Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ, ΜΗ ΡΙΣΚΑΡΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ .....


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD, www.ilcad.org ), που φέτος ορίστηκε η 3η Ιουνίου, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενημερώνει, όπως κάθε χρόνο, τους πολίτες για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.
Σχεδόν το σύνολο των δυστυχημάτων που συμβαίνουν στις σιδηροδρομικές διαβάσεις οφείλονται στις ενέργειες των χρηστών της οδού, αλλά καθώς όλο και πιο συχνά πλέον συμβαίνουν συγκρούσεις με εμπλεκόμενους πεζούς και ποδηλάτες η φετινή καμπάνια επικεντρώνει την προσοχή της  σε αυτούς.   
Συμπεριφορές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή είναι: παραβίαση του Κ.Ο.Κ., έλλειψη προσοχής,  βιασύνη  &  έλλειψη γνώσης των κινδύνων που παραμονεύουν. Τέτοιες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια, οδηγούν τους χρήστες των διαβάσεων να δρουν απερίσκεπτα με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και το θάνατο. Ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων, είτε αυτών που επιβαίνουν σε άλλα οχήματα είτε του προσωπικού και των επιβατών του τρένου.
Οι πεζοί που διασχίζουν κάτω ή πάνω από τις μπάρες τις σιδηροδρομικές διαβάσεις ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο ή οι ποδηλάτες που τις περνούν παράνομα με ζιγκ ζαγκ κινδυνεύουν να αφήσουν το πρώτο τρένο να περάσει αλλά είναι πιθανό να μην αντιληφθούν πως έρχεται κάποιο άλλο από την αντίθετη κατεύθυνση και να χτυπηθούν από αυτό.
Προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε αυτούς τους πεζούς και ποδηλάτες που παραβιάζουν το νόμο ή αδιαφορούν για τους κινδύνους που διατρέχουν δημιουργήθηκε σχετικό βίντεο διάρκειας 1 λεπτού καθώς και οπτικό υλικό. 
Παρόλο που η  φετινή καμπάνια εστιάζει κυρίως στους πεζούς και τους ποδηλάτες αφορά ταυτόχρονα και όλους τους  χρήστες του δρόμου οι οποίοι βιάζονται ή η προσοχή τους έχει αποσπαστεί (από κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, GPS κλπ.) ή είναι  αγχωμένοι από το σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς οι άνθρωποι με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν ακολουθούν τη σήμανση και διακινδυνεύουν με το να διασχίσουν τις γραμμές του τρένου όταν το φανάρι αναβοσβήνει ή ακόμα και όταν οι μπάρες έχουν ήδη κατέβει προαναγγέλλοντας την διέλευση του τρένου.
Το  φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλο τον κόσμο καθώς ο αριθμός των δυστυχημάτων στις διαβάσεις πεζών και στις διαβάσεις τρένων συνδέεται σε πολλές χώρες με την αυξημένη χρήση της νέας τεχνολογίας ή με τη χρήση ακουστικών μουσικής ή τηλεφώνου.
Το μήνυμα της  ILCAD για την πρόληψη των δυστυχημάτων στις ισόπεδες διαβάσεις για το 2015  «Πάρε το χρόνο σου, μη ρισκάρεις τη ζωή σου!» μας αφορά όλους. Τι είναι ένα λεπτό από το χρόνο μας μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή;

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές για τους χρήστες του δρόμου (επαγγελματίες οδηγούς, μοτοσικλετιστές κλπ), πεζούς και ποδηλάτες στην ιστοσελίδα http://oli.org/education-resources/pedestrian-safety 

Πληροφορίες: 
Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», τηλ.: 210-8620150, 
email: info@ioas.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Δεξιοτεχνία Νεμέας ...

Στις 14 Απριλίου θα διεξαχθεί η Δεξιοτεχνία Νεμέας στο χώρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας. Ο αγώνας θα εκκινήσει στις 09:00. Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις Δεξιοτεχνίες προκειμένου να δηλώσει κάποιος συμμετοχή απαιτούνται τα ακόλουθα: • Άδεια Οδήγησης σε ισχύ (επιπλέον να μην παρακρατείτε από καμία δημόσια αρχή) • Άδεια Κυκλοφορίας ή Αγωνιστική Άδεια Κυκλοφορίας σε ισχύ (δεν δύναται να συμμετάσχουν οχήματα με πινακίδες ΔΟΚ, με Μ ή σε προσωρινή ακινησία) *σε περίπτωση διαφορετικού κατόχου-αγωνιζομένου απαιτείται Υ.Δ. παραχώρησης • Δελτίο Αθλητή τύπου Δ (κόστος ημερήσιου 20€ και ετήσιου 60€) • Ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο (επισυνάπτεται αρχείο παρακάτω) Τέλος οι δηλώσεις συμμετοχών θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω ΣΔΔΑ μέχρι και την Παρασκευή 12/4/2024. Η ασφάλεια του αγώνα καθορίζεται από την ΟΜΑΕ στα 20€ και καταβάλλεται με την δήλωση συμμετοχής στο ΣΔΔΑ ενώ η συμμετοχή της λέσχης είναι 50€ και καταβάλλεται • είτε

2ος Αγώνας Drift Λουτράκι ...

Το Αθλητικό Σωματείο Start Line διοργανώνει στις 13 και 14 Απριλίου τον 2ο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Drift για το 2024, στη φιλόξενη Σχολή Μηχανικού Λουτρακίου. Ο αγώνας που συγκέντρωσε 62 συμμετοχές, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων. Σε μια εντυπωσιακή διαδρομή, οι θεαματικότεροι οδηγοί της χώρας θα προσφέρουν εντυπωσιακά περάσματα με τις ατελείωτες πλαγιολισθήσεις τους, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, με στόχο να εντυπωσιάσουν τους φίλους του αθλήματος με τις προσπάθειές τους. Οι συμμετοχές: ΕΔΩ!

Καλή Αρχή ...

Το 60ό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Χώματος βρίσκεται μια ανάσα από την πρεμιέρα του, αφού το Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας, ο πρώτος γύρος του θεσμού, έχει τυπικά ξεκινήσει με την τέλεση της Πανηγυρικής Εκκίνησης στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, το βράδυ του Σαββάτου. Οι θεατές, φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού και κάτοικοι της περιοχής, κατέκλυσαν την πλατεία, γνωρίζοντας από κοντά τα 36 πληρώματα που θα συμμετάσχουν την Κυριακή στον αγώνα. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Φανή Παπαθωμά, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Γιώργος Ντασιώτης καθώς και πλήθος Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της περιοχής. Νωρίτερα, στις εγκαταστάσεις του επίσημου διανομέα των λιπαντικών Texaco, Tsellos στη Θήβα είχε λάβει χώρα ο Διοικητικός και Τεχνικός Έλεγχος του Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας, με τα πληρώματα να είναι ευδιάθετα και να είναι έτοιμα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στις 5 Ειδικές Διαδρομές του αγώνα. Το α