Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βελτίωση του Felipe, αλλά και φόβοι για την όρασή του

Η υγεία του Felipe Massa σημειώνει διαρκή βελτίωση και οι γιατροί εμφανίζονται αισιόδοξοι, αν και με αρκετή προσοχή, ότι ο Βραζιλιάνος έχει διαφύγει τον κίνδυνο και δεν έχει πρόβλημα σε ζωτικά σημεία του εγκεφάλου του. Ωστόσο, σήμερα για πρώτη φορά οι γιατροί του στρατιωτικού νοσοκομείου ΑΕΚ της Βουδαπέστης έκαναν γνωστούς τους φόβους τους περί ενδεχόμενης απώλειας της όρασης του Felipe από το αριστερό του μάτι.
Έχοντας αναπτύξει ταχύτητα 200 χλμ./ώρα στις δοκιμές κατάταξης του GP Ουγγαρίας, ο Felipe χτυπήθηκε από ελατήριο βάρους 800 γραμμαρίων, που είχε αποκολληθεί από τη Brawn-Mercedes του Rubens Barrichello, πάνω από το αριστερό του μάτι. Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο.
Ο συγκεκριμένος τύπος τραύματος απαιτεί χειρουργική επέμβαση μέσα σε τέσσερις ώρες από το συμβάν, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Πράγματι, ο Felipe μπήκε στο χειρουργείο το απόγευμα του Σαββάτου (25/06). Σήμερα οι γιατροί είπαν ότι εκείνη η εγχείρηση έσωσε τη ζωή του.
Ο Felipe υπεβλήθη σε αναλυτικές εξετάσεις την Κυριακή (26/07) και σήμερα το πρωί, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει νευρολογικό πρόβλημα, ούτε σοβαρό τραύμα σε ζωτικά σημεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, ο καθηγητής Robert Veres δήλωσε ότι ο Felipe "...έχει υποστεί ζημιά στο αριστερό του μάτι."
"Δεν γνωρίζουμε αν θα είναι σε θέση να αγωνιστεί ξανά", συνέχισε ο Ούγγρος νευροχειρούργος. Εξάλλου, σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρό της Formula 1, Gary Hartstein, "...θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να διαπιστώσουμε πως αναρρώνει."
Ο Istvan Bocskai, εκπρόσωπος Τύπου του Ουγγρικού υπουργείου Αμυνας, έδωσε λεπτομέρειες: "O Felipe πέρασε μια ήρεμη νύχτα. Πριν από λίγες ώρες χρειάστηκε να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα, διότι έπειτα από τραύματα σαν αυτό που υπέστη μαζεύεται υγρό στα έντερα."
"Τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο άσχημα, η κατάστασή του είναι ενθαρρυντική. Θα κάνει κι άλλη ακτινογραφία, για να ελεγχθούν τα χθεσινά αποτελέσματα. Ξυπνάει όλο και πιο συχνά από τη νάρκωση και μπορεί να επικοινωνήσει παθητικά – δηλαδή αντιδρά όταν οι γιατροί του μιλούν και αυτό είναι καλό σημάδι."
"Είμαστε αισιόδοξοι κι ελπίζουμε ότι ξεκινά η ανάρρωσή του. [Για τις εγκεφαλικές βλάβες] νομίζω ότι οι ακτινογραφίες άφησαν θετικές ενδείξεις. Οι γιατροί δεν διαπίστωσαν κάτι ανησυχητικό, αλλά σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε οποιαδήποτε δήλωση."
"Αυτό που ανέφερα τώρα, ότι μπορούσε να επικοινωνήσει παθητικά όταν ξύπνησε και ότι κουνούσε τα χέρια και τα πόδια του, όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια εγκεφαλική δυσλειτουργία. Η κατάσταση είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο της ανάρρωσής του για να πούμε κάτι με βεβαιότητα."
"Κάθε στιγμή είναι κρίσιμη, τώρα. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες που τον φροντίζουν κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν στην ανάρρωσή του. Είναι σε καλά χέρια. Το νοσοκομείο έχει όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά εργαλεία, είναι ίσως ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της Ευρώπης."
"Η ιατρική ομάδα έχει έμπειρους στρατιώτες. Οι γιατροί που τον παρακολουθούν έχουν εμπειρία από ορισμένους ακραίους τραυματισμούς. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο συνταγματάρχης Lajos Zsiros, που έχει συμμετάσχει σε πολλές στρατιωτικές αποστολές. Είναι ο κυριότερος χειρούργος του ουγγρικού στρατού."
"Κι ο Peter Bazso, ο διευθυντής του νοσοκομείου, είναι επίσης πολύ έμπειρος νευροχειρούργος. Αυτές οι συνθήκες τον βοηθούν στην ανάρρωσή του. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν είναι κατάλληλη στιγμή για να πούμε κάτι με απόλυτη βεβαιότητα."
Στο πλευρό του Felipe βρίσκονται διαρκώς οι γονείς του, ο αδελφός του Dudu, η έγκυος σύζυγός του Rafaella και ο προσωπικός ιατρός του Βραζιλιάνου, Dino Altmann. Σήμερα το πρωί δέχθηκε την επίσκεψη του προέδρου της Ferrari, Luca di Montezemolo.
"Είμαι βέβαιος και αισιόδοξος για τη δυνατότητα ανάρρωσης του Felipe και από την εξαιρετική ιατρική φροντίδα του νοσοκομείου ΑΕΚ. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του νοσοκομείου για τη δουλειά που κάνουν", είπε ο Ιταλός. "Επίσης, ευχαριστώ τους καθηγητές Sailant και Piete, που κατέφτασαν εδώ άμεσα."
"Ήταν σοβαρό και απίστευτο ατύχημα, αλλά -δόξα τω Θεώ- είναι διαφορετική η κατάσταση από τότε που είχα επισκεφτεί τον Niki Lauda στο νοσοκομείο του 1974, μετά το ατύχημα του Nurburgring. Πρέπει να κάνουμε υπομονή, αλλά οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές."
Σε ερώτηση σχετικά με την αντικατάσταση του Felipe στους προσεχείς αγώνες, ο L. di Montezemolo απάντησε: "Η προτεραιότητά μας είναι η ανάρρωση του Felipe, ως μέλους της οικογένειάς μας. Τον περιμένουμε όλοι στη Ferrari και είμαι πεπεισμένος ότι θα τον δούμε ξανά σε ένα από τα μονοθέσιά μας και ότι θα βρίσκεται ξανά στην κορυφή."
"Ο χθεσινός αγώνας θα ήταν τέλειος για τον Felipe. Γυρίζω πίσω στο Μαρανέλο με τον [Stefano] Domenicali (σ.σ.: αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari), ο οποίος θα μου κάνει προτάσεις πως θα αντικαταστήσουμε τον Βραζιλιάνο οδηγό μέχρι να επιστρέψει - που ελπίζω ότι θα γίνει πολύ σύντομα. Θα αποφασίσουμε όταν έρθει η σωστή στιγμή, δεδομένου ότι έχουμε κενό ενός μήνα τώρα."

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1ο Ράλλυ Σπριντ Κισσάβου ...

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για το 1ο Ράλλυ Σπριντ Κισσάβου που θα διοργανωθεί στην περιοχή της επαρχίας Αγιάς. Οι αγώνες ράλλυ επιστρέφουν μετά από χρόνια στο νομό Λάρισας και οι διοργανωτές έχουν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς τις προετοιμασίες για να προσφέρουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Την ευθύνη έχει αναλάβει η Λέσχη Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας Καλλιθέας Ελασσόνας (Λ.Α.Μ.Κ.Ε.) με συνδιοργανωτή το Δήμο Αγιάς ενώ τελεί και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Κέντρο του αγώνα θα είναι η πόλη της Αγιάς. Το Σάββατο 18 Μαΐου θα διεξαχθεί ο τεχνικός έλεγχος και η πανηγυρική εκκίνηση στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώ στο δημοτικό Parking θα εγκατασταθεί το Service Park. Την Κυριακή 19 Μαΐου τα πληρώματα θα αγωνιστούν στην ειδική διαδρομή των 12.3 χιλιομέτρων η οποία θα επαναληφθεί τρεις φορές, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 36.9 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα το σύνολο των απλών διαδρομών 61,2 χιλιόμετρα (20,4 Χ 3). Η απονομή των κυπέλλων θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Μελιβοίας, ένα πρ

Nissan Formula E Team ...

Η Nissan Formula E Team πηγαίνει στο Βερολίνο, αυτό το Σαββατοκύριακο, για τον 9ο και 10ο Γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της ABB FIA Formula E 2023/24, με τους Oliver Rowland και Sacha Fenestraz να είναι έτοιμοι για την μάχη. Έχοντας φιλοξενήσει περισσότερα E-Prix από οποιοδήποτε άλλο χώρο, το Tempelhof Airport Circuit μήκους 2,355 χιλιομέτρων αποτελεί ένα κομβικό σημείο στο ημερολόγιο της Formula E, καθώς προσφέρει μια ποικιλία διατάξεων. Η πίστα, στην οποία δεσπόζει ένα αεροσκάφος Douglas DC-3 στο εσωτερικό της στροφής 6, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για οδηγούς και ομάδες υποστήριξης, λόγω της λείας επιφάνειάς της, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την προσπάθεια βέλτιστης διαχείρισης στην ενέργεια και τα ελαστικά. Τα προκριματικά ξεκινούν στις 11:20, ενώ οι αγώνες ξεκινούν στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Αιμοληψία Α.Ο.Θ. ...

Το ΔΣ του ΑΟΘ ενημερώνει τα μέλη του ομίλου, ότι θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής πρώτη οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία μας.  Σας υπενθυμίζουμε ότι έχει δημιουργηθεί ‘’σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών ΑΟΘ’’ και η αιμοληψία θα γίνει από συνεργείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, απέναντι  από τα γραφεία του ομίλου στην ΔΕΘ, στην αίθουσα ΚΥΤΤΑΡΟ, την Κυριακή 12 Μαϊου από ώρα 9:00-13:00. Όποια/ος επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή την ύψιστη ανθρώπινη προσφορά παρακαλούμε να προσέλθει. (Για επιπλέον πληροφορίες - διευκρινίσεις τηλ 6937100013 Δημήτρης Κουμποτής.)