Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έκλεισε τα 45 ...


Στα μέσα της δεκαετίας του '60 μια ολιγομελής, ενθουσιώδης παρέα διοργάνωσε δυο γιορταστικές εκδηλώσεις στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο με θέμα το κλασσικό αυτοκίνητο. Η επιτυχία της εκδήλωσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η ανάγκη για μια συγκροτημένη οργάνωση που θα μπορούσε να αναδείξει αλλά και να καλλιεργήσει την αγάπη για το παλαιό αυτοκίνητο έγινε αντιληπτή.
Έτσι, το 1972 ιδρύθηκε το πρώτο Σωματείο Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου (ΦΙΛ.Π.Α.) που αποτέλεσε την πρώτη στέγη για το παλαιό αυτοκίνητο στην Ελλάδα το οποίο έμελλε να είναι και το μοναδικό για περισσότερα από 20 χρόνια. Ήδη από την πρώτη χρονιά θεσπίσθηκε το Διεθνές Ράλλυ ΦΙΛΠΑ που γρήγορα απέκτησε διεθνή φήμη με αποτέλεσμα να προσελκύει εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φίλους και συλλέκτες παλαιών αυτοκινήτων για να απολαύσουν τις ομορφιές της Ελλάδας συμβάλλοντας παράλληλα και στην τουριστική προβολή της χώρας.
Η ΦΙΛΠΑ γιορτάζει φέτος τα 45 χρόνια από την ίδρυσή της και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιού Αυτοκινήτου ΔΟΠΑ (Federation Internationale des VehiculesAnciens- FIVA) απολαμβάνοντας μέσα από αυτή την ιδιότητα και σχέση, επαφή με το διεθνές δυναμικό κίνημα των παλαιών αυτοκινήτων. Σαν επίσημος εκπρόσωπος της FIVA στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια, απέκτησε εγκεκριμένο θεσμικό ρόλο κοντά στην Πολιτεία συμβάλλοντας να αντιληφθεί την ευρύτητα και απήχηση του θέματος. Το σπουδαιότερο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η έκδοση Υπουργικής Απόφασης το 1978 σχετικά με την χορήγηση από την ΦΙΛΠΑ ειδικών πινακίδων που επιτρέπουν την συμμετοχή σε επίσημες εκδηλώσεις των Λεσχών και την περιορισμένη κυκλοφορία των Παλαιών Αυτοκινήτων για τα απαραίτητα προς συντήρηση χιλιόμετρα.
Από την αρχή του 2012 η ΦΙΛΠΑ βρίσκεται στο νέο ιδιόκτητο σπίτι της (PHILPA House) στον Γέρακα Αττικής. Με ένα άνετο και ευχάριστο εντευκτήριο φιλοξενεί τόσο τα μέλη της όσο και τα μέλη άλλων λεσχών. Εκτός από τις συναντήσεις, στη λέσχη διοργανώνονται μέσα στο χρόνο ποίκιλα ενημερωτικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια, προβολές και παρουσιάσεις πάντα με θέμα το παλαιό, κλασσικό αυτοκίνητο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

13ο Ράλλυ Χανίων ...

Η ΑΛΑ Χανίων μετά από έγκριση της ΟΜΑΕ - ΕΠΑ διοργανώνει το 13ο Ράλλυ Χανίων που θα διεξαχθεί το Σάββατο 20, Super Ειδική στους Αγίους Αποστόλους, ώρα 17:00 και Κυριακή 21 Απριλίου 2024, δύο επαναλαμβανόμενες διαδρομές, η πρώτη στον Κονταρό στις Βρύσες Αποκορώνου, ώρα 10:00 και η δεύτερη στον Στύλο Μαλάξα. Οι παροχές της ΑΛΑ Χανίων προς τα πληρώματα εκτός Χανίων είναι μία διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Porto Kalamaki το Σάββατο 20 Απριλίου 2024. Χορηγοί του αγώνα είναι: Chania Cars & Trucks Κυριακίδης Κατασκευαστική Και συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων Δήμος Χανίων Δήμος Αποκορώνου ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΔΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 ΚΑΙ ΩΡΑ 23:59.

Στην πρίζα ...

Οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι ευκολότερο να φορτίζουν τα οχήματά τους στο σπίτι και στην εργασία τους τα επόμενα χρόνια, μετά την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οδηγία στοχεύει να βάλει την Ευρώπη στο δρόμο της πλήρους απανθρακοποίησης έως το 2050. Προσδιορίστηκαν χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες κατασκευές, αλλά και αυτές που υπόκεινται σε ανακαινίσεις. Έτσι όλα τα νέα κτίρια, καθώς και τα υπάρχοντα που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, πρέπει τώρα να εγκαταστήσουν προ-καλωδίωση για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τι προβλέπει η νέα οδηγία Αυτό καλύπτει όλα τα απαραίτητα βήματα για να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση σημείων φόρτισης. Επιπλέον, όλα τα νέα και ανακαινισμένα κτίρια με περισσότερες από πέντε θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα σημείο φόρτισης για κάθε πέντε θέσεις και προκαλωδίωση για τους τουλάχιστον μισούς χώρους. Τα γραφεία που διαθέτουν

5ο Grand Prix - Κίνα ...

Το 5ο Grand Prix του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας λόγω των μέτρων που ίσχυαν για τον κορονοϊό στην Κίνα, στην πίστα της Σαγκάης, και θα μεταδοθεί την Κυριακή, 21 Απριλίου, στις 10:00, ζωντανά, αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ ( https://www.antennaplus.gr ) και ετεροχρονισμένα στις 16:30 στον ΑΝΤ1. Οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, την  Παρασκευή 19 Απριλίου και το Σάββατο 20 Απριλίου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+, τις ελεύθερες και τις κατατακτήριες δοκιμές των μονοθέσιων, που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την τελική σειρά εκκίνησης, καθορίζοντας τη θέση κάθε οδηγού στο grid. Στο τελευταίο Grand Prix, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 2019, είχε κερδίσει ο Λιούις Χάμιλτον για λογαριασμό της Mercedes, με 2ο τον Βάλτερι Μπότας και 3ο τον Σεμπάστιαν Φέτελ, που οδηγούσε τότε για την Ferrari. Από τότε, δεν έχει μείνει τίποτα ίδιο. Αρχικά, έχουμε νέα μονοθέσια με διαφορετική δυναμική. Δευτερευόντως, έχουμε νέα