Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διευκρινήσεις Τεχνικών Κανονισμών ......


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ 2016

1. Ποιες ομάδες (με βάση τους τεχνικούς τους κανονισμούς) θα υπάρχουν το 2016 σε αγώνες ράλλυ, αναβάσεων και ταχύτητας;
Οι ακόλουθες ομάδες:
•    Οι ομάδες Α, Ν και Ε (οι ΕΑ, ΕΝ και ΕΕ καταργούνται ή μάλλον ενσωματώνονται στις Α, Ν και Ε, η ομάδα R έτσι και αλλιώς περιλαμβάνεται στην ομάδα Α)
•    Η ομάδα Formula Saloon (μόνο σε αναβάσεις και ταχύτητες)
•    Τα Ιστορικά
•    Τυχόν ομάδες Ενιαίου τύπου (όπου έχουν προκηρυχτεί)

2. Το αυτοκίνητό μου έχει δελτίο αναγνώρισης στις ομάδες Α ή/και Ν. Για πόσο θα μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες;
Πρακτικά “για πάντα”, δηλ. όσο το αυτοκίνητο θα είναι σε ασφαλή κατάσταση, θα μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες.

Στην αρχή μόνο στις ομάδες Α ή/και Ν.
Όταν συμπληρωθούν 14 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης του δελτίου αναγνώρισης, θα μπορεί είτε να περάσει στην ομάδα Ε (υπό κάποιες προϋποθέσεις, βλ. παρακάτω) είτε να συνεχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα Α ή/και Ν.
Όταν συμπληρωθούν 25 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης του δελτίου αναγνώρισης, θα μπορεί είτε να περάσει στα Ιστορικά (αν έχει διατηρηθεί στο μεταξύ σε αυθεντική κατάσταση δηλ. Α ή/και Ν), είτε να συνεχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα Ε.
Αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία λήξης του δελτίου αναγνώρισης δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο για εθνικούς αγώνες (συνεχίζει όμως να παίζει ρόλο για διεθνείς αγώνες).

Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο ηλικίας (από την έκδοση του δελτίου αναγνώρισης):
•    6 ετών, μπορεί να είναι μόνο Α ή/και Ν
•    16 ετών, μπορεί να είναι είτε Α ή/και Ν είτε Ε
•    26 ετών, μπορεί να είναι είτε Ιστορικό είτε Ε

Περισσότερες πληροφορίες στην εγκύκλιο 11 του 2016, η οποία έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπο της ΟΜΑΕ/ΕΠΑ (http://www.omae-epa.gr/images/documents/11_Technikoi_Kanonismoi_2016_V3.pdf).
Τα παραπάνω δεν ισχύουν αν ο αγωνιζόμενος θέλει το αυτοκίνητό του να περάσει στην ομάδα Formula Saloon, το οποίο μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.

3. Ισχύει ότι το Ε αυτοκίνητό μου πρέπει το 2016 να ξαναγίνει Α;
Όχι δεν ισχύει, εκτός και αν το αυτοκίνητό σας είναι κάποια από τις ακόλουθες περιπτώσεις ειδικών αγωνιστικών αυτοκινήτων μεγάλης ιστορικής αξίας, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν σε αυθεντική αγωνιστική κατάσταση, δηλ. ομάδα Α ή/και Ν:
•    WRC
•    Kit Car 1600-2000 cc πχ. Citroen Xsara Kit Car, Peugeot 306 Kit Car, Seat Ibiza Kit Car.
•    Super 1600
•    Super 2000
•    4κίνητα Α/8 ή Ν/4 με έναρξη δελτίου αναγνώρισης μετά την 1/1/1998 (πχ. Mitsubishi Evo V και εξής, Subaru Impreza μετά το “555”)

4. Μπορώ να συμμετέχω το 2016 με αυτοκίνητο τύπου WRC;
Ναι αλλά μόνο αν η πρώτη επέκταση “WR” έχει εκδοθεί πριν την 1/1/2001 δηλ. παλιότερο 2000cc WRC. Πχ. Ford Escort WRC, Subaru Impreza 97 WRC, Peugeot 206 WRC, Ford Focus WRC

Πιο πρόσφατα 2000cc WRC δεν επιτρέπονται. Πχ. Ford Focus WRC 03+, Citroen Xsara WRC, Citroen C4 WRC

Ακόμα πιο πρόσφατα 1600cc WRC καθώς και τα αντίστοιχα RRC επίσης δεν επιτρέπονται, λόγω του αυξημένου κόστους τους. Πχ. Ford Fiesta WRC/RRC, Citroen DS3 WRC/RRC, VW Polo WRC.

Με σκοπό τη συμμετοχή σε αγώνες πιο πρόσφατων κορυφαίων αυτοκινήτων, οι ενδιαφερόμενοι αγωνιζόμενοι ενθαρρύνονται να επιλέγουν αυτοκίνητο ομάδας R5 ή S2000.

5. Ποιες είναι συνοπτικά οι αλλαγές στην ομάδα Ε για το 2016;
Για το 2016 η ομάδα Ε έχει τη λογική ότι κρατώντας αναλλοίωτο το πλαίσιο του αυτοκινήτου και τα βασικά του χαρακτηριστικά δηλαδή:
1.    Θέση και σημεία στήριξης κινητήρα και κιβωτίου
2.    Σημεία στήριξης ανάρτησης
3.    Αρχιτεκτονική ανάρτησης (πχ. McPherson εμπρός και άκαμπτος άξονας πίσω)
επιτρέπονται όλες σχεδόν (βλ. παρακάτω) οι αλλαγές και ελευθερίες σε μηχανικά μέρη, που επιτρέπονταν έως και το 2015.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένα Ε αυτοκίνητο έχει τροποποιημένη θέση κινητήρα ή έχει αλλάξει σημεία στήριξης ή αρχιτεκτονική ανάρτησης ή συνδυασμό αυτών, τότε πρέπει να διορθώσει αυτά τα προβλήματα, προκειμένου να συνεχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα Ε.
Διαφορετικά μπορεί να περάσει στην ομάδα Formula Saloon.

Με τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι περισσότερες αλλαγές και ελευθερίες σε μηχανικά μέρη και αμάξωμα, που επιτρέπονταν το 2015, επιτρέπονται και το 2016. Ενδεικτικά αναφέρονται:
•    Αλλαγή κινητήρα με άλλον του ίδιου κατασκευαστή (υπό συγκεκριμένες συνθήκες πχ. για τα κυβικά, την ύπαρξη Turbo κτλ., όπως ήταν και το 2015) και πρακτικά χωρίς άλλους περιορισμούς
•    Δυνατότητα μικρής τροποποίησης του πλαισίου και του εγκάρσιου διαχωριστικού (“καθρέπτης”) για να χωρούν τα μηχανικά μέρη
•    Δυνατότητα τροποποίησης των θόλων, ώστε να χωρούν μεγαλύτεροι τροχοί
•    Σειριακά ή “H” κιβώτια με έως 6 σχέσεις + όπισθεν
•    Ελεύθερα φρένα αρκεί να είναι διπλού κυκλώματος
•    Δυνατότητα πλαστικών καπό και φτερών
•    Μέγιστο πλάτος 1835 mm
•    Μεγαλύτεροι τροχοί και ως προς το πλάτος και ως προς τη διάμετρο
•    Δυνατότητα χρήσης αεροτομών (spoilers) εμπρός και πίσω

Περισσότερες πληροφορίες στον Τεχνικό Κανονισμό της ομάδας Ε του 2016, ο οποίος έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπο της ΟΜΑΕ/ΕΠΑ (http://www.omae-epa.gr/images/documents/TK_E_2016.pdf)

6. Ποιες ελευθερίες σε μηχανικά μέρη καταργούνται για το 2016;
Καταργούνται ορισμένες ελευθερίες μεγάλου κόστους, που δεν ταιριάζουν με τη λογική της ομάδας Ε, όπως:
•    Μη μηχανικά συστήματα αλλαγής ταχυτήτων
•    Μη μηχανικά διαφορικά
•    Συστήματα ABS, ESP και Traction Control (επιτρέπεται όμως το Launch Control)
•    Αναρτήσεις ρυθμιζόμενες από το εσωτερικό του αυτοκινήτου (πλην αντιστρεπτικών δοκών)

Επίσης έχουν λίγο αυξηθεί τα ελάχιστα βάρη.

Αν ένα αυτοκίνητο ομάδας Ε έχει τέτοιες μηχανικές ελευθερίες, πρέπει να πάψει να τις χρησιμοποιεί, προκειμένου να συνεχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα Ε.
Διαφορετικά μπορεί να περάσει στην ομάδα Formula Saloon.

7. Μα είναι εποχή τώρα, με τα capital controls κτλ., να αλλάζουμε κανονισμούς;
Οι νέοι κανονισμοί δεν αυξάνουν το κόστος, αντιθέτως το μειώνουν, για τη μεγάλη πλειονότητα των ενδιαφερομένων αγωνιζομένων και ιδιαίτερα για νέους (στους οποίους αποβλέπουν:
•    Επιτρέπεται ξανά η μετάβαση αυτοκινήτων στην ομάδα Ε και μάλιστα μετά από το πολύ 14 έτη, όχι με τη λήξη του δελτίου αναγνώρισης (όπως ήταν παλαιότερα). Δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να διατηρούνται τα αυτοκίνητα σε αυθεντική μορφή μέχρι να γίνουν Ιστορικά
•    Ακόμα και για τα σε αυθεντική κατάσταση αυτοκίνητα ομάδων Α ή/και Ν είναι εγγυημένη η δυνατότητα συμμετοχής σε αγώνες στις ομάδες αυτές 25 χρόνια μετά την έναρξη του δελτίου αναγνώρισης και όχι ανάλογα με τη λήξη του δελτίου αναγνώρισης δηλ. αυξάνεται η διάρκεια ζωής τους
•    Στην ομάδα Ε επιτρέπεται ως γνωστόν η χρήση μη αυθεντικών ανταλλακτικών, τα οποία δεν είναι ανάγκη να εισαχθούν αλλά μπορούν να βρεθούν σε καταστήματα μεταχειρισμένων ανταλλακτικών
•    Ακριβές ελευθερίες της ομάδας Ε, όπως ηλεκτρονικά συστήματα, καταργούνται
•    Επανενεργοποιήθηκε η δυνατότητα εθνικών δελτίων αναγνώρισης, ακόμα και εθνικών επεκτάσεων σε διεθνή δελτία αναγνώρισης, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνισιμότητας αυτοκινήτων, που υστερούσαν στον τομέα αυτό.

Είναι αλήθεια ότι κάποια ειδικά αυτοκίνητα (και όχι όλα τα αυτοκίνητα, όπως ήταν μέχρι πρόσφατα) υποχρεούνται να διατηρηθούν σε αυθεντική μορφή και δεν μπορούν να περάσουν στην ομάδα Ε. Αυτά τα αυτοκίνητα όμως είναι έτσι και αλλιώς ειδικά και αυξημένου κόστους και δεν αφορούν τη μεγάλη πλειονότητα των αγωνιζομένων.

8. Έχω ένα παλιότερο αυτοκίνητο WRC του οποίου όμως έχω αλλάξει το Turbo και έχω μετατρέψει το κιβώτιο σε σειριακό. Αν αυτές είναι οι μόνες αλλαγές, μπορώ να συμμετάσχω;
Το αυτοκίνητό σας πρέπει να επανέλθει στην αυθεντική του αγωνιστική κατάστασης της ομάδας Α για να συμμετάσχει. Ωστόσο ελάτε σε επαφή με την Τεχνική Επιτροπή της ΟΜΑΕ/ΕΠΑ (technical@omae-epa.gr) για να διερευνηθεί η δυνατότητα να εκδοθεί εθνικό δελτίο αναγνώρισης στην ομάδα Α για τα εξαρτήματα αυτά, ώστε να συμμετάσχει στην ομάδα Α χωρίς αλλαγές (πλην φυσικά της χρήσης περιοριστή 34 mm στο Turbo)

9. Υπάρχουν αλλαγές στην ομάδα Formula Saloon;
Καμία αλλαγή στην ομάδα Formula Saloon για το 2016, πλην της ύπαρξης μιας νέας κλάσης FSA2L δηλ. ατμοσφαιρικών έως 2000cc. Ηδη από το 2015 επιτρέπονται αυτοκίνητα ανοικτά καθώς και αγωνιστικά (κλάση FSR) και υπάρχει ξεχωριστή κλάση για τα δικίνητα Turbo (FST2).

Συνοπτικά η λογική της ομάδας FS είναι: με την προϋπόθεση ότι δεν αλλάζει κάτι στο θάλαμο επιβατών (για λόγους ασφαλείας), δηλ. με αναλλοίωτες κολώνες, οροφή, παρ-μπριζ, πάτωμα και πόρτα οδηγού, επιτρέπεται πρακτικά οποιαδήποτε αλλαγή και ελευθερία σε αμάξωμα και μηχανικά μέρη, με ελάχιστους περιορισμούς (πχ. μέγιστο πλάτος ως 2000 mm, οι τροχοί να καλύπτονται από τα φτερά). Επιτρέπονται δηλαδή εκτενείς αλλαγές όπως αλλαγή κινητήρα με άλλου κατασκευαστή, αλλαγή θέσης και στήριξης κινητήρα, αλλαγή αρχιτεκτονικής μετάδοσης και ανάρτησης, χρήση υποπλαισίων κτλ.

10. Έχω κράνος τύπου BSI/FR (“κόκκινη καρδιά”), μπορώ να το χρησιμοποιήσω και το 2016;
Ναι, τελευταία χρονιά το 2016, όπως και για τα SNELL-2000.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Δεξιοτεχνία Νεμέας ...

Στις 14 Απριλίου θα διεξαχθεί η Δεξιοτεχνία Νεμέας στο χώρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας. Ο αγώνας θα εκκινήσει στις 09:00. Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις Δεξιοτεχνίες προκειμένου να δηλώσει κάποιος συμμετοχή απαιτούνται τα ακόλουθα: • Άδεια Οδήγησης σε ισχύ (επιπλέον να μην παρακρατείτε από καμία δημόσια αρχή) • Άδεια Κυκλοφορίας ή Αγωνιστική Άδεια Κυκλοφορίας σε ισχύ (δεν δύναται να συμμετάσχουν οχήματα με πινακίδες ΔΟΚ, με Μ ή σε προσωρινή ακινησία) *σε περίπτωση διαφορετικού κατόχου-αγωνιζομένου απαιτείται Υ.Δ. παραχώρησης • Δελτίο Αθλητή τύπου Δ (κόστος ημερήσιου 20€ και ετήσιου 60€) • Ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο (επισυνάπτεται αρχείο παρακάτω) Τέλος οι δηλώσεις συμμετοχών θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω ΣΔΔΑ μέχρι και την Παρασκευή 12/4/2024. Η ασφάλεια του αγώνα καθορίζεται από την ΟΜΑΕ στα 20€ και καταβάλλεται με την δήλωση συμμετοχής στο ΣΔΔΑ ενώ η συμμετοχή της λέσχης είναι 50€ και καταβάλλεται • είτε

2ος Αγώνας Drift Λουτράκι ...

Το Αθλητικό Σωματείο Start Line διοργανώνει στις 13 και 14 Απριλίου τον 2ο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Drift για το 2024, στη φιλόξενη Σχολή Μηχανικού Λουτρακίου. Ο αγώνας που συγκέντρωσε 62 συμμετοχές, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων. Σε μια εντυπωσιακή διαδρομή, οι θεαματικότεροι οδηγοί της χώρας θα προσφέρουν εντυπωσιακά περάσματα με τις ατελείωτες πλαγιολισθήσεις τους, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, με στόχο να εντυπωσιάσουν τους φίλους του αθλήματος με τις προσπάθειές τους. Οι συμμετοχές: ΕΔΩ!

Καλή Αρχή ...

Το 60ό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Χώματος βρίσκεται μια ανάσα από την πρεμιέρα του, αφού το Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας, ο πρώτος γύρος του θεσμού, έχει τυπικά ξεκινήσει με την τέλεση της Πανηγυρικής Εκκίνησης στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, το βράδυ του Σαββάτου. Οι θεατές, φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού και κάτοικοι της περιοχής, κατέκλυσαν την πλατεία, γνωρίζοντας από κοντά τα 36 πληρώματα που θα συμμετάσχουν την Κυριακή στον αγώνα. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Φανή Παπαθωμά, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Γιώργος Ντασιώτης καθώς και πλήθος Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της περιοχής. Νωρίτερα, στις εγκαταστάσεις του επίσημου διανομέα των λιπαντικών Texaco, Tsellos στη Θήβα είχε λάβει χώρα ο Διοικητικός και Τεχνικός Έλεγχος του Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας, με τα πληρώματα να είναι ευδιάθετα και να είναι έτοιμα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στις 5 Ειδικές Διαδρομές του αγώνα. Το α