νέα γενιά τετρακύλινδρων κινητήρων αλουμινίου του ιταλικού ομίλου και συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8-σχέσεων και το σύστημα τετρακίνησης Q4. 
Ενδεικτικά σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του ιταλικού SUV, αξίζει να σημειωθεί ότι επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα για την βενζινοκίνητη έκδοση απαιτεί μόλις 5,7 δευτερόλεπτα, χρόνος που σύμφωνα με τις συστάσεις της ιταλικής φίρμας αποτελεί ρεκόρ για την κατηγορία. Στην περίπτωση της πετρελαιοκίνητης έκδοσης ο αντίστοιχος χρόνος διαμορφώνεται σε 6,6 δευτερόλεπτα. 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε δεύτερο χρόνο η γκάμα του Stelvio θα συμπληρωθεί από δύο ακόμα κινητήρες, έναν υπερτροφοδοτούμενο δίλιτρο βενζινοκινητήρα 200 ίππων και έναν πετρελαιοκινητήρα 2,2 λίτρων 180 ίππων. Η τελευταία θα διατεθεί και με την δυνατότητα επιλογής μετάδοσης της κίνησης στους πίσω τροχούς.
Σε ό,τι αφορά τις διαθέσιμες εξοπλιστικές εκδόσεις η γκάμα του Stelvio απαρτίζεται από τρεις εκδόσεις (Stelvio, Super και Business – μέσω του πακέτου Business) ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε 13 χρώματα αμαξώματος και 13 σχέδια για ζάντες αλουμινίου (από 17 έως 20 ίντσες).
Ενδεικτικό της πληρότητας του εξοπλισμού είναι ότι η βασική έκδοση Stelvio περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης Alfa Connect που συνδυάζεται με οθόνη 6,5 ιντσών, τον επιλογέα προγραμμάτων οδήγησης Alfa Rotary, σύστημα ήχου 8-ηχείων, μαύρα υφασμάτινα καθίσματα με δυνατότητα πλήρους ρύθμισης. Στο βασικό εξοπλισμό ανήκει επίσης και μια πληθώρα συστημάτων άνεσης και ασφάλειας στα οποία περιλαμβάνονται το Integrated Brake System (IBS), ένα καινοτόμο σύστημα υποβοήθησης πέδησης που εγγυάται να μειώσει τις αποστάσεις φρεναρίσματος, το σύστημα προειδοποίησης σε περίπτωση ακούσιας αλλαγής λωρίδας, Lane Departure Warning (LDW), και τα συστήματα προειδοποίησης και αποτροπής ατυχήματος Forward Collision Warning (FCW) και Autonomous Emergency Brake (AEB) με δυνατότητα ανίχνευσης και αποτροπής ενδεχόμενου ατυχήματος με πεζό. Το εξοπλιστικό παλμαρέ της βασικής έκδοσης συμπληρώνεται από την παρουσία αισθητήρων παρκαρίσματος, cruisecontrol, ηλεκτρικά ανοιγόμενης θύρας αποσκευών και αισθητήρες ομίχλης και βροχής.
Ψηλότερα στην γκάμα εκδόσεων εξοπλισμού, η έκδοση Super περιλαμβάνει επιπλέον ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, προβολείς bi-xenon, δερμάτινα και υφασμάτινα καθίσματα σε τρία χρώματα (μαύρο, μαύρο/καφέ και μαύρο/κόκκινο), τρεις αποχρώσεις (μαύρο, μαύρο/καφέ και μαύρο/κόκκινο) για το ταμπλό και τις επενδύσεις των θυρών, και μαρσπιέ με μεταλλικά ένθετα. Η Stelvio Super είναι διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας με το προαιρετικό LuxuryPack, που περιλαμβάνει δερμάτινα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και θερμαινόμενα καθίσματα και ξύλινα ένθετα. Άλλο ένα προαιρετικό πακέτο για τη συγκεκριμένη έκδοση είναι και το SportPack, που περιλαμβάνει στον εξοπλισμό του, θερμαινόμενο σπορ τιμόνι και δερμάτινη επένδυση, δερμάτινα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και θερμαινόμενα καθίσματα αγωνιστικού τύπου σε μαύρο, κόκκινο ή καφέ χρώμα, ένθετα αλουμινίου και ατσάλινα πεντάλ. 
Τις εκδόσεις συμπληρώνουν τα Business Pack και Business Pack+. Το πρώτο περιλαμβάνει στον εξοπλισμό του 2D σύστημα πλοήγησης 6,5 ιντσών και ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέπτες, ενώ το δεύτερο, προσθέτει επιπλέον, εσωτερικό ηλεκτροχρωμικό καθρέπτη, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω καθώς και κάμερα οπισθοπορείας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alfa Romeo Stelvio θα προσφέρεται με 5 χρόνια εγγύηση, 5 χρόνια οδική βοήθεια, 5 χρόνια service και 5 χρόνια ευνοϊκή χρηματοδότηση μέσω FCABank, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένεται να φτάσουν στην εγχώρια αγορά στο τέλος Μαρτίου.