7/11/14

Η γιορτή του αγωνιστικού αυτοκινήτου .....


Προσωπικά δεδομένα

Όνομα: 
Golden Rally Show (για τους φίλους GRS)
Διεύθυνση: 
ΟΑΚΑ 
Ημερομηνία γέννησης: 
20-21 Δεκεμβρίου 2014
Διοργανώτρια λέσχη: 
Α.Σ.Φ.Α.
Σπουδές: 
Σε όλους τους αγώνες αυτοκινήτου ανά την Ελλάδα

Λίγα (ή και περισσότερα…) λόγια για τη διοργάνωση

Το 1992, διοργανώθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου (Σ.Ο.Α.Α.) μια γιορτή αγωνιστικού αυτοκινήτου με τίτλο "Μεμόριαλ Νίνο", στη μνήμη του πρόωρα χαμένου οδηγού Κώστα -Νίνο- Σαμαρόπουλου. Παρόντες τότε ήταν σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές των ελληνικών αγώνων, προσφέροντας πολύ θέαμα στους χιλιάδες θεατές. Αυτή ήταν και η αρχή ώστε το "Memorial" να γίνει θεσμός και να φτάσει μέχρι και σήμερα, περνώντας από χώρους και αυτοσχέδιες ή μη πίστες όπως η Ανάβυσσος, ο Ασπρόπυργος, τα Μέγαρα και το Ελληνικό. 
 Η διοργάνωση από φέτος ονομάζεται πλέον "Golden Rally Show" (GRS) και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η διεξαγωγή της έχει προγραμματιστεί για τις 20-21 Δεκεμβρίου 2014 στην καρδιά της Αθήνας, το Ο.Α.Κ.Α.. Ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο για τους θεατές και με μεγάλες δυνατότητες αναφορικά με τη διεξαγωγή του αγώνα, αλλά ταυτόχρονα και με μια “βαριά” αγωνιστική ιστορία, όπως οι υπερειδικές διαδρομές των Ράλι Ακρόπολις των ετών 2005 και 2006. Πέραν της διαφήμισης του αγωνιστικού μέρους, θέλουμε να προβάλλουμε το κοινωνικό πρόσωπο των οδηγών αγώνων, τόσο με κοινωφελείς δράσεις όσο και με μηνύματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε πως το θέαμα και -κυρίως- η ασφάλεια των οργανωμένων αγώνων είναι σαφώς μεγαλύτερα από τους αυτοσχέδιους αγώνων των ανοικτών δρόμων. Εν κατακλείδι, στόχος μας είναι να διευρύνουμε τον κόσμο των αγώνων αυτοκινήτου. 


Ο αγώνας

Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα λάβουν χώρα στον προαύλιο χώρο του Golden Hall την Κυριακή 21/12/2014. 
Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι θα εκτυλιχτεί στο Parking του ΟΑΚΑ, όπου θα στεγάζονται όλες οι δραστηριότητες του "Golden Rally Show", τόσο σε αγωνιστικό όσο και μη αγωνιστικό επίπεδο. 

Αναλυτικότερα: Το Σάββατο 20/12 θα πραγματοποιηθούν οι τελικές δοκιμές των αγωνιστικών στο χώρο της διαδρομής του αγώνα. Η διαδικασία αυτή (γνωστή και ως shakedown) αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης θεατών και για αυτό ακριβώς το λόγο, έχει υπάρξει μέριμνα ώστε οι θεατές να μπορούν να την παρακολουθήσουν  από κοντά.    
Στις 10.30 πμ. της  Κυριακής 21/12 δίνεται η εκκίνηση του αγώνα από το χώρο εκκίνησης στο Golden Hall. Τα αγωνιστικά λαμβάνουν εκκίνηση με διαφορά ενός λεπτού μεταξύ τους και στη συνέχεια οδηγούνται στο  SP. 
Στις 11.00 πμ. παίρνει εκκίνηση το πρώτο αγωνιστικό στην 1η ειδική διαδρομή (OAKA SS).  H ειδική διαδρομή εκτυλίσσεται σε δύο από τα μεγαλύτερα παρκινγκ του Ολυμπιακού Σταδίου, εντός ειδικά διαμορφωμένης οριοθέτησης. Η χάραξη της διαδρομής πραγματοποιήθηκε με κύριο μέλημα την ασφάλεια αγωνιζόμενων και θεατών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα απολαυστικό θέαμα και αγωνιστικό ενδιαφέρον.  Εντός της επόμενης μισής ώρας η ειδική διαδρομή ολοκληρώνεται από όλους τους αγωνιζόμενους. Ο αγώνας αποτελείται από συνολικά  4 ειδικές διαδρομές με χρονική διαφορά μεταξύ τους είκοσι λεπτών. Κατά τη διάρκεια των εικοσαλέπτων αυτών (διαλείμματα) 20 τυχεροί θεατές που έχουν αναδειχθεί μετά από κλήρωση, έχουν την ευκαιρία να συνοδηγήσουν  ένα από τα τέσσερα προεπιλεγμένα αγωνιστικά αυτοκίνητα στην πίστα του αγώνα. 
Μετά και το τέλος της τέταρτης ειδικής διαδρομής ολοκληρώνεται και επίσημα ο αγώνας και ακολουθεί η απονομή των επάθλων στους νικητές.


Παράλληλες δραστηριότητες 

Έχοντας σαν στόχο το Golden Rally Show να αποτελέσει μια πραγματική γιορτή του αγωνιστικού αυτοκινήτου, ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και δρώμενων έχει προγραμματιστεί και θα λάβει χώρα του διήμερο της διεξαγωγής του. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε τη δημιουργία πίστας κυκλοφοριακής αγωγής για τους μικρούς φίλους του αθλήματος, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν πεταλοφόρα καρτ. Επίσης, σε οριοθετημένο χώρο θα εκτίθενται παλαιά ιστορικά αυτοκίνητα, ενώ θα υπάρχουν διάσπαρτες γωνιές με δραστηριότητες χριστουγεννιάτικης θεματολογίας, ενώ παράλληλα εκθεσιακά περίπτερα των χορηγών της διοργάνωσης, θα προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες προς τους θεατές. Τέλος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια οδικής συμπεριφοράς από τον κορυφαίο οδηγό αγώνων Τάσο “Ιαβέρη” Μαρκουίζο, αλλά και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων/ αλληλεπιδράσεων με το κοινό.