4/8/17

Έκλεισε τα 45 ...


Στα μέσα της δεκαετίας του '60 μια ολιγομελής, ενθουσιώδης παρέα διοργάνωσε δυο γιορταστικές εκδηλώσεις στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο με θέμα το κλασσικό αυτοκίνητο. Η επιτυχία της εκδήλωσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η ανάγκη για μια συγκροτημένη οργάνωση που θα μπορούσε να αναδείξει αλλά και να καλλιεργήσει την αγάπη για το παλαιό αυτοκίνητο έγινε αντιληπτή.
Έτσι, το 1972 ιδρύθηκε το πρώτο Σωματείο Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου (ΦΙΛ.Π.Α.) που αποτέλεσε την πρώτη στέγη για το παλαιό αυτοκίνητο στην Ελλάδα το οποίο έμελλε να είναι και το μοναδικό για περισσότερα από 20 χρόνια. Ήδη από την πρώτη χρονιά θεσπίσθηκε το Διεθνές Ράλλυ ΦΙΛΠΑ που γρήγορα απέκτησε διεθνή φήμη με αποτέλεσμα να προσελκύει εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φίλους και συλλέκτες παλαιών αυτοκινήτων για να απολαύσουν τις ομορφιές της Ελλάδας συμβάλλοντας παράλληλα και στην τουριστική προβολή της χώρας.
Η ΦΙΛΠΑ γιορτάζει φέτος τα 45 χρόνια από την ίδρυσή της και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιού Αυτοκινήτου ΔΟΠΑ (Federation Internationale des VehiculesAnciens- FIVA) απολαμβάνοντας μέσα από αυτή την ιδιότητα και σχέση, επαφή με το διεθνές δυναμικό κίνημα των παλαιών αυτοκινήτων. Σαν επίσημος εκπρόσωπος της FIVA στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια, απέκτησε εγκεκριμένο θεσμικό ρόλο κοντά στην Πολιτεία συμβάλλοντας να αντιληφθεί την ευρύτητα και απήχηση του θέματος. Το σπουδαιότερο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η έκδοση Υπουργικής Απόφασης το 1978 σχετικά με την χορήγηση από την ΦΙΛΠΑ ειδικών πινακίδων που επιτρέπουν την συμμετοχή σε επίσημες εκδηλώσεις των Λεσχών και την περιορισμένη κυκλοφορία των Παλαιών Αυτοκινήτων για τα απαραίτητα προς συντήρηση χιλιόμετρα.
Από την αρχή του 2012 η ΦΙΛΠΑ βρίσκεται στο νέο ιδιόκτητο σπίτι της (PHILPA House) στον Γέρακα Αττικής. Με ένα άνετο και ευχάριστο εντευκτήριο φιλοξενεί τόσο τα μέλη της όσο και τα μέλη άλλων λεσχών. Εκτός από τις συναντήσεις, στη λέσχη διοργανώνονται μέσα στο χρόνο ποίκιλα ενημερωτικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια, προβολές και παρουσιάσεις πάντα με θέμα το παλαιό, κλασσικό αυτοκίνητο.