10/11/10

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛ.Π.Α.


Σημαντική διάκριση για τη χώρα μας αποτελεί η ανάδειξη μελών της ΕΛΠΑ στις παγκόσμιες επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου-FIA, στη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της 5ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Προέδρου της FIA κ. Jean Todt. Ο κ. Jean Todt αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σχέδιο «Δεκαετία Δράσεων για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας» σε όλον τον κόσμο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επείγουσα δράση ώστε να σταματήσει η καθημερινή τραγωδία των χιλιάδων θανάτων και τραυματισμών στους δρόμους του κόσμου. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αυτοκινήτων και Τουρισμού έχουν συμφωνήσει από κοινού να συμμετέχουν στην επίσημη έναρξη του προγράμματος το 2011. Η FIA, μέσω των Λεσχών της και των συνεργατών της FIA Foundation, FIA Institute, IRAP και eSafetyAware, θα συμμετέχει ενεργά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της δεκαετίας, να σωθούν 5 εκατομμύρια ζωές και να προληφθούν 50 εκατομμύρια τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα σε όλο τον κόσμο, μέχρι το 2020.
Η Γενική Συνέλευση της FIA, στην οποία τη χώρα μας  εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της ΕΛΠΑ-μέλος της Διοίκησης της FIA (FIA Committee Member) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA (World MotorSport Council) κ. Βασίλης Δεσποτόπουλος, μεταξύ άλλων αποφάσισε τη συμμετοχή των νέων μελών στις παγκόσμιες επιτροπές της:
-Διεθνές Δικαστήριο Εφέσεων : Οι νομικοί κκ. Βασίλης Κούσης και Κωνσταντίνος Μπακόπουλος (24 μελής Επιτροπή).
-Διεθνής Ιστορική Επιτροπή: Ο ιατρός κ. Θεόδωρος  Βουκύδης με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Χαραγκιώνη. Ο κ. Βουκύδης  συμμετέχει ακόμη στη Διεθνή Ιστορική Επιτροπή Αγώνων και  στη Διεθνή Ιατρική Επιτροπή.
-Διεθνής Επιτροπή Καρτ: Ο κ. Δημήτρης Αθανασέκος και στη
-Διεθνή Επιτροπή Πρωταθλημάτων Ηλεκτρισμού & Νέων Ενεργειών:
Ο κ. Διονύσης Νέγκας.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου- Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), είναι το όργανο διοίκησης του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο και η Ομοσπονδία από τους κορυφαίους οργανισμούς αυτοκινήτου στον κόσμο. Είναι μη κερδοσκοπική ένωση που ιδρύθηκε το 1904 και έχει έδρα το Παρίσι. Αριθμεί  226 μέλη, τις εθνικές λέσχες αυτοκινήτου και τις αθλητικές οργανώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού από τις πέντε ηπείρους. Από την Ευρώπη συμμετέχουν 47 χώρες που αντιπροσωπεύουν 35 εκατομμύρια οδηγών. Η FIA έχει αφιερωθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των οργανώσεων των οδηγών και των χρηστών της κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο, μέσω εκστρατειών και δραστηριοτήτων που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Για θέματα όπως η οδική ασφάλεια, η κυκλοφορία, το περιβάλλον και το δίκαιο των καταναλωτών της, η FIA προωθεί ενεργά τα συμφέροντα των οδηγών μέσω του Ο.Η.Ε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών. Η FIA είναι επίσης το όργανο διοίκησης του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο. Εφαρμόζει τους κανόνες και τους κανονισμούς για όλους τους διεθνείς αγώνες αυτοκινήτων, όπως τα  Παγκόσμια Πρωταθλήματα  Φόρμουλα 1,Ράλι και Αυτοκινήτων Τουρισμού (FIA Formula One- World Championship, World Rally Championship, World Touring Car Championship).