22/4/16

Ολοκληρώθηκε η 9η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας ...


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 9η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.), κατά τη διάρκεια της οποίας, από 21 έως και 27 Μαρτίου 2016, υλοποιήθηκε πλήθος δράσεων σε όλη τη χώρα για τη σωστή ενημέρωση και πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, τα οποία αποτελούν μάστιγα για την κοινωνία μας. 
Η φετινή Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στην ενημέρωση φορέων και πολιτών σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Το σημαντικό αυτό πρόβλημα αποτέλεσε κεντρικό θέμα ειδικής ημερίδας με θέμα «Safe & Sober» που διεξήχθη στις 21 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων», με συνδιοργανωτές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), το Υπουργείο ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. και το Ι.Ο.ΑΣ  «Πάνος Μυλωνάς».
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών ικαι Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, κα Πέτη Πέρκα, ενώ συμμετείχαν αρμόδιοι εκπρόσωποι Υπουργείων και διεθνών Οργανισμών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μιλτιάδης Κύρκος, Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού) και της Βουλής των Ελλήνων (Γεώργιος Ουρσουζίδης, Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας) καθώς και διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρέθεσαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.


Κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι φορέων υπογράμμισαν από κοινού την ανάγκη συστηματικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων προς την κατεύθυνση τόσο της αναδιάρθρωσης του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου με την υιοθέτηση και νέων τεχνολογιών, όσο και της εντατικοποίησης της αστυνόμευσης και ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς με σκοπό το μηδενισμό των τροχαίων δυστυχημάτων.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, το πρωτοποριακό σύστημα INTERLOCK, το οποίο ΔΕΝ επιτρέπει στο όχημα να ξεκινήσει εάν ο οδηγός βρεθεί να έχει καταναλώσει αλκοόλ, μετά από σχετικό έλεγχο ανίχνευσης αλκοόλ μέσω εκπνεόμενου αέρα. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της εταιρίας ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ, σε φορτηγό Volvo τύπου FH, στο οποίο προσαρμόζεται η εν λόγω τεχνολογία, ενώ, ταυτοχρόνως, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς από τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης μέσω ειδικών μηχανημάτων προσομοίωσης (προσομοιωτές ανατροπής και σύγκρουσης, προσομοίωση μέθης με ειδικά γυαλιά) της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας του Ι.Ο.ΑΣ., η οποία βρισκόταν στο χώρο.
Παράλληλα με την ημερίδα, οργανώθηκε με επιτυχία, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του Υπουργείου, εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος για τα θύματα τροχαίων. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και ιδιωτικών φορέων (σπουδαστές από τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, εργαζόμενοι της 3Μ ΕΛΛΑΣ ΜΕΠΕ), χάρη στην προσφορά των οποίων συγκεντρώθηκαν 32 μονάδες αίματος στην 5ωρης διάρκειας αιμοδοσία.