Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Hyundai Motor ix35 Fuel Cell ...


Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου στο Delft (TU Delft) της Ολλανδίας με επιτυχία μετέτρεψαν και εγκατέστησαν μια υποδοχή σε ένα Hyundai ix35 κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιείται ως ηλεκτρική πρίζα. Σε στενή συνεργασία με την Hyundai Motor και άλλους εμπορικούς εταίρου μετέτρεψαν ένα ηλεκτρικό όχημα κυψελών καυσίμου (FCEV) μηδενικών ρύπων,  σε μια κινούμενη μονάδα παραγωγής ενέργειας ; μια Ευρωπαϊκή πρωτιά.
"Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ad van Wijk του TU Delft είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη που έχουν καταφέρει να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον βασισμένο σε αυτοκίνητα  κυψελών καυσίμου ως μια καθαρή πηγή ενέργειας», λέει ο Frank Meijer, Head of Fuel Cell Electric Vehicle της Hyundai Motor Europe. "Τα αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, θερμότητα και καθαρό νερό χωρίς υδρογόνο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σπίτια, σχολεία και γραφεία και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το πρώτο αυτοκίνητο που παρέχει αυτού του είδους καθαρή ενέργεια είναι ένα Hyundai Motor ix35 Fuel Cell».


Ένα αυτοκίνητο ως μονάδα παραγωγής ενέργειας
H ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Ad van Wijk, ονομάζεται «Μελλοντικά Ενεργειακά Συστήματα» (Future Energy Systems) και ανήκει στο Τμήμα «Process & Energy» της σχολής μηχανικών, ναυτικών και μηχανικής υλικών (3Me). Το έργο τους εστιάζεται σε ολοκληρωμένες εφαρμογές του συστήματος κυψελών καυσίμου, όπως για παράδειγμα το πλαίσιο του προγράμματος «Car as Power Plant». Η ιδέα αφορά σε : ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν τα οχήματά τους για μετακινήσεις μόνο στο 5% του χρόνου κίνησής του. Σε αντίθεση με ένα όχημα που κινείται με ορυκτά καύσιμα, ένα όχημα κυψελών καυσίμου, όταν είναι σταθμευμένο μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από υδρογόνο; καθαρότερο και πιο αποτελεσματικό από ό,τι το σημερινό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και με χρήσιμα «απόβλητα» θερμότητας και καθαρό νερό.
Το Hyundai ix35 κυψελών καυσίμου με την μετατροπή αυτή έχει χωρητικότητα δέκα κιλοβάτ (kW), αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει κατά μέσο όρο δέκα σπίτια. Με την υποδοχή σε ειδική θέση, οι καινοτόμοι κατάφεραν να τροποποιήσουν το αυτοκίνητο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να διανείμει ηλεκτρική ενέργεια προς το δίκτυο ή απευθείας σε ένα σπίτι, για παράδειγμα για να συμπληρώσει τη διαθέσιμη αιολική και ηλιακή ενέργεια. Οι εφαρμογές αυτές θα ερευνηθούν και δοκιμαστούν στο επόμενο στάδιο του προγράμματος. Το έργο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας GreenVillage (http://www.thegreenvillage.org/) του TU Delft με στόχο την προώθηση καινοτόμων συστημάτων για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ένας ηγέτης στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου
Το ix35 Fuel Cell είναι το πρώτο μαζικής παραγωγής και εμπορικά διαθέσιμο ηλεκτρικό όχημα κυψελών καυσίμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου (FCEVs) δεν είναι μια τεχνολογία που πρόσφατα ανέπτυξε η Hyundai. Το ix35 Fuel Cell αποτελεί τη τέταρτη γενιά FCEV, μετά το Santa Fe FCEV το 2000, το Tucson FCEV το 2004 και το ix35 FCEV το 2012. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 250 οχήματα Hyundai ix35 κυψελών καυσίμου στους ευρωπαϊκούς δρόμους σε 13 χώρες. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Δεξιοτεχνία Νεμέας ...

Στις 14 Απριλίου θα διεξαχθεί η Δεξιοτεχνία Νεμέας στο χώρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας. Ο αγώνας θα εκκινήσει στις 09:00. Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις Δεξιοτεχνίες προκειμένου να δηλώσει κάποιος συμμετοχή απαιτούνται τα ακόλουθα: • Άδεια Οδήγησης σε ισχύ (επιπλέον να μην παρακρατείτε από καμία δημόσια αρχή) • Άδεια Κυκλοφορίας ή Αγωνιστική Άδεια Κυκλοφορίας σε ισχύ (δεν δύναται να συμμετάσχουν οχήματα με πινακίδες ΔΟΚ, με Μ ή σε προσωρινή ακινησία) *σε περίπτωση διαφορετικού κατόχου-αγωνιζομένου απαιτείται Υ.Δ. παραχώρησης • Δελτίο Αθλητή τύπου Δ (κόστος ημερήσιου 20€ και ετήσιου 60€) • Ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο (επισυνάπτεται αρχείο παρακάτω) Τέλος οι δηλώσεις συμμετοχών θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω ΣΔΔΑ μέχρι και την Παρασκευή 12/4/2024. Η ασφάλεια του αγώνα καθορίζεται από την ΟΜΑΕ στα 20€ και καταβάλλεται με την δήλωση συμμετοχής στο ΣΔΔΑ ενώ η συμμετοχή της λέσχης είναι 50€ και καταβάλλεται • είτε

2ος Αγώνας Drift Λουτράκι ...

Το Αθλητικό Σωματείο Start Line διοργανώνει στις 13 και 14 Απριλίου τον 2ο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Drift για το 2024, στη φιλόξενη Σχολή Μηχανικού Λουτρακίου. Ο αγώνας που συγκέντρωσε 62 συμμετοχές, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων. Σε μια εντυπωσιακή διαδρομή, οι θεαματικότεροι οδηγοί της χώρας θα προσφέρουν εντυπωσιακά περάσματα με τις ατελείωτες πλαγιολισθήσεις τους, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, με στόχο να εντυπωσιάσουν τους φίλους του αθλήματος με τις προσπάθειές τους. Οι συμμετοχές: ΕΔΩ!

Καλή Αρχή ...

Το 60ό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Χώματος βρίσκεται μια ανάσα από την πρεμιέρα του, αφού το Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας, ο πρώτος γύρος του θεσμού, έχει τυπικά ξεκινήσει με την τέλεση της Πανηγυρικής Εκκίνησης στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, το βράδυ του Σαββάτου. Οι θεατές, φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού και κάτοικοι της περιοχής, κατέκλυσαν την πλατεία, γνωρίζοντας από κοντά τα 36 πληρώματα που θα συμμετάσχουν την Κυριακή στον αγώνα. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Φανή Παπαθωμά, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Γιώργος Ντασιώτης καθώς και πλήθος Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της περιοχής. Νωρίτερα, στις εγκαταστάσεις του επίσημου διανομέα των λιπαντικών Texaco, Tsellos στη Θήβα είχε λάβει χώρα ο Διοικητικός και Τεχνικός Έλεγχος του Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας, με τα πληρώματα να είναι ευδιάθετα και να είναι έτοιμα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στις 5 Ειδικές Διαδρομές του αγώνα. Το α