20/1/15

Νέο Opel ADAM S .....


Η οικογένεια Opel ADAM γρήγορα έγινε bestseller στην κατηγορία lifestyle mini με πωλήσεις 125.000 οχημάτων από τις αρχές του 2013 που λανσαρίστηκε. Όταν το νέο Opel ADAM S περάσει από τις γραμμές παραγωγής του Eisenach, στη Γερμανία, ένα ακόμα αστέρι θα έχει γεννηθεί για να συνεχίσει την επιτυχία του μοντέλου. Αυτό απευθύνεται σε πελάτες που αγαπούν την σπορ οδήγηση με ένα ευέλικτο μίνι αυτοκίνητο μήκους μόλις 3,71m και λατρεύουν τις αποδράσεις από τη ζούγκλα της πόλης στην εξοχή. Το νέο ADAM S σίγουρα έχει όλα τα διαπιστευτήρια. Ο ισχυρός και ελκυστικός πύραυλος τσέπης  εφοδιάζεται με ένα νέο, υψηλής απόκρισης κινητήρα 1.4 Turbo ECOTEC 110 kW/150 hp, ειδικά ρυθμισμένο σπορ πλαίσιο, άμεσο, σπορ σύστημα διεύθυνσης, ισχυρό σύστημα πέδησης OPC και σύστημα ESP που μπορεί να απενεργοποιηθεί. Εξωτερικά, θυμίζει ‘γραμμωμένο’ αθλητή ενώ το εσωτερικό αποπνέει μία premium αίσθηση που υπογραμμίζεται από cool αγωνιστικές πινελιές. Άλλα χαρακτηριστικά είναι οι αμέτρητες δυνατότητες εξατομίκευσης, η άριστη ψηφιακή συνδεσιμότητα και τα πολυάριθμα συστήματα άνεσης και ασφάλειας όπως το βραβευμένο Side Blind Spot Alert (Προειδοποίηση Πλαϊνού Τυφλού Σημείου) της Opel. Η σπορ έκδοση ‘S’ έρχεται στην αγορά με τη λήξη μιας άκρως επιτυχημένης αγωνιστικής σεζόν ράλι για το ADAM. Στην έκδοση R2 rallye κέρδισε στην κατηγορία του σε όλα τα σημαντικά εθνικά πρωταθλήματα όπου συμμετείχε  – Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία – ενώ στη Γαλλία, χάρισε στη Charlotte Berton τον τίτλο της πρωταθλήτριας γυναικών στη γενική κατάταξη. Λιγότερο extreme και πιο ‘εξευγενισμένο’, το ADAM S δεν είναι αγωνιστικό – αλλά προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, έντονες συγκινήσεις και άφθονη απόλαυση.


«Το ADAM S σχεδιάστηκε για όσους επιθυμούν να βιώσουν μία σπορ οδηγική εμπειρία με ένα αυτοκίνητο με μοναδική και εξατομικευμένη εμφάνιση. Οι μηχανικοί μας το εφοδίασαν με την κατάλληλη τεχνολογία ενώ οι σχεδιαστές μας έχουν ετοιμάσει εκατοντάδες συναρπαστικές επιλογές εξατομίκευσης. Είμαι σίγουρος ότι η τελευταία προσθήκη στην οικογένεια ADAM θα είναι το ίδιο επιτυχημένη με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας,» δήλωσε ο CEO του Opel Group, Dr. Karl-Thomas Neumann.


Ζωηρές επιδόσεις ανεξαρτήτως δρόμου

Το ADAM S εφοδιάζεται με ένα νέο κινητήρα 1.4 Turbo ECOTEC με 110 kW/150 hp και ροπή 220 Nm, που αποδίδει ειδική ισχύ πάνω από 100 hp/liter. Κατά τη διαμόρφωση του κινητήρα, οι μηχανικοί αποφάσισαν να βελτιστοποιήσουν την απόκρισή του για μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές. Επομένως, ο νέος turbo εντυπωσιάζει με μία εκπληκτική ροπή με 2η και 3η σχέση που διατηρείται σταθερή σε μεγάλο εύρος στροφών, όπως αρμόζει σε ένα σπορ οδηγικό στυλ. Εφοδιάζεται με 6-τάχυτο κιβώτιο πυκνής κλιμάκωσης. Οι τιμές επιτάχυνσης είναι αυτές ενός μικρού σπορ αυτοκινήτου – 0 - 100 km/h σε 8,5 δεύτερα – αλλά το ADAM S εντυπωσιάζει κυρίως με την εξαιρετική του ελαστικότητα: επιταχύνει από 80 σε 120 km/h με 5η  σχέση σε 7,9 δευ. Τελική ταχύτητα: 210 km/h.
Ο νέος κινητήρας του ADAM S πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6 και εφοδιάζεται με τεχνολογία Start/Stop στάνταρ. Ο διπλός χρονισμός εκκεντροφόρων επιτρέπει συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό βαλβίδων ενώ χάρη στην ενσωμάτωση του υπερσυμπιεστή στην πολλαπλή εξαγωγής περιορίζεται το βάρος και οι απαιτήσεις χώρου. Ανάμεσα στα πολυάριθμα μέτρα εξοικονόμησης βάρους είναι ένα μπλοκ από χυτοσίδηρο με κοίλη δομή πλαισίου, κοίλοι χυτοί εκκεντροφόροι και πλαστική πολλαπλή εισαγωγής. Με αυτή τη διάταξη, ο σπορ εκπρόσωπος της οικογένειας ADAM καταναλώνει μόνο 5,9 λίτρα βενζίνης στα 100 χλμ  στο μικτό κύκλο (139 g/km CO2).


Στυλ και άποψη

Σχεδιαστική φιλοσοφία Opel και premium αίσθηση στο εσωτερικό
Οι σχεδιαστές του νέου ADAM Shave συνδύασαν τις τολμηρές, μυώδεις αναλογίες και ένα δυναμικό σχήμα με ακριβείς λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν τη βραβευμένη σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel. Το ADAM S ‘πατάει’ σταθερά στο δρόμο με φαρδιά εμπρός και πίσω μετατρόχια (1.472 and 1.464 mm αντίστοιχα) που το αναδεικνύουν εμφανισιακά όταν είναι σταματημένο  – και βελτιώνουν την ευστάθειά του εν κινήσει. Όπως όλα τα μοντέλα ADAM, το S υιοθετεί σχεδιαστικά στοιχεία Opel όπως η λεπίδα στην πόρτα και η χαρακτηριστική κυματοειδής γραμμή γύρω από τις λαβές των θυρών. Η σπορ περιβολή του ADAM S αποτελείται από ένα εμπρός σπόιλερ, διακοσμητικά μαρσπιέ, ένα εκτεταμένο κόψιμο πίσω προφυλακτήρα, μία τολμηρή απόληξη εξαγωγής και τη μοναδική πίσω αεροτομή οροφής. Λαμπερά φώτα ημέρας LED σε σχήμα φτερού μπροστά εναρμονίζονται με τις πίσω μονάδες φώτων LED, ομοίως σε σχήμα φτερού.
Για να μπορούν όλοι να διαμορφώσουν την εμφάνιση του ADAM S τους σύμφωνα με το προσωπικό τους γούστο, διατίθενται δέκα εξωτερικές αποχρώσεις –από τη ‘Saturday White Fever’ μέχρι τη ‘I’ll be Black’ και την τολμηρή κίτρινη ‘James Blond’ – που μπορεί να συνδυάζεται με πέντε αποχρώσεις οροφής, μεταξύ των οποίων η νέα, ζωηρή και αποκλειστική για το ADAM S, ‘Red ‘n’ Roll’. Όσοι επιθυμούν μία πιο εντυπωσιακή ‘είσοδο’ μπορούν να κοσμήσουν την οροφή και το αμάξωμα του αυτοκινήτου τους με ειδικά λογότυπα ‘S’.
Η υψηλής ποιότητας καμπίνα του ADAM S αποπνέει κομψότητα και εκφράζει το σπορ DNA του αυτοκινήτου, ενώ προσφέρει ένα premium περιβάλλον με εξαιρετική ευρυχωρία. Οι ανάγλυφες αρμονικές επιφάνειες και οι καλαίσθητες γραμμές αποτελούν γενικά χαρακτηριστικά στοιχεία της οικογένειας ADAM. Η έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών του προαιρετικού συστήματος IntelliLink infotainment είναι ιδανικά τοποθετημένη στην εμπρός κονσόλα μεταξύ οδηγού και συνοδηγού. Το βραβευμένο σύστημα της Opel προσφέρει βέλτιστες δυνατότητες συνδεσιμότητας. Είναι συμβατό με συσκευές Apple και Android και κάνει το ADAM το καλύτερα συνδεδεμένο αυτοκίνητο της κατηγορίας του. Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί εφαρμογές όπως BringGo για πλοήγηση, καθώς και Stitcher και TuneIn παγκόσμιο διαδικτυακό ραδιόφωνο και αναμετάδοση podcast. Η ενσωμάτωση συσκευών Apple iOS στο IntelliLink επιτρέπει φωνητικό έλεγχο Siri Eyes Free. Επιπλέον, DAB/DAB+ διατίθενται προαιρετικά.


Βραβευμένη τεχνολογία Opel

Το ADAM S μπορεί να εφοδιάζεται με Advanced Park Assist που είναι ιδανικό για συνθήκες πόλης. Με ταχύτητες κάτω από 30 km/h, το σύστημα αναγνωρίζει κατάλληλους χώρους στάθμευσης και παρκάρει αυτόματα το όχημα, χωρίς ο οδηγός να αγγίζει το τιμόνι. Το σύστημα που βασίζεται σε αισθητήρες υπερήχων μετρά παράλληλους ή κάθετους χώρους στάθμευσης, υπολογίζει την τροχιά του οχήματος και κατευθύνει αυτόματα το ADAM S σε ένα κατάλληλο χώρο. Ο οδηγός ελέγχει το γκάζι, το φρένο και τη κιβώτιο ταχυτήτων.
Το Advanced Park Assist συνδυάζεται πάντα με Side Blind Spot Alert, που πρόσφατα τιμήθηκε με τη διάκριση NCAP Advanced για την προηγμένη του τεχνολογία ασφάλειας. Αυτό χρησιμοποιεί τους αισθητήρες υπερήχων για να προειδοποιήσει τον οδηγό για επικείμενη σύγκρουση κατά την αλλαγή λωρίδων κυκλοφορίας. Εάν οι ‘ηλεκτρονικοί φύλακες’ ανιχνεύσουν ένα αντικείμενο και πιθανότητα σύγκρουσης, μία προειδοποιητική λυχνία  LED εμφανίζεται στο σχετικό εξωτερικό καθρέπτη. Το Side Blind Spot Alert λειτουργεί με ταχύτητες από 11 km/h έως 140 km/h.


Άριστο βιογραφικό

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία όμως που κάνουν το ADAM ξεχωριστό. Από τότε που λανσαρίστηκε, το Opel ADAM έχει συγκεντρώσει πολυάριθμα εθνικά και διεθνή βραβεία. Μεταξύ άλλων, κέρδισε το Χρυσό Τιμόνι σε διάφορες χώρες. Για την ποιότητα, σχεδίαση, καινοτομία και εξατομίκευσης έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις στο θεσμό Plus X Awards το 2013 και 2014 καθώς και το βραβείο σχεδίασης red dot. Επιπλέον, το Schwacke το ανέδειξε Value Champion 2014 στην κατηγορία του λόγω εξαιρετικής αξίας μεταπώλησης.