21/9/15

Η Volvo χορηγός στο Athens Democracy Forum .....


Για άλλη μία χρονιά, η Volvo Car Hellas ήταν χορηγός του διεθνούς συνεδρίου «Athens Democracy Forum», που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Αθήνα, τη 15η Σεπτεμβρίου, την οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει ως Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας. Αντικείμενο του συνεδρίου η λειτουργία της Δημοκρατίας στον κόσμο και το πώς αυτή επηρεάζεται από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. 
Το εφετινό Athens Democracy Forum ήταν πιο εντυπωσιακό από κάθε άλλη χρονιά, τόσο σε περιεχόμενο όσο και παρουσία σημαντικών συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκδηλώσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Παλαιά Βουλή και στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής. 
Τον εναρκτήριο χαιρετισμό στο Μέγαρο Μουσικής, ανήμερα της Ημέρας της Δημοκρατίας, έκανε η υπουργός Τουρισμού Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Στη συνέχεια, φιλοξενήθηκαν τρεις σχετικές θεματικές συζητήσεις: η πρώτη, αφορούσε την καθολικότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας και την άνοδο καθεστώτων που την απορρίπτουν. Η δεύτερη, περιστράφηκε γύρω από τους κινδύνους της αυξανόμενης συγκέντρωσης του πλούτου και των εισοδηματικών ανισοτήτων. Η τρίτη, είχε ως θέμα την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού και την απειλή που επιφέρει στις δυτικές δημοκρατίες. 
Ανάμεσα στους διακεκριμένους συμμετέχοντες, ξεχώρισαν ο νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times Paul Krugman, o σερ Richard Dearlove, πρώην επικεφαλής των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών (MI5), η Paula Dobriansky, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Alan Rousso από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο Kishore Mahbubani, πρύτανης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ο Ed Husain, συγγραφέας και πρώην ισλαμιστής ακτιβιστής και πολλοί άλλοι.
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Athens Democracy Forum είχε πραγματοποιηθεί την προηγουμένη, στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. Μπροστά σε ένα διεθνές ακροατήριο, πανεπιστημιακοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ επιχείρησαν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «κινδυνεύει η δημοκρατία;» και «ποιος ορίζει την ατζέντα της δημοκρατικής συμμετοχής;». Ο Δρ. Kevin F. Daly, καθηγητής στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, συνόψισε τις βασικές αρχές και τους τρόπους λειτουργίας της αθηναϊκής δημοκρατίας, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις ανεπάρκειές της, όπως τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης από τη λήψη αποφάσεων κ.λπ.
Η κορυφαία εκδήλωση του συνεδρίου φιλοξενήθηκε στη Στοά Αττάλου, στην Αρχαία Αγορά, το απόγευμα της Διεθνούς Ημέρας της Δημοκρατίας. Κεντρικός ομιλητής ο πρίγκιπας Αγά Χαν, θρησκευτικός ηγέτης των Ισμαηλιτών Σιιτών μουσουλμάνων ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της International New York Times Stephen Dunbar - Johnson, η κ. Annika Savill, επικεφαλής του Ταμείου Δημοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία μετέφερε χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Παρόντες, πλήθος επισήμων, όχι μόνο από την ελληνική πολιτική, ακαδημαϊκή και δημοσιογραφική κοινότητα αλλά και – ιδιαίτερα - από το εξωτερικό. 
Στο πλαίσιο της χορηγίας του συνεδρίου από τη Volvo Car Hellas, οι υψηλοί προσκεκλημένοι από το εξωτερικό μετακινήθηκαν με ένα στόλο από Volvo XC90, το νέο μεγάλο SUV της σουηδικής μάρκας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο διοργανώνουν κάθε χρόνο οι εφημερίδες International New York Times (πρώην International Herald Tribune) και Καθημερινή σε συνεργασία με το Ταμείο του Ο.Η.Ε. για τη Δημοκρατία, με συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων.