22/6/10

ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ !!!


Μπορεί να υπήρξαν κάποιες τάσεις για πτώση των τιμών τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο αυτή η πτωτική τάση τερματίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, με τις τιμές να παίρνουν ξανά την ανιούσα.
Συγκεκριμένα, έπειτα και από τιμοληψίες που έγιναν σε περίπου 2.300 πρατήρια καυσίμων την Παρασκευή 11 Ιουνίου και ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο, διαπιστώνεται αύξηση της τάξης των 4 λεπτών ανά λίτρο στην μέση τιμή της αμόλυβδης. Έτσι, η νέα μέση τιμή για την αμόλυβδη διαμορφώνεται στο 1,489ευρώ ανά λίτρο από 1,485ευρώ ανά λίτρο που ήταν η μέση τιμή στις 4 Ιουνίου. Η τιμή πώλησης των εταιριών προς τα πρατήρια αυξήθηκε κατά 3,1λεπτά ανά λίτρο, ενώ η τιμή διυλιστηρίου αυξήθηκε κατά 0,5λεπτά ανά λίτρο.
Οι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων βέβαια δημιουργούν την δυσαρέσκεια και στους κλάδους των βενζινοπωλών. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος τονίζουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση σε όλους. Συνεχίζοντας, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση με τις τιμές είναι τραγική και επηρεάζει ολόκληρη την αγορά. Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει τα τέλη κυκλοφορίας στις τιμές τις βενζίνες, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να δει διαφορετικά την κατάσταση, γιατί τελικά οι προσδοκίες της για έσοδα μπορεί να πέσει στο κενό.
Οι αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και οι συνέπειες τους, αλλά και οι σχέσεις εταιριών και πρατηρίων ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν την Τετάρτη 16 Ιουνίου στην Αθήνα, σε σχετική σύσκεψη ανάμεσα στους εκπροσώπους των βενζινοπωλών με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων τόνισαν την σοβαρότητα της συνάντησης αυτής, από την οποία αν δεν υπάρξει ανάλογο αποτέλεσμα στην πράξη, οι αντιδράσεις του κλάδου θα είναι μεγάλες και κλιμακούμενες. Ο στόχος είναι να αλλάξει τάση η αγορά, αλλιώς όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά άσχημη.