Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπάρχει κι αυτή η Ελλάδα .....Με στόχο να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών για τη γνώση, να τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες για το επαγγελματικό μέλλον τους δημιουργήθηκε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "F1 στα Σχολεία".
Πρόκειται μια διεθνής πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Παιδείας πολλών χωρών (Αγγλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστραλίας, Μαλαισίας).
Σκοπός του προγράμματος είναι να οδηγήσει τους μαθητές στην εμπειρική – βιωματική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά, χρησιμοποιώντας ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Αυτή τη στιγμή, ο διαγωνισμός τεχνολογίας “F1 στα Σχολεία”, υλοποιείται σε 31 χώρες, με συμμετοχή 17.000 μαθητών ηλικίας 9-19 ετών, ενώ στους αγώνες συμμετέχουν ομάδες 3-6 μαθητών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου F1 από ξύλο, χρησιμοποιώντας CAD / CAM εργαλεία.
Τα αυτοκίνητα κινούνται με φυσίγγια CO2 και ταχύτητα περίπου 60-70 χλμ/ώρα πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα μήκους περίπου 25 μέτρων, στην οποία είναι συνδεμένα μ’ ένα λεπτό νήμα.
Η πίστα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ώστε να μπορούν δύο αυτοκίνητα να συναγωνίζονται ταυτόχρονα. Με χρήση αισθητήρων και Η/Υ μετρούνται οι χρόνοι από την στιγμή εκκίνησης των αυτοκινήτων μέχρι να περάσουν την γραμμή τερματισμού της πίστας, καθώς και οι χρόνοι αντίδρασης των μαθητών στην εκκίνηση.
Ο διαγωνισμός "F1 στα Σχολεία" περιλαμβάνει αγώνες που διεξάγονται κάθε χρόνο σε επίπεδο χώρας, με περιφερειακούς και εθνικούς τελικούς.
Οι νικήτριες ομάδες κάθε χώρας συναγωνίζονται σ’ ένα διεθνή τελικό, που γίνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να ανακηρυχτεί η ομάδα μαθητών που θα κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 80% των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% σκέπτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο χώρο της Τεχνολογίας, των Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί.
Για όσους πιστεύουν πως οι κυρίες δεν συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα να σας πληροφορήσουμε ότι, το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες.
Η ανταπόκριση αυτή των μαθητών δημιουργεί εξαιρετικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του διαγωνισμού F1 in Schools και στην Ελλάδα, με σκοπό την εισαγωγή νέων μεθόδων πρακτικής – βιωματικής μάθησης, καθώς και της καινοτομίας στην εκπαίδευση.
Οι μαθητές εκπαιδεύονται, πάνω σε θέματα Φυσικής και διαφόρων εφαρμογών της, Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Μηχανικών Κατασκευών, και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
Παράλληλα, κατανοούν έννοιες όπως η Αεροδυναμική Αντικειμένων, ο Σχεδιασμός και η Παραγωγή Βιομηχανικών Προϊόντων, η Μηχανική των Υλικών, η Ανάλυση Αποτελεσμάτων και οι Δοκιμές Ελέγχου.
Πάνω από όλα όμως οι μαθητές μαθαίνουν να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ τους, να λειτουργούν ως ομάδα και να συνεργάζονται με διάφορους φορείς της περιοχής τους από τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό χώρο.


Πρόγραμμα 1ου Ελληνικού τελικού F1 In Schools 14/6/ 2012 Ελληνογερμανική Αγωγή
(Οδός Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη).

12:00 Δοκιμαστικά Μοντέλων F1 Αυτοκινήτων
14:00 Αναγγελία Έναρξης Αγώνων – Καλωσόρισμα Ομάδων και Καλεσμένων
14:15 Παράδοση στις Επιτροπές Αγώνων των Μοντέλων F1 Αυτοκινήτων που θα αγωνιστούν
οι ομάδες και των Τελικών τους Εργασιών που θα αξιολογηθούν
14:30 Παρουσιάσεις Ομάδων και 10 λεπτές Συνεντεύξεις από την επιτροπή ασξιολογησης
16:30 Αγώνες Αυτόματης Εκκίνησης F1 Αυτοκινήτων
17:30 Αγώνες Χειροκίνητης Εκκίνησης F1 Αυτοκινήτων
18:30 Αγώνες Knock Out
19:00 Αναγγελία Τελικής Κατάταξης Ομάδων και Απονομή Επάθλων και Πιστοποιητικών.


Πρόεδρος Επιτροπής Διαγωνισμού
Νικόλαος Ουζούνογλου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Επιτροπή Αγώνων
Αθανάσιος Κασίδης, Ένωση Ελλήνων Φυσικών
Αδαμαντία Πίτσου, Ένωση Ελλήνων Φυσικών
Ιωάννης Χριστακόπουλος, Ένωση Ελλήνων Φυσικών
Δημήτρης Κυριακός, Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
Μενέλαος Σωτηρίου, ScienceView

Επιτροπή Αξιολόγησης Παρουσίασης
Χρίστος Ραγιαδάκος, Σύμβουλος Υπουργείου Παιδείας
Πάνος Σεϊτανίδης, Δημοσιογράφος
Νικόλαος Ζυγουρίτσας, Ίδρυμα Λαμπράκη
Παναγιώτης Ασπρολούπος, Εκπαιδευτικός
Σπύρος Κοιλάτος, Εκπαιδευτικός
Επιτροπή Μηχανικής Αξιολόγησης
Μιχαήλ Γαργαλάκος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Νικόλαος Βεντίκος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Σαράντος Ψυχάρης, ΑΣΠΑΙΤΕ
Δημήτριος Τσούνης, Πανεπιστήμιο Πατρών
Δημήτριος Κατσιγιάννης, ΕΑΒ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Alfa Romeo Junior Veloce ...

Ολοκληρώνοντας τις ιδιαίτερα απαιτητικές δοκιμές εξέλιξης της Junior, του ολοκαίνουργιου B-SUV της Alfa Romeo, οι μηχανολόγοι της μάρκας κατάφεραν να αυξήσουν τη μέγιστη ισχύ της κορυφαίας έκδοσης Veloce στους 280 CV και την ροπή στα 345 Nm. Η συγκεκριμένη εκδοχή του ηλεκτρικού κινητήρα έχει δεχτεί τη φροντίδα της Alfa Romeo και κάνει ντεμπούτο στην Junior που εξελίχθηκε στις εγκαταστάσεις του Balocco Proving Ground. Εκεί δηλαδή όπου οι καλύτεροι μηχανολόγοι και οδηγοί της μάρκας ρυθμίζουν με πάθος ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια θρυλικών μοντέλων όπως οι 4C, 8C, Giulia & Stelvio Quadrifoglio, Giulia GTA και 33 Stradale. Μεταξύ των διαδρομών του Ιταλικού οδηγικού παραδείσου είναι και η χάραξη “Langhe” που ξεπερνά τα 20 km σε μήκος και προσομοιάζει τέλεια τις πλέον απαιτητικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο δρόμο. Μάλιστα, δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν σε λίγες ημέρες τη δυνατότητα για πρώτη φορά να οδηγήσουν στη συγκεκριμένη διαδρομή, παράλληλα με

Με Ελληνικό άρωμα ...

Για πρώτη φορά στην εννιάχρονη ιστορία του το Πρωτάθλημα Tour European Rally (TER) περιλαμβάνει αγώνα στην Ελλάδα. Το 41o Ράλλυ Φθιώτιδος είναι ο τέταρτος γύρος αυτού του διεθνούς πρωταθλήματος που δημιουργήθηκε το 2016 και έχει αγκαλιάσει μερικούς από τους πιο ονομαστούς αγώνες της Ευρώπης με αίγλη και ιστορία. Εκτός από τον αγώνα της Φθιώτιδας, στο Tour European Rally περιλαμβάνονται φέτος ένας από τους θεμέλιους λίθους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το Rally Antibes, το επίσης ονομαστό, χωμάτινο, Rally Azores, αλλά και τα νέα και ανερχόμενα Ράλλυ Λισαβώνας στην Πορτογαλία, Rally Sierra Morena στην Ισπανία και Rally Terra Sarda στη Σαρδηνία. Στο Tour European Rally μετέχουν καταξιωμένοι οδηγοί με διακρίσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Πολυνίκης του θεσμού με δύο πρωταθλήματα είναι ο Πρωταθλητής Ιταλίας και Ευρώπης Giandomenico Basso, ενώ πρωταθλητές έχουν αναδειχθεί και ο Πρωταθλητής Ευρώπης Hayden Paddon, o Πρωταθλητής Βρετανίας Osian Pryce κι ο Πρωταθλητής JWRC Simone Tempestini.

Λίγο πριν το GO ...

Η εκκίνηση του διεθνούς Ράλλυ Φθιώτιδος απέχει μόλις 10 ημέρες! Ο αγώνας, που φέτος συμπληρώνει 41 χρόνια ζωής, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο καλεντάρι του Tour European Rally (TER) και θα διεξαχθεί με επίκεντρο την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας το τριήμερο από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου. Η προσωρινή λίστα συμμετοχών περιλαμβάνει και αγωνιζόμενους από το εξωτερικό, γεγονός που θα προσδώσει ιδιαίτερη λάμψη στον αγώνα, ο οποίος εκτός από το TER και το TER Historic, προσμετράει και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Ασφάλτου, όντας ο δεύτερος γύρος του θεσμού. Παράλληλα, αποτελεί τον δεύτερο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ Ιστορικών αυτοκινήτων (συντελεστής 2), τον δεύτερο γύρο του  Κυπέλλου  αυτοκινήτων Legends (συντελεστής 2) και τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Ασφάλτου Ιστορικών αυτοκινήτων (συντελεστής 2). Ο αγώνας είναι διήμερος και αποτελείται από 138 αγωνιστικά χιλιόμετρα, έτοιμα να προσφέρουν ισχυρές δόσεις αδρεναλίνης σε συμμετέχοντες και θεατές. Αξίζει να σημειωθεί πως η περίο